Tulipány (košíčky, oplatky)

Suroviny

Stejné množství (gramáž) u všech surovin. Více v poznámce.
máslo
moučkový cukr
bílky
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo s cukrem vyšleháme metličkou do krémové konzistence.

  2. Přidáme bílky a pokračujeme ve šlehání dokud nemáme vše dobře spojeno.

  3. Nakonec přimícháme prosátou mouku.

  4. Hotové těsto nanášíme a rozprostřeme lžící na plech vyložený silikonem, nebo pečícím papírem a tvoříme co možná nejtenčí kolečka o průměru cca 10 centimetrů.

  5. Na plech vyjdou tři.

  6. Pečeme na 200°C cca 5 minut.

  7. Pomocí stěrky/obracečky vyndaváme z trouby, pokud možno jeden kus po druhém, a horké ihned dáváme na skleničku obrácenou dnem vzhůru a druhou skleničku o něco větší nasadíme otvorem na upečenou oplatku a lehce přimáčkneme. Oplatka velice rychle tvrdne. Ztvrdne-li oplatka ještě před tím než jsme jí dali tvar, dáme jí opět na chvíli do horké trouby.

  8. Tulipány plníme zmrzlinou, ovocným salátem, atd...

Poznámka od kuchařky

*Jako první si zvážíme bílek a podle váhy bílku dáme i stejné množství ostatních surovin.

*Jeden bílek vážil 45 gramů, dal jsem i 45 gramů mouky, 45 gramů másla a 45 gramů cukru. Z tohoto množství jsem měl šest tulipánů.

*Pokud možno používáme hladký pečící papír bez vylisovaného vzorku.

*Můžeme přidat strouhanou citronovou kůru, vanilkovou esenci nebo krapet aromatického alkoholu např. Cointreau, ale není podmínkou oplatky samy o sobě mají vynikající máslovou chuť.

*Jestliže děláme tulipány den předem, musíme je uzavřít do nějaké nádoby kde nemá přístup vzduch a kde nenavlhnou, jinak změknou.

Komentáře k receptu Tulipány (košíčky, oplatky)

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jistě ,jdu nastartovat "koště" !

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Veronika.Hrozna:Ještě je tu další možnost nasednout ráno do letadla směr jih Španělska, natrhat jahody a večer se vrátit domu:-D:-)):-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Miquel:Už mi kvetou jahody,takže přijde velmi brzy k realizaci!
    Já ty jahody z obchodu co jsou týden na cesté sem, nemohu ani cítit!:-p

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Děkuji všem za komentáře a body:-K:yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    To je nádhera a hlavně pastva pro oči:-K:-p:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Krása nesmierna...

    Odpovědět

  • senky senky

    To je bomba:-O:-O;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    spagetka:já právě doma mám i pečící papír s vyraženým vzorem, německé výroby, a zrovna u tohoto receptu to nepůsobí moc hezky na oko:-)

    Odpovědět

  • k.k. k.k.(neregistrovaný)

    1974andrea: Už jsem to našel i když to dalo fušku "Misky z kynutého těsta" od MERYLAS:-K Já ti dám sýr:-!:-D

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    1974andrea:je to křehké, ale dost odolné na to aby se to polámalo, když s tim teda nebudu zacházet nějak brutálně;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    k.k.:To bylo ze sýru;-)

    Odpovědět

  • k.k. k.k.(neregistrovaný)

    Já jsem už něco podobnýho někde viděl, možná tady. Ale nebylo to sladký, těsto se naplácalo na formičku a byl v tom myslím salát:-O:-K

    Odpovědět

  • lomačka lomačka(neregistrovaná)

    JŮŮŮŮŮ paráda moc povedený :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    zizala: To je skvělý nápad pod vanilkovou nebo čokoládovou zmrzku ! Také odzkouším !;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: domácí oplatky domácí výroba oplatek těsto na oplátky recept na zmrzlinové oplatky kolik váží bílek zmrzlinové oplatky oplatkove kosicky domácí oplatky recept oplatkové těsto oplatky na zmrzlinu košíček tulipán oplatkové košíčky na zmrzlinu oplatky recept kornoutky s ovocným sněhem těsto na oplatky recept košíčky se sněhem oplatka recept košíčky plněné jahodovým sněhem výroba domácích oplatku jak vyrobit oplatku