Medovník originál
S tímto receptem zvládne medovník i ten, kdo ho nikdy nepekl. Vůně a chuť medu se skvěle doplňuje s máslovým krémem. Medovník originál je poměrně pracný, ale práce bude odměněna výslednou chutí a pochvalou od vašich strávníků.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 868 kJ / 6 900 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,45 g |
Tuky | 426,68 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 1,54 g |
Sodík | 3,92 g |
Sůl | 1,38 g |
Sacharidy | 684,44 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme vodní lázeň. Do kastrolku nalijeme vodu a dáme na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit.
Krok 2: Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu. Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
Krok 3: Směs mícháme vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
Krok 4: Na plech dáme pečicí papír a obkreslíme na něj talíř nebo dortovou formu (podle toho čím budeme pláty vykrajovat).
Krok 5: Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě jeden díl těsta. Ideálně lze těsto rozprostřít na plech prsty, jde to lépe. Těsto by mělo vždy přesahovat kružnici alespoň o centimetr.
Krok 6: Placku pečeme dozlatova (7-10 minut) a totéž provedeme i s ostatními.
Krok 7: Upečené placky ořízneme. Na každou můžeme položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Okraje nevyhazujeme, budeme je potřebovat na závěrečné zdobení.
Krok 8: Krém vyrobíme tak, že máslo a kondenzované slazené mléko Salko vyšleháme pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka.
Krok 9: Nakonec připravíme posypku z okrájených kousků těsta. Odřezky vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme (nebo použijeme mixér).
Krok 10: Sestavíme dort. Pomocí kulatého nože rozetřeme krém na první plát. Přiklopíme další plackou, kterou opět namažeme máslovým krémem. Opakujeme tak dlouho, dokud nedojdou medové pláty.
Krok 11: Na závěr potřeme celý dort i s boky krémem a poprašíme připravenou posypkou.
Zveřejněno 23. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník originál
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgAE
Moje poznámka
Medovník originál
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgAE
Nejnovější recepty
Linecký koláč s cuketou
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s tvarohem a rybízem
Přidáno před 10 hodinami
Lečo v omeletě
Přidáno 3. 7. 2025 08:29
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sytá uzená polévka
JiriSeidler před 45 minutami
Francouzský toust se šunkou a sýrem
Rennna před 3 hodinami
Tvarohová bublanina
HanaHanka před 3 hodinami
Hříbková omáčka
Darwin před 3 hodinami
Extra rychlé lívance
zelenapampeliska před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
olivka před 5 hodinami
Vejce v hořčicové omáčce
Ivyjg před 5 hodinami
Utopenci alá pan Kaplan
helka před 6 hodinami
Tématické fráze:
medovník,
medovník recept,
recept medovník,
recept na medovník,
domácí medovnik,
medovník na plech,
medovník podle babičky,
prostřeno recepty medovník,
domácí medovník recept,
medovník prostřeno,
recept na domácí medovník,
recepty medovnik,
krém do medovníku,
kuchař ví,
top recepty medovník,
recepty na medovník,
medovník recept na plech,
výborný krém do medovníků,
medovník recepty,
prostřeno medovník
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
tuk hera,
med,
soda jedlá,
mouka hladká,
salko,
máslo
Komentáře (101)
Ta hera, salko a cukr místo medu na medovník. 😅
Fakt top recept.
Hodnoty jsem posleze nasel i v tabulce nutricnich hodnot …
A pokud chci nahradit heru maslem, je gramaz stejna ..?
Dekuji
Pláty jsem ještě "máčela" silnou kávou s rumem a příště ještě přidám trochu oříšků
Zkoušel jsem jednou, po druhé zkoušet nebudu. Škoda
Joanna:
Mimochodom, v recepte píšeš, že je to recept tvojej babičky a dolu v komentároch že z Apetitu - opísané.
naporcovala...byl výtečný
x-hanny-x:recept se mi moc líbí,hezký popis a pěkné foto
Větší slušnost je přihlásit se.Než se ptát na zdroj.