

Medový perník s ořechy a rozinkami
Suroviny 1 vysoký plech
- 1 l mléka
- 25 lžic tuku (rozpuštěného)
- 6 lžic medu
- 4 vejce
- 1 kg polohrubé mouky
- 40 dkg cukru krupice
- 2 ks vanilinového cukru
- 2 ks prášku do perníku
- 10 dkg rozinek
- 10 dkg vlašských ořechů (sekaných)
- čokoládová poleva (na ozdobu)
Postup přípravy receptu
V teplém mléce rozehřejeme med a přilijeme do něj rozpuštěný tuk. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Pak do mléčné směsi zašleháme vejce.
Mezitím v druhé misce smícháme mouku, cukr, vanilinový cukr a kypřící prášek do perníku.
Vychladlou mléčnou směs vlijeme k připravené mouce a řádně promícháme. Přidáme rozinky a nasekané ořechy.
Těsto vylijeme na vymazaný a pomoučený vysoký plech (nebo plech vyložený pečicím papírem) a ve vyhřáté troubě pečeme 30-40 minut při 150-160°C.
Vychladlý perník polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Hotový perník je pěkně vysoký, ale i tak se po něm rychle zapráší :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Medový perník s ořechy a rozinkami
-
Piekla som z polovičnej dávky, mám veľký plech a koláč bol pekne vysoký. Stačí úplne polovica.
Inak je koláč chutný, v kombinácii s čokoládovou polevou -
až ho upeču, dám sem hned fotečku, abyste viděly, že není zase tak hrozně veliký
u nás se po něm jen zapráší, proto ho pečeme takto, ale klidně stačí ho dělat z poloviční dávky
-
Z kila mouky?
To fakt nevím!! I z půlkila bych na to asi neotevřela pusu!!
-
Na perník postačí klasický velký vysoký plech, který je součástí každé trouby
Pavla: rozkrojit a potřít marmeládou je skvělý nápad! -
Toť, to bych taky musela shánět velký plech. Ale když už se upeče takhle vysoký perník, tak by se dal poté rozkrojit a potřít marmeládou..
-
Je fajn, že se to dá udělat z poloviny, na tak velkou buchtu bych snad ani nenašla plech!!