

Polévka z čerstvého zelíčka
Suroviny 3 litry
- 1/2 větší hlávky zelí
- 4 větší brambory
- 1 menší cibule
- 2 hrsti uvařené rýže
- 3 vajíčka natvrdo uvařená
- 1 malý rajčatový protlak
- 150 ml smetany sladké (může být i zakysaná)
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička kmínu
- 1/2 zeleninového vývaru
- 1/2 hovězího vývaru (masoxu)
- cukr
- citronová šťáva (nebo ocet)
- hladká mouka
- sůl
- může být a nemusí:
- klobása
- česnek
- petrželka...
Postup přípravy receptu
Do hrnce s vodou dáme nakrouhané zelí, nakrájenou cibuli, nakrájené brambory na kostičky a vaříme.
Vedle si uvaříme rýži, pokud nemáme nějakou zbylou od jídla a také vejce natvrdo.
K vařící se polévce dáme veškeré koření, vývary, rajský protlak, ocet, cukr, sůl tak, aby chutě byly vyvážené jak je máme rádi.
Do smetany dáme hladkou mouku, tu rozšleháme, vlijeme do polévky zahustit a ještě chvíli vaříme, po uvaření dáme nasekaná vajíčka, nebo dáme do každého talíře půlku vajíčka.
Kdo chce, přidá česnek a klobásku na kolečka (já jsem tentokrát nedávala) a zelenou petržel.
Poznámka od kuchařky
Většinou dělám polévku z hlávkového zelí podle maminky, tentokrát byla zcela jiná a taky dobrá.