Uzenářské hovězí

Suroviny 4 porce

400 g hovězí kýty
50 g anglické slaniny
1 pikantní klobása
70 g šunky vcelku (ne lisované)
1 cibule
1 lžička sladké mleté papriky
100 ml zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
vývar
olej
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme.

  2. V kastrolu rozehřejeme olej a maso na něm necháme zprudka zatáhnout.

  3. Opečeme z obou stran dohněda a vyjmeme.

  4. Do výpeku vsypeme drobně nakrájenou cibuli a orestujeme ji dosvětlehněda.

  5. Vrátíme maso i se šťávou, kterou mezitím pustilo, a společně podusíme, dokud se tekutina nevypaří.

  6. Zalijeme vývarem tak, aby se maso dusilo a dusíme doměkka, přičemž průběžně doléváme vývar.

  7. V jiném kastůlku roztopíme proužky slaniny a půlkolečka klobásy a v tuku, který pustily, zároveň osmahneme špalíčky šunky. Zasypeme paprikou, promícháme a hned odstavíme.

  8. Do šťávy k měkkému hovězímu přidáme zakysanou smetanu rozšlehanou s hladkou moukou, provaříme a na závěr přidáme uzeniny s paprikou.

  9. Podáváme s knedlíkem nebo rýží.

Poznámka od kuchařky

Upraveno podle "2000 nejlepších receptů".

Komentáře k receptu Uzenářské hovězí

  • eva hubova eva hubova

  • Dana Churanova Dana Churanova

    Tak to bude "prudce"jedlé,mňam:-p Další bodík:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuju, jsem ráda, že se recept líbí. :-) Manžel chodil do kastrolu tak dlouho, že už na zítra nebude. ;-) Budu muset vařit znova, něco jiného - ale to já ráda...;-):-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Elí, tak to předem vypadá na velkou dobrotu a takové věci my rádi:-p Dávám ti ráda 5.bodík:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Martinko, tykání je tu docela běžná věc, takže budu jen ráda. :-) Domácí uzené je skvělé, ale asi by mělo být i tepelně upravené, protože se opéká opravdu jen chvilku.
    Děkuji všem za zájem, ta kniha receptů, ze které jsem čerpala, mě ještě nezklamala, i když si to občas lehounce upravím podle aktuálních zásob a rodinných chutí...;-)

    Odpovědět

  • martina 72 martina 72

    Elizo, myslíš že postačí domácí uzené:-?:-D:-D
    Asi se ptám zbytečně, ale mě zajímal výraz "ne lisovaná šunka", jestli jsem se nějak dotkla, omlouvám se, zda můžu i požádat o tykání, i když se neznáme:-?:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eli, to je krása, to bych si dala hned:-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Myslela jsem, že by to měl být vyuzený kus masa, šunka z vepřového - kýta nebo i krkovice. Ne slisované kousky zbytků masa, které při opékání prskají nacucanou vodu a ohrožují kuchaře. Jestli to neznáte, máte štěstí na nákupy.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Super ;-);-);-)
    for martina72 - dle mého názoru šunka od kosti :-O tedy ta nejlahodnější šunka :-K

    Odpovědět

  • martina 72 martina 72

    Můžete mi prosím napsat, co je ne lisovaná šunka:-?
    Myslela jste tou lisovanou krájenou:-?

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí šunka recept hovězí šunka domaci hovezi sunka uzenářské recepty šunka z hovězího masa uzenářska hovezi pečeně recepty sunka z hoveziho hovězí šunka recepty recepty domácí hovězí šunka domaci sunka z hoveziho masa recept na hovězí šunku domácí hovězí šunka recepty domácí hovězí šunka recept hovezi domácí šunka uzená domácí hovězí šunka hovězi šunka,recept hovězí šunka domácí lisovaná šunka recept na uzenářské hovězí maso hovězí uzenářské maso