Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená švestková povidla

Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (199×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

29. 7. 2010 11:16

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie14 115 kJ / 3 374 kcal
Bílkoviny13,08 g
Tuky4,25 g
Vláknina50,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 84 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy753,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Příprava je mnohem kratší, povidla jsou výborná na chuť a nekazí se. Pokud se vám urodily švestky, neváhejte a vyzkoušejte. Jen ještě upozorňuji, že konzistencí jsou tato povidla řidší než kupovaná, ale dobře se roztírají. Mohou se tímto způsobem připravovat i povidla z jablek a hrušek, jsou také výborná. Nemá-li ovoce silnou slupku, ani se nemusí okrajovat, stačí jen vykrájet jádřince a nakrájet na čtvrtky nebo osminky. Místo koření z původního receptu dávám při mixování 2 lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rum.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

41744

19. 9. 2019 10:41

Máme letos spoustu jablek řekl bych takové horší 2. třídy jakosti:-D takže tentorecept je skvělí. Dělal jsem verzi s loupanýma i neloupanýma jablkama a obje jsou skvělé. Jen u neloupaných se mi sem tam přichytila slupka ale to jsem z větší části vydloubal při mixování. Za mě senzační recept:yes::yes::yes:

evamogan

28. 8. 2019 21:10

Zdravím z Gran Canaria. Uz jsem práve dodelala druhou várku a jsou úzasná, lehká, provoní to tu a poprvé jsem nedala papír a musel nastoupit Mr Proper. Dnes uz jsem papír dala a vse v porádku. Tesím az zkusím dalsí novinky. At se darí.:-K:yes::yes:

Olinka5555

21. 8. 2019 12:11

Pekla jsem včera poprvé, pod švestky jsem dala pečicí papír, pekla jsem je v černém smaltovaném oválném pekáči - kdysi bylo tohle nádobí moderní - nejdříve jsem se lekla, že jsem povidla připálila, ale kupodivu ne. Nakonec jsem trochu pomixovala a nechala ještě asi 20 minut v troubě, aby zhoustla. Koření ani nic dalšího jsem nedávala, jen ocet a cukr. Chuť výborná, mohly by být hustější, ale i získaná hustot mi vyhovuje.
Určitě vyzkouším z jablek a hrušek.:yes::yes::yes::yes:

casino casino

20. 8. 2019 23:20

Roky mi leží v žaludku PEČENÁ povidla (obecně)
Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení...
Současně jsem vařil i toto: https://www.toprecepty.cz/recept/48911-svestkova-m... (bez koření)
***
Postup jsem dodržel (teplota 225°C, časy jak stojí psáno),
Postup jsem i nedodržel - přirozenou chuť jsem nekazil přidaným kořením:-)
Na závěr jsem podle doporučení nechal v troubě zahustit (30 minut!)
***
Překvapení se konalo: ze 2kg ovoce bylo výsledné množství na chlup stejné, jako u marmelády z 1kg ovoce :-)
Překvapení se i nekonalo: koncentrovanější chuť se samozřejmě nevytratila, ale povidla (na která jsem zvyklý) to nebyla,.
No, rozhodně se to povidlům podobalo víc, než např. carpaccio z červené řepy původnímu carpacciu, že ;-)

mimosa mimosa

12. 9. 2018 22:34

Ani já jsem neměla problém s plechem,měla jsem pekáč cca 5 cm hluboký a švestek skoro 2 kg a všechno proběhlo v pohodě

Alzbetina Prk.

10. 9. 2018 16:31

Výborný recept, vynikající povidla! Dělala jsem taky v tom oválném, těžkém, smaltovaném hrnci, který se umyje raz dva. A aplikovala jsem taky na jablková povidla, taktéž s úspěchem. Jen skořici, kterou nemusím, nahrazuji badyánem, do těch švestek stačil i samotný hřebíček.:yes:

Zolik

10. 9. 2018 12:58

casino: Díky, jj zbrklé čtení a někdo tento recept sdílel na facebooku a někteří k tomu dávali fota, na kterých to dělali i v klasik plechu, tak mě to trochu zmátlo, ale díky ;-)

casino casino

10. 9. 2018 12:47

Zolik:
ad. 1 postupu: "Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče.":-)

komentáře ad. 9. 9. 2018 19:11:23 tedy fčéééra;-)
Lenunka: O hlubším pekáči píši hned v první větě postupu, také si myslím, že toto asi bude problém té paní, ale to já bohužel nemůžu ovlivnit. Chce to pořádně číst postup, popř. ještě komentáře a pak by neměl být problém. :yes:

Zolik

10. 9. 2018 12:36

Zdravím, kucahřinky mám dotaz, na povidla používáte hluboký plech, nebo klasika plitký (jak na buchty), předem díky :-);-)

Lenunka Lenunka

9. 9. 2018 20:16

yanull: já dělala letos asi 8 -10 várek a jsou prostě nejlepší:-), už jsem použila do buchet a něco jsem rozdala v práci a všichni si je chválí:-)

MarcelaPa

9. 9. 2018 19:52

Janičko,:-K již jsem dělala 2x, jsou vynikající:yes: a troubu mám naprosto čistou. Už se těším v zimě na vdolky.:-Q

yanull yanull

9. 9. 2018 19:11

Lenunka: O hlubším pekáči píši hned v první větě postupu, také si myslím, že toto asi bude problém té paní, ale to já bohužel nemůžu ovlivnit. Chce to pořádně číst postup, popř. ještě komentáře a pak by neměl být problém. :yes:

yanull yanull

9. 9. 2018 19:08

Dana F.: Je mi to líto, ale "naštěstí" nikdo další tento problém nemá, tak nevím, v čem se stala chyba.:-(

Lenunka Lenunka

8. 9. 2018 21:08

Dana F.: musí se použít hlubší pekáč, jinak to může přetéct, když to dáte plné až po okraj :-)

kamila29

8. 9. 2018 19:58

Dana F.: Tomu nerozumím, dnes jsem je dělala a vůbec neprskala, ani trošku. Jen jsem přidala asi 20 minut navíc. Jsou krásně hustá a málem bezpracná. Dokonce i ten plech se myl bezproblémů.

1 2 3 4 5 25

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: švestková povidla švestková povidla pečená v troubě švestková povidla v troubě pečená povidla povidla povidla pečená v troubě svestkova povidla recept recept na švestková povidla švestková povidla z trouby vyroba svestkovych povidel recept na povidla švestkové povidla recept na švestková povidla v troubě povidla z trouby jak uvařit povidla švestková povidla bez cukru pečené povidla povidla v troubě výroba domácích povidel povidla recept

Suroviny: švestky, cukr krupice, ocet, skořice mletá, rum, koření hřebíček

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA