Hranatý červenobílý dort

isindy Kuchařka: isindy

Dorty 43 názorů

Suroviny

Korpus kakaový:
7 vajec
210 g cukru písek
30 g kakaa
180 g hladké mouky
7 lžic oleje
špetka soli
Krém máslový:
350 g másla
250 g cukru moučka
svařený bešamel (z 500ml mléka a 100g hladké mouky)
Falešná marcipánová hmota:
500 g cukru moučka
250 g sušeného mléka
1 lžíce medu
1 lžička mandlového aroma
cca 8 lžic vody
potravinářské barvy
jahodový kompot
rum
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky ušleháme spolu s cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu, který drží po vyndání metel "špičky". Postupně všleháme olej a žloutky, nakonec vmícháme mouku smíchanou s kakaem.

  2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem (rozměr 25x35 cm) a upečeme v předehřáté troubě - teplota 150-160°C.

  3. Na krém vyšleháme máslo s cukrem a poté po částech všleháme vychladlý bešamel.

  4. Korpus necháme vychladnout, poté odkrojíme pruh 10 cm, aby vznikl čtverec o straně 25 cm, prokrojíme a pokapeme trochou šťávy z kompotu smíchané s trochou rumu. Natřeme vrstvou krému, poklademe jahodami, opět potřeme krémem, přiklopíme vrchním plátem a vše potřeme zbytkem krému, aby se srovnaly případné nerovnosti.

  5. Necháme ztuhnout v lednici alespoň hodinu, poté potáhneme část dortu červenou a část bílou falešnou marcipánovou hmotou a zdobíme vykrájenými kytičkami, které ke korpusu lepíme alkoholem (použila jsem rum) - rychle vyprchá a ozdoby dobře drží.

Poznámka

Původně jsem měla v plánu více pater, ale dort s námi zítra cestuje 120km za neteří a já se bála, aby cestu přežil pohromadě - škola smyku by s ním mohla zamávat ;)....tak jsem raději nechala poměrně nízkou "placku", jen asi 9cm, ono ho bude i tak dost :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hranatý červenobílý dort

  • a.d.e.a a.d.e.a

    isindy: Děkuji moc :-) zajdu se tam podívat :-8

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    a.d.e.a: děkuji za pochvalu :-K moc hezký dortík jste udělala, šikula :yes: není to folie, je to plastový váleček s reliéfem, koupila jsem ho u Vietnamců asi za 100Kč ;-)

    Odpovědět

  • a.d.e.a a.d.e.a(neregistrovaná)

    Zdravím. Chtěla jsem se zeptat, jestli ty symboly na marcipánu jsou dělané z plastické fólie. Děkuji :-) Já dělala svůj první dort teďkom na Velikonoce a myslím, že celkem dobře dopadl. Ale líbí se ty vzory na vašem dortu! http://adea.rajce.idnes.cz/Sladke/

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Minula: děkuji, jsem ráda, že jsem mohla pomoci a inspirovat :-)

    Odpovědět

  • Minula Minula

    Tak jsem vlezla na půdu a našla plech rozměry 25x30 tak ten bude lepší než ten malý..Jinak uděluji bod super recept.:yes::-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Minula: není zač, drřím palce :-)
    kdyby cokoli, ptej se ;-)

    Odpovědět

  • Minula Minula

    Rozumím a děkuji:-K:-*

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Minula: asi bych to řešila korpusem na tvém plechu, vznikne ti korpus o rozměru 17,5x17,5cm a 10cm odřezem. Udělala bych asi jen z 5 vajec, aby ti to z plechu neuteklo, poměr surovin je u jiných mých kulatých dortů, používám z 99% stejný korpus....pak bych jednak tento prořízla podélně na polovinu, ale prořízla bych i ten odkrojek a promazáním ho vedle sebe napasovala mezi tyto dva celé pláty, takže bys měla sice menší, ale vyšší dort se 3 vrstvami. Jen počítej s více krémem, to dvojnásobně, měla bys o vrstvu více.

    Odpovědět

  • Minula Minula

    Rozměr plechu který uvádíte nemám:-(Můžete odhadnout jako zkušenější jak by se těsto vlezlo do plechu 17,5cm šířka.28výška a hloubka 5,5cm.nebo navrhnout jiný rozměr aby to nebyla jen placka:-//

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    děkuji všem za milé komentáře i ohodnocení, jsem ráda, že se líbí i vám....:-K

    aviaris, není čistě bílá - to sušené mléko jí dá spíše nádech slonoviny. Třeba na svatební dort bych ji asi nepoužila, jedině snad s bělobou, ale asi by to stejně nebylo ono ;-)

    Odpovědět

  • aviaris aviaris

    krasny dortik. Mam dotaz ohledne te falesne marcipanove hmoty. Kdyz se udela je krasne ciste bila nebo spise slonovinova ci barvy sampanskeho? Jeste jsem ji nedelala, ale mam to v planu.:-K:yes:

    Odpovědět

  • katrynka katrynka

    nádhera!

    Odpovědět

  • alzzik alzzik

    Iva dokáže kouzlit, jinak si to neumím vysvětlit. To je nádhera!! Každý její recept stojí za bodík! :-):-8

    Odpovědět

  • srettka srettka

    indiánko....opět si nezklamala, krásnej typicky holčičí dortík...krása;-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Ivo nemám slov:-Onádhera:yes:+1;-):-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: svatební dorty hranaté svatební dort hranatý hranatý svatební dort hranaté svatební dorty červenobílý svatební dort dorty recepty holčičí dort svatební dorty červenobílé marcipanovy dort hranaty dorty hranatý korpus marcipánové kulaté holčičí dorty dort svatební hranatý svatební hranatý dort hranaty svatebni dorty bešamel do krémů obdélníkový dort korpus na obdelnikovy dort hranatý marcipánový dort korpus na hranaty dort