Černá omáčka

Hella Kuchařka: Hella

Omáčky 8 názorů

Suroviny

500-750 g masa :
nejlépe naporcované zaječí maso nebo může být králík
někdo dělá i z kuřecích stehen
200 g zeleniny (celkem) na kostičky:
mrkev
petržel
kořen celeru
1 větší cibule
sůl
citron
máslo
olej
povidla
sušené švestky
rozinky
mandle
koření
perník
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pokrájenou zeleninu smícháme s nakrájenou cibulí a vše mírně smažíme na másle smíchaném s olejem.

  2. Pak přidáme kousky masa (i s kostí) a podlejeme vodou. Takže v podstatě se jedná o naložení masa stejným způsobem, jakým nakládáte svíčkovou a necháme tak 1-2 dny odležet.

  3. Pak přidáme (nejlépe do sítka na koření) 5 kuliček pepře, 5 nového koření, 2 lístky bobkového listu a 2 kolečka citronu i s kůrou.

  4. Když začne maso měknout, přidáme 2 lžíce rozinek, 2 vrchovaté lžíce mandlí pokrájených na hranolky, hrstku sušených švestek a vaříme do měkka.

  5. Nakonec zahustíme strouhaným perníkem a přidáme asi 2 lžíce povidel, krátce povaříme, dochutíme solí a cukrem nebo citronem (octem). Jíme s chlebem, někdo i s vánočkou. Jde dobře ohřívat i mrazit.

Poznámka

Jedná se o staročeský recept, dnes už většinou zapomenutý.

Ale v naší rodině nesmí tato omáčka chybět na štědrovečerním stole.

Na fotce z loňska je v omáčce už vykoštěné maso. Lepší fotku dodám až po Štědrém dni.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Černá omáčka

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    Bibinka:bibinko u babičky jsem jí nikdy neměla a byla to taky moje babička. Ale i přesto u nás tato dobrota zahnízdila, máme ji nejraději s domácí vánočkou, až přijedeš dám Ti recept. Dáša

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Teprve teď jsem si všimla tady toho receptu.Černou omáčku dělám nejen na vánoce, máme ji moc rádi. Dělala jsem ji už zlehčeho, ale nejvíc nám chutná ze zajíce. Kvůli tularémii už jsme zajíce dlouho neměli. Jde i ze srnčího a kančího masa.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    No to je přímo adventní vzpomínka.Dělávala nám to babička a moc nám to chutnalo.Dělávala to s rybou,(dělávala také kapra namodro)ale ryby jsme jako děti nejedli,jedli jsme solo omáčku.:-p:-)

    Odpovědět

  • tanika tanika

    toto sa mi páči...

    Odpovědět

  • pipre pipre

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    no..takze uz viem, ako nabuduce budem pripravovat kralika....omacka je velmi velmi zaujimava

    Odpovědět

  • zdeno-neregistrovaný zdeno-neregistrovaný(neregistrovaný)

    Tak toto je opravdu zajímavý recept, ukládám. Zvláště mně překvapuje ta vánočka ?? a dávám 2. body:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Hellčo, po té tvé omáčce se mi vybavily krásné vzpomínky na mojí babičku, která jí bytostně milovala, musela na Vánoce být a taky jí perfektně uměla, u nás se nezahnízdila a prostě jí nemusíme, to je ovšem náš problém a tobě dávám ten 1.bod:yes:
    Taky jsem jí viděla dělanou z ryby;-)

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: černá omáčka černa vanočni omačka černá omáčka recept vánoční černá omáčka omacka na černo recept černá omáčka recept na černou omáčku černá omáčka - recept černá omáčka z králíka štědrovečerní omáčka recepty černá omáčka černá švestková omáčka černá omáčka vánoční černáomáčka jak se vari cerna omacka štědrovečerní černá omáčka černá omáčka na vánoce vánoční černá omáčka recept recept na vanoční černou omáčku cerna omacka

Zapomněl/a jsem heslo