

Pikantní grilovaná polenta
Suroviny 4 porce
- 200 g kukuřičné krupice
- 125 ml červeného vína
- něco přes 1/2 l vývaru
- 2 červené cibule
- 2-3 stroužky česneku
- svazek jarní cibulky
- 4 sušená naložená rajčata
- 1-2 chilli papričky
- sůl
- pepř
- olej
- Houbová směs:
- 250 g hub
- 1 cibule
- 125 ml smetany
- olej nebo máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Na trošce oleje osmahneme nakrájenou červenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, pak nakrájené jarní cibulky na kolečka, drobně nasekanou chilli papričku, nakrájená rajčata.
Ještě chvíli smažíme a než začne cibule růžovět, zalijeme vínem a vývarem, okořeníme a povaříme.
Pak si vezmeme chňapku, tenkým pramínkem sypeme do hrnce krupici a pilně mícháme. Pozor, směs hodně bublá a "vybuchuje".
Když je kaše hladká a měkká, vypneme plotýnku a ještě dochutíme. Polenta má být výrazné chuti.
Plech vytřeme olejem, nalijeme kaši, uhladíme a necháme ztuhnout.
Pak krájíme čtverce, potřeme olejem a grilujeme z obou stran (použila jsem grilovací pánev). Podáváme s pečenou zeleninou, houbami,..
Houbová směs: Na oleji nebo másle osmahneme cibuli na půlkolečka, přidáme překrájené houby, osolíme, opepříme, chvilku smažíme a když se začne z hub uvolňovat voda, zalijeme smetanou a dusíme, dokud se tekutina nevypaří.
Poznámka od kuchařky
dnešní večeře :-)
Inspirace: Sue Kreitzmanová - Low fat (Vaříme bez tuku), upraveno
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pikantní grilovaná polenta
-
magdalenka:
tebe verím, Magduška
já to někdy vyzkouším
-
rebeka:bude ti to chutiť určite...
-
já jsem hrozná ostuda
já jsem polentu nikdy nejedla
tady na fotce se mi to moc líbíjenom by mě zajímalo, jaká je výsledná chuť
dá se k něčemu přirovnat
žíži.. myslíš, že mi to chutná -
chocolate:
Přesně tak. Právě proto jsem si recept upravila
-
zizala:Ovšem znáš to, kde je tuk, tam je chuť..
Na druhou stranu si myslím, že 125 ml smetany není pro čtyři žádná hrůza. -
chocolate:
Moje úprava opravdu není nízkotučná, ale dá se - stačí polentu nalít na papír na pečení (jak píše Magdalenka) a při grilování použít olejový spray. Rovněž omáčky lze i bez tuku nebo jen s minimálním množstvím
Jsem ráda, že Tě recept zaujal -
Taková nádhera v náhodných receptech, ukládám
.
Low fat to asi úplně nebude, ale výborné stoprocentně. -
já jsem polentu také ještě nejedla, ale určitě vyzkouším
-
Žížalka, ja ten peč. papier považujem za jeden z najgeniálnejších vynálezov...
-
Jarka
výborné, polentu máme radi, až budú v lete huby, určite urobím, zatiaľ odkladám a dávam bodík
+ 6
-
Zuzun: nic složitého to není - osmahneš včechny "suché" ingredience, zaliješ vínem a vývarem a pak vsypeš krupici nebo instantní polentu a povaříš. Chladne to samo, nakrájíš a griluješ. Mezitím, co kaše chladne, připravíš přílohu a je to
-
tak tohle vypada super. Ten postup je na me komplikovanej, ale ten vysledek bych si hned dala... asi risknu vybuch v kuchyni a dam se do toho
-
juuj ty hubky,mňam
-
Maruško, děkuju, já ani nemluvím, u vás doma se jí i očima, to u nás moc ne
Fantome, zkus napoprvé instantní polentu, ta je rychle hotová a vždycky se povede -
taky že to zkusim