Domácí vepřová šunka
Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 521 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuti každého z vás. Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby maso sedlo a šunka se netrhala.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 7. 2011 13:51
Láďa: no a ta rychlosůl - to je to nejhorší svinstvo, z kterého je rakovina -:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
co takhle dát tam jen sůl normální -:)))))))))))))))))
co takhle dát tam jen sůl normální -:)))))))))))))))))
11. 7. 2011 13:38
Díky za rady, už se mi taky začala zajídat ta chemie. Mám dva kluky, kterým je 3,5 let a zatím uzeninu nikdy neměli. Ale tohoto jim trochu dopřeji.
Dnes ráno jsem poprvé zakrojil. Je dobrá, trochu víc slaná, a chutná trochu jinak, než jsem zvyklý. Asi je to tím, že už nás naučili jíst ty jejich chemie
koupil jsem šunkovar za cca 440,- a pustil jsem se do toho.
Koupil jsem 1,2 kg kýty, nakrájel na cca 3 cm kousky, smíchal se lžící obyčejné soli, lžičkou moučkového cukru a deci vody. Dal jsem to míchat do pekárny na chleba a za dvacet minut bylo spoustu \"blátíčka\" jak říkáte Předběhnu, ale celá lžíce soli je i na 1,2 kg masa příliš. A taky jsem nemohl zavřít šunkovar, jak byl plný, takže příště o trochu méně soli a taky masa.
To byla sobota dopoledne, dal jsem to do lednice a v neděli ráno pokračoval.
Máme starý zavařovací hrnec s teploměrem, kde jsem to uvařil. Možná to taky někdo doma máte, je to plechový asi půl metru vysoký hrnec a do středu víka se strká teploměr. Uvnitř je ještě taková vložka, aby šunkovar (případně sklenice) neležel na dně. Celé se to tedy dělalo v páře! Dal jsem to na nejmenší plynový hořák a na nejmenší plamínek a v hrnci se teplota ustálila na úžasných 69,5°C prostě paráda. Takže v jiném hrnci na pařáčku by to taky mohlo jít, jen vyzkoušet teplotu. Do takto vyhřátého hrnce jsem dal v 10:00 naplněný šunkovar normálně z lednice. Teplota klesala k 60°C tak jsem na chvilku přitopil, dokud teplota nezačala malinko stoupat, pak jsem znovu dal nejmenší oheň. No a už jsem jen kontroloval a těšil se. Ve 13:00 jsem to vyndal a šoupnul do kýble se studenou vodou a po hodině dal do lednice. Dnes ráno jsem měl dobrou snídani
Dnes ráno jsem poprvé zakrojil. Je dobrá, trochu víc slaná, a chutná trochu jinak, než jsem zvyklý. Asi je to tím, že už nás naučili jíst ty jejich chemie
koupil jsem šunkovar za cca 440,- a pustil jsem se do toho.
Koupil jsem 1,2 kg kýty, nakrájel na cca 3 cm kousky, smíchal se lžící obyčejné soli, lžičkou moučkového cukru a deci vody. Dal jsem to míchat do pekárny na chleba a za dvacet minut bylo spoustu \"blátíčka\" jak říkáte Předběhnu, ale celá lžíce soli je i na 1,2 kg masa příliš. A taky jsem nemohl zavřít šunkovar, jak byl plný, takže příště o trochu méně soli a taky masa.
To byla sobota dopoledne, dal jsem to do lednice a v neděli ráno pokračoval.
Máme starý zavařovací hrnec s teploměrem, kde jsem to uvařil. Možná to taky někdo doma máte, je to plechový asi půl metru vysoký hrnec a do středu víka se strká teploměr. Uvnitř je ještě taková vložka, aby šunkovar (případně sklenice) neležel na dně. Celé se to tedy dělalo v páře! Dal jsem to na nejmenší plynový hořák a na nejmenší plamínek a v hrnci se teplota ustálila na úžasných 69,5°C prostě paráda. Takže v jiném hrnci na pařáčku by to taky mohlo jít, jen vyzkoušet teplotu. Do takto vyhřátého hrnce jsem dal v 10:00 naplněný šunkovar normálně z lednice. Teplota klesala k 60°C tak jsem na chvilku přitopil, dokud teplota nezačala malinko stoupat, pak jsem znovu dal nejmenší oheň. No a už jsem jen kontroloval a těšil se. Ve 13:00 jsem to vyndal a šoupnul do kýble se studenou vodou a po hodině dal do lednice. Dnes ráno jsem měl dobrou snídani
26. 6. 2011 11:41
Šunku vařím výhradně v troubě. Netlačil jsem ji do topreceptů, protože je její příprava skvěle popsána zde. Nicméně právě vařením se rozhodne, jestli budeme jíst šťavnatou lahůdku, nebo dříví. Pro kolegu a jeho manželku jsem zpracoval recept ilustrovaně. Pro vás jsem ho dal na ulož.to. http://www.uloz.to/9490372/sunka-domaci-xls
21. 6. 2011 15:50
Dobrý den, prosím poraďte, jak udržujete teplotu na 75-80°C? I když mám plotnu na stupeň 2 nebo 3, tak se voda vaří. Děkuji předem za radu
18. 6. 2011 13:01
Zdravim!
Myslite ze by sla sunka uvarit ve vodni lazni v troube na 80'C?
Myslite ze by sla sunka uvarit ve vodni lazni v troube na 80'C?
4. 4. 2011 15:43
Taky dělám ale, přidávám 1 strouček česneku lisovaného ,je to malinko pikantnější.
27. 3. 2011 20:50
Šunku jsem již vařil mnohokrát ale teprve v tomto receptu jsem objevil substanci, která způsobila její "bezchybnatost". Je to ono "blátíčko". Za to "blátíčko" jsem neskonale vděčný. Přidávám ještě cukr. Polovinu množství soli. Cukr šunku zjemní a je víc šťavnatá. Ještě tu jeden řezník prodává kůži zcela zbavenou tuku. V ní šunku vařím. Každý ji většinou odloupne a nejí, ale díky ní je výsledek mnohem lepší. Pro ilustraci přikládám foto a za "blátíčko" přidávám bod.
5. 9. 2010 15:25
Jiřko, bombááááá, dost dobréééé!!
5. 9. 2010 14:26
Udělala jsem,ale vyskytl se mi menší problém,příště to bude lepší..je ale výborná,taky už zbyl jenom kousek...dávám foto a bodík
24. 8. 2010 11:05
Jani, opravdová dobrůtka a velmi dlouho jsem ji nedělala - nachystám mix masa a dám se do ní - díky za připomenutí
21. 8. 2010 10:35
Dovolil jsem si pridat tri fotecky z vlastni tvorby a jeden bod.
21. 8. 2010 07:40
Šunkovar se dá koupit i tady http://www.zbozi.cz/items?r=hint&itemType=new&q=su...
21. 8. 2010 07:13
Ireno já si ho kupovala na Aukru
21. 8. 2010 04:45
Tak včera odpoledne jsem hledala na půdě ale šunkovar jsem nenašla. Kdo ví kde je. No když ho nenajdu tak holt mám smůlu.Možná že skončil někde na smetišti.
20. 8. 2010 14:02
Irena70 - v PH jí dělám 4hodiny na první stupeň
Betyno ta šunka co je na dámě, tak je vidět, jak moc se rozpadá, že jsou ukrojená hodně silná kolečka a i tak špatně drží vcelku...
Betyno ta šunka co je na dámě, tak je vidět, jak moc se rozpadá, že jsou ukrojená hodně silná kolečka a i tak špatně drží vcelku...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 3 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 13 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Polévka z kuřecích hřbetů
Gregusa uvařila před 1 hodinou
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 2 hodinami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 4 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 5 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 6 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 6 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 7 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 7 hodinami
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 8 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 9 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: šunka recept šunkovar recepty forma na šunku recept na šunku jak se dělá domácí šunka šunka šunka ze šunkovaru recept šunka ze šunkovaru šunkovar recepty do šunkovaru šunka z šunkovaru petr havlíček domácí šunka recept vepřová šunka šunkovač recept na šunku v šunkovaru vepřová šunka recept lis na šunku recept šunka dušena šunka recept recepty na šunku
Suroviny: maso vepřové, rychlosůl, voda
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
105 názorů