Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kološvarák podle tety Hedy

Tradiční pokrm maďarského původu, který si získal místo i v české kuchyni. Vrstvy mletého masa, kysaného zelí, rýže a smetany se při zapečení spojí do sytého jídla plného vůní a chutí. Ideální pro zimní dny, kdy potěší i pořádně zasytí.

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

clupmi clupmi

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 100 min

130 min (30 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 564 kJ /
2 525 kcal
Bílkoviny152,96 g
Tuky175,35 g
Vláknina14,34 g
Cholesterol 2,06 g
Sodík 6,31 g
Sůl14,55 g
Sacharidy76,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z kyselého zelí vymačkáme nálev, překrájíme ho a dáme vařit do studené vody asi na 30 minut, aby nebylo úplně rozvařené. Krok 2: Klasickým způsobem uvaříme rýži. Krok 3: Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Krok 4: Konzervy otevřeme a vyklopíme do misek. Krok 5: Rajčata spaříme a oloupeme. Krok 6: Klobásy, papriky, rajčata a vejce nakrájíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Krok 7: Včas rozehřejeme troubu na 250 °C. Krok 8: Pekáč vymažeme sádlem a klademe do něj vrstvy:
polovinu rýže, hovězí guláš, polovinu zelí, rajčata, polovinu česneku, polovinu klobásek, sladkou papriku, ostrou papriku, pepř. Krok 9: Pokračujeme druhou polovinou rýže, hovězím masem, zbytkem zelí, vajíčky, osolíme, opepříme a pokračujeme zbytky česneku, papriky, klobás, sladkou a pálivou paprikou, osolíme a opepříme. Krok 10: Nakonec celý pekáč zalijeme šlehačkou a vložíme do vyhřáté trouby. Krok 11: Po krátkém zapečení přikryjeme alobalem a snížíme teplotu na 180 °C. Krok 12: Pečeme cca 45 minut, aby se propekly všechny vrstvy.

TIP: Zapečené pokrmy - oblíbené recepty

Zveřejněno 4. 3. 2011

Poznámka autora clupmi

Pozor hned po upečení může být celá směs hodně mokrá. Proto necháme pokrm vychladnout a do druhého dne uležet. Všechny suroviny a ingredience se tím dokonale propojí, nasáknou a přílišná vlhkost zmizí. Zelí mohlo být víc 800 až 1000 g.

http://miric.unas.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kološvarák podle tety Hedy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3jjr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kološvarák podle tety Hedy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3jjr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

clupmi: Koloszvar / maďarsky /, česky Kluž, je město v rumunském Sedmihradsku;-):-)

Teta dávala nakrájená natvrdo uveřená vejce nakonec nahoru. To se nám nelíbilo, protože vejce nepěkně ztvrdla. :-//

My máme recept po předcích ani jsem se nikdy nedozvěděl, kdo to byl ten Kološvár nebo Koložvár??? Máme ho ještě z doby kdy nebyly počítače, natož internet. Jen tak načmáraný rukou a velmi stručný, takže například skládání a střídaní vrstav si domýšlíme a děláme zřejmě pokaždé trochu jinak. :-D Byli jsme jim nadšení a oblíbili jsme si ho z dob, kdy jsme jezdili do Jižních Čech na prázdniny. :-p

Celkem kvalitní konzerva se dá koupit, ale musí se dlouho hledat zkoumat a pak si zapamatovat, zapsat nebo vyfotit daný typ. Zejména záleží na výrobci. Cena není mnohdy dobrým vodítkem. :yes:

Myslím si, že s nekonzervovaným masem by to nebylo ono. Pokud nechceš kupovat "blivajz" konzervy z obchudu, tak si zavař vlastní maso do sklenic a guláš se dá předem udělat nebo použít ten co se nesnědl z předchozího oběda. Guláš by se možná dal koupit i čerstvý "přes ulici" z nějaké jídelny - vyvařovny - bufetu. Že je toho hodně? To se zdá, přijdou "mladí" a jen se po tom zapráší! A když ne, tak máme mražák. Výborně se to pak ohřívá v mikrovlnce.:-K

Teta Heda asi vařila v době, kdy ještě bývalo v konzervách maso;-):-)

Klariska: já dávám vepřové na malé kostky. Podívej se na tento recept, dělám stejně:
http://www.toprecepty.cz/recept/2070-kolozvarske-z...

Kdybych nechtěla použít masové konzervy, čím nejlépe nahradit, mletým hovězím, nebo raději mixem vepřového a hovězího? Je toho jak pro regiment :-)):yes::-K.

Tématické fráze:
koložvár, kološvár, konzerva kolosvar, recept na kolosvar, kološvar recept, město kološvár, koložvár recept, kološvárské zelí s kroupami, koložvár-město, madarskej kolozvar, kološvárské zelí skládané, recept kolozvary madarske, kolozvary recept, jak uvařit zelňačku, kolosvar skladany, recepty po předcích, recept na koložvar, recept kološvár, buřty v konzervě kde koupit, recepty zeli kolosvar

Suroviny:
rýže, zelí kysané, klobása, maso hovězí, vejce, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá červená, rajče, smetana ke šlehání, česnek, sádlo, paprika čerstvá červená, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu