Smetanové fazolky s hovězím masem a máslovými brambůrky

Luštěniny Doba přípravy: 120 minut + naložení masa 11 názorů

Luštěniny Doba přípravy: 120 minut + naložení masa 11 názorů

Suroviny 6-8 porcí

1 kg falešné hovězí svíčkové
1 kg čerstvých fazolek (mix zelené-žluté)
1 Rama cremefine na vaření (250 ml)
2 sladké smetany na vaření (2x180 ml)
2 dcl mléka
2 lžíce hladké mouky
cibule
mrkev
petržel
petrželová nať
máslo
sůl
bílý pepř
olivový olej
tymián
rozmarýn
jalovec
nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí falešnou svíčkovou převážeme motouzem, abychom po uvaření zachovali kulatý tvar masa na řezu.

  2. Do hmoždíře dáme lžičku rozmarýnu, tymiánu, hrubozrnné soli, bílého pepře, 6 kuliček nového koření a jalovce. Vše rozmělníme a přilijeme trochu olivového oleje, tak aby nám vznikla středně hustá kašička.

  3. Touto kořeněnou kaší potřeme převázané maso po celém obvodu a dáme uležet do lednice určitě na 24 hodin.

  4. Po uležení masa následující den si do většího hrnce dáme do ¾ vodu, kterou uvedeme do silného varu a jakmile voda opravdu vře tak do ní vložíme naložené hovězí maso včetně koření.

  5. Přidáme k masu jednu neoloupanou cibuli, jednu větší mrkev a jednu střední petržel. Vaříme, dokud maso není úplně měkké, což záleží na stáří skotu. Vaříme při mírném varu.

  6. Než se maso uvaří, tak v hrnci rozpustíme 100 g másla a vložíme nakrájené a dobře očištěné fazolky obou barev. Ideální délka krájení fazolek je cca 4 cm. Fazolky promícháme s máslem, osolíme a podlijeme cca 2 dl vody. Dusíme asi 30 minut. Voda se skoro všechna vydusí.

  7. Jakmile, jsou fazolky uvařeny tak, že jsou příjemně na skus, tak vlijeme na fazolky lahvičku Rama Cremefine na vaření a obě sladké smetany na vaření. Vše dobře promícháme a necháme lehce prohřát.

  8. Do hrnku si dáme asi 2 dl mléka, ve kterém rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a opatrně přidáme do fazolek se smetanou. Dobře promícháme a necháme provařit cca 10 minut. V průběhu vaření dochutíme solí, bílým pepřem a oříškem másla. Tím máme omáčku hotovou.

  9. Uvařené hovězí maso zbavíme motouzu a nakrájíme na plátky.
    Jako přílohu si připravíme nové brambory co nejmenší velikosti i se slupkou. Dobře je očistíme, vložíme do pekáčku, kde je promícháme se směsí hrubozrnné soli, rozpuštěného másla, nasekané petrželové natě a kmínu.

  10. Pečeme na plný výkon trouby nejprve zakryté alobalem, a jakmile jsou brambory měkké tak je dopečeme pro barvu lehce bez zakrytí.

Poznámka od kuchařky

Syn si objednal na oslavu dnešního návratu ze 14 denní dovolené v Bulharském Tsarevu. Tak jsem zvědav zda mu bude chutnat, včetně dalších 4 spolucestovatelů, kteří ho tam měli na starost.

Výsledek: vše snědeno, neboť si každý přidal :) To je asi ta největší odměna pro podávajícího "kuchaře-amatéra".

Komentáře k receptu Smetanové fazolky s hovězím masem a máslovými brambůrky

  • Eliza Eliza

    Posílám urychlený bodík, anžto tam není nic, co bych na talíři nemilovala...:-p

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    :yes: Vyborne , fazulky moje oblubene ...aj ked ich radsej robim kratsie , ale kazdy podla svojho.Bod odo mna:yes:

    Odpovědět

  • jimidi jimidi

  • bubutop bubutop

    :yes::yes::yes: z fleku bych si dala dvojitou porci, vypadá to luxusně a určitě to tak i chutná:yes::yes:, příští víkend to vyzkouším:-K:yes:, díky za receptík:-)+7

    Odpovědět

  • vseumel vseumel

    Hezké :yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (moderátorka)

    Chtěla bych být synkovým spolucestovatelem, já bych si zaručeně pochutnala:yes:

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

  • 1974andrea 1974andrea

    Moc pěkné a lákavé:-p:yes:. Jen nevím, jestli 30 minut není na fazolky až moc dlouho?

    Odpovědět

  • maris maris

    Krásné:yes::-p+

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    No, to je pěkně popsané, to se mi líbí, celé, fazolky mám a ještě to masíčko pěkné sehnat, prima jídlo, bude se syn olizovat až za ušima:-)):-K:-p:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Otíku, o tom, že synovi bude chutnat jsem přímo přesvědčená-taková dobrota. Já si většinou dělám fazolky v jenom rendlíku a přidávám ráda kopr a maso nevařím, ale dusím v druhém rendlíku do měkka, někdy dám na talíř zvlášť, někdy to smíchám dohromady. Jídlo je to mocinky dobré a tak dávám 1.bod:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: fazolky na kyselo se smetanou fazole na kyselo na smetaně hovězí maso na fazolkách žluté fazolky na smetaně smetanové fazolky hovězí na fazolkách zelené fazolky s hovězim masem zelené fazolky na kyselo se smetanou fazolky na kyselo s hovězím zelené fazolky na smetaně fazolky na kyselo s vepřovým masem zelené fazolky na kyselo recept fazolové lusky na kyselo na smetaně fazolky na kyselo na smetaně žluté fazolky na kyselo fazolky s masem hovězí se zelených fazolek fazolky na smetané zelené fazolky na kyselo hovezi na fazolkach na kyselo