Lemiešky se sýrem - Lemieszki z serem

gmptop Kuchař: gmptop

Bramborová jídla 21 názorů

Suroviny

1 kg brambor
250 g hrubé mouky
250 g tvrdého sýra
50 g slaniny
Sůl
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, uvaříme, částečně scedíme (necháme na dně cca 1 cm vody).

  2. Vařené postrouháme na hrubých očkách. Vrátíme do kastrolu spolu s moukou a velmi opatrně prohříváme – stále mícháme – dokud se neztratí chuť syrové mouky.

  3. Uvařenou masu formujeme do malých polokoulí (uděláme kouličku a připleskneme na vál a máme polokouli).

  4. Posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě na 180 cca 20 minut. Po upečení polijeme rozškvařenou slaninou.

  5. Kdo chce, aby mu slanina na lemieškach lépe držela, tak při vytvarování palcem udělá důlek. Jako když se dělají Slezské kluski.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 546 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lemiešky se sýrem - Lemieszki z serem

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    vosje: to je těžká otázka. Maminka (byla z chalupy r. 1906) brambory vždycky šťouchala, nebo se tloukly tloukem. U tatínka( r. 1907, byl ze statku) se brambory strouhaly na struhadle, A ze zápisků maminčine tety ( panská kuchařka na Strakově akademii pro mladé šlechtice r.1878) jsem vyčetl, že brambory mlela na masovém mlýnku. Ale nikdá ho nemyla, na to tam byla posluhovačka - to je pravda :-8 Tak si vyber :-K

    Odpovědět

  • vosje vosje

    AniCiz: Zdravím. :-) Jo, to bych taky udělala, že bych to rozžduchala jako na škubánky (protože je mi líno to strouhat a zaprasit si struhadlo) a proto mám dotaz na autora, jestli to strouhání je nutné nebo to šťouchadlo je taky přípustné. Jinak se mi to moc líbí a asi to spáchám s chutí hodně brzy. :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    hanka: Hanka, ak by mi niekto ponúkol klasické knedlíky plnené údeným a tieto lemiešky, tak lemiešky by jednoznačne vyhrali. Nielen preto, že šarišská kuchyňa má veľmi blízko k poľskej, ale už aj pre ten estetický zážitok na tanieri. :-K;-)

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    hanka: No v české a slovenské kuchyni opravdU "INGREDIENCE" nemají co dělat. Máme suroviny, máme přísady, ale ingredience?!!!!Kde se tu vzalo odporné, tvrdé slovo. Skřípe mezi zuby. A jídlo, to má být pohoda - díkůvzdání a ne skřípění zubů. Na okraj. Lemieszki nejsou z české ani slovenské kuchyně, ale kuchyně polské. No a to, že se některým televizním hvězdám nelíbí zapečený sýr. No to ještě nemusí snad znamenat, že s vodou vylejeme i robátko a šmahem zapečený sýr začneme pokládat za společenské faux-pas . S vytrčenýmí malíčky ovšem....

    Odpovědět

  • hanka hanka(neregistrovaná)

    nic proti,ale z ingrediencí bych raději udělala klasický knedlíky plněný uzeným masem a na vrch dala smaženou cibulku.....co je to za nový zvyk do český i slovenský kuchyně cpát všude strouhaný sýr

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    Martin Klimas: Nejhloupější příspěvek co znám.

    Odpovědět

  • Martin Klimas Martin Klimas(neregistrovaný)

    Nejhorší recept co znám !!!!!!:no::-//

    Odpovědět

  • Sarakon2 Sarakon2

    Moc díky za recept, už jenom podle přečtení je to bašta a hned udělám :yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    Mňam - ukládám, až budou levnější brambory;-):-p

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dneska jsme měli k obědu:-pBylo to vynikající:yes:Udělala jsem k tomu ještě zelí;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vynikajúce:yes: pridávam foto + 10. bod ;-)

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    Svetlana: http://www.toprecepty.cz/recept/24675-cerne-kluski/ :-K

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    Svetlana: http://www.toprecepty.cz/recept/24674-jemne-bile-kluski---kluski-%C5%9Bl%C4%85skie/ :-K

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:to je takový škubánkový postup,že?:-D:-K
    bych to notmálně šťuchadlem rozmělnila a jako u škubánků..:-S

    Odpovědět

  • AntoninZ AntoninZ

    Bravo Miloši, nádherné.;-):yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: maminčine recepty polské kluski škubánky se syrem bramborový škubánkový knedlík

Zapomněl/a jsem heslo