Bezinková šťáva z květů
Květy bezu jsou darem přírody. Po celé generace se z nich připravuje sirup. Lehká a jemná chuť bezu se tak perfektně hodí pro ochucení domácí limonády, míchaných drinků s ledem, sodovky a jiných osvěžujících nápojů.
Suroviny pro 6 litrů
6litrů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 84 475 kJ / 20 191 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 3,78 g |
| Tuky | 2,16 g |
| Vláknina | 12,42 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 42 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 5 032,94 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citrony oloupeme, nakrájíme na kolečka a zbavíme jader. Vodu svaříme a necháme vychladnout.
Krok 2: Květy prosypeme kyselinou citronovou, přidáme kolečka citronů a zalijeme převařenou vodou. Necháme 24 hodin stát. Můžeme i déle, ale směs nesmí zkvasit.
Krok 3: Tekutinu přecedíme přes plátýnko, přisypeme cukr a zahříváme až na 85 °C. Průběžně mícháme a sbíráme z povrchu pěnu.
Krok 4: Horký sirup ihned plníme do nahřátých čistých lahví, hrdla otřeme čistou utěrkou, okamžitě uzavřeme a lahve alespoň na 30 minut položíme dnem vzhůru.
Krok 5: Nejlépe se hodí lahve se šroubovacím víčkem. Ale můžeme použít i klasické zavařovací sklenice a sirup v nich sterilovat při 80 °C, aby déle vydržel.
Zveřejněno 3. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
Moje poznámka
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 13 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 1 hodinou
Sváteční kakao
Kajkajak před 2 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 2 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 3 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 4 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 7 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 8 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 8 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 9 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 9 hodinami
Tématické fráze:
bezinková štáva,
šťáva z bezinkových květů,
bezinkova stava recept,
bezová štáva,
šťáva z květu bezinek,
recept na bezinkovou šťávu,
šťáva z bezinek,
stava zbezinek,
recept bezinková šťáva,
domaci bezinkova stava,
bezinková štáva za studena,
bezinkové víno z květů,
bezinková šťáva bez vaření,
bezová šťáva recept,
bezinková s,
stava z bezinkoveho kvetu,
bezinkový šťáva,
stava z bezinek kvetu,
stava z kvetu bezu,
šťáva z květů bezinek recept
Suroviny:
bez černý,
citron,
voda,
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (41)
Přidávám foto a body a díky za recept 🌺
Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc
1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.
Moc díky za odpověď
Jinak sousedka tam přidává i med ze smrkových výhonků, taky dobré.