Šťouchané brambory zase jinak

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: do 30 minut 2 porce Přílohy 29 názorů

Suroviny

5 středně velkých brambor
2 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce čerstvých nasekaných bylinek
sůl
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory důkladně opláchneme, vložíme do vařící vody a vcelku uvaříme doměkka.

  2. Vodu slijeme, brambory necháme chvíli vychladit, oloupeme a pokrájíme.

  3. V pánvi si rozehřejeme olej, přidáme brambory a osmažíme do zlaté barvy. Vše přemístíme do mísy, nebo hrnce, osolíme, přidáme bylinky a rozšťoucháme.

Poznámka

Chtěla jsem dělat k rybě osmažené brambory, aby to jídlo zase nebylo až tak extra dietní:-)Uvařila jsem si předem brambory ve slupce na pozdější osmahnutí.To jsem si naběhla.Mám doma nějakého skřítka, který mi mění chutě potravin. Strouhanka smrdí žluklinou, brambory vařené ve slupce jsou neskutečně sladké. U někoho by to možná letělo tam, kam asi má, ale já zase tak bohatá nejsem:-)Doma protesty nebyly žádné,tak tady máte další verzi šťouchaňáků do sbírky, snad nevadí.

Můžete to i různě měnit, např. osmahnout slaninku, přidat brambory a až začnou zlátnout přisypat cibuli.I pro oko ty osmažené"šťouchance"vypadají dobře.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 141 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šťouchané brambory zase jinak

  • Alexiss Alexiss

    Magda K.:Moc děkuji za podrobné vysvětlení,opravdu mě to zajímalo.Zdravím do Španělska a závidím to klima,už se nemohu dočkat jara.Z celého rozhovoru jsem trochu vyjevená,vůbec jsem netušila.Nejspíš bych to řešila pečením chleba doma,pokud je tedy dostupná vhodná mouka...:-O:-)

    Odpovědět

  • Já (neregistrovaný)

    Magda K.:
    Máš naprostou pravdu:-! Ale nečekej, že tě tady všichni pochopí;-). Pro některé diskutující jsou tvá slova ,,španělská vesnice'' :-D

    Odpovědět

  • Magda K. Magda K.(neregistrovaný)

    Alexiss:
    nofrona:
    Anna Kocikova:

    To asi padnete na za...
    V Španielsku.
    Myslím, že tá debata nie je až taká búrlivá, aby sme nezostali pri zdravom rozume a úsudku. Nakoniec, každá debata k niečomu vedie - či už dobrému, alebo nie až tak dobrému.
    Súhlasím s tým, že "Komu se nechce, řekne nemůžu". Napriek tomu si ale myslím, že sa nemôže v tomto prípade porovnávať situácia napr. v Česku a porovnávať ju so Španielskom. Kedysi, podľa slov tunajších obyvateľov, boli lesy od Gibraltáru až po Pyreneje alebo ako oni hovoria, veveričky mohli skákať zo stromu na strom a prejsť z juhu až na sever bez toho, aby zišli na zem. Dnes je to úplne ináč. Každoročné obrovské lesné požiare (väčšinou vyprovokované na získanie nových a lacných stavebných terénov) znížili množstvo lesov na minimum. To minimum, ktoré zostalo, je napriek tomu relatívne bohaté na lesné zvery (napr. diviakov (divočák) je toľko, že ich musia strieľať aj mimo obdobia), ktoré ale na rozdiel od Česka nie sú odkázané na "pomoc" od obyvateľov, pretože klimatické podmienky (pochopiteľne nie v celom štáte, ale v blízkosti pobrežia, kde my žijeme) nespôsobujú žiadne problémy so zaobstarávaním potravy. Tu je teraz vrcholné obdobie na pestovanie baklažánov, artičokov, karfiolu (květák, 7-krát do roka) a prakticky všetkej zeleniny (nie v skleníkoch, ale vonku na poli) a v lesoch je všetko zelené a zvieratá nepotrebujú chlieb zo Supermarketu. A dúfam, že cestovať stovky kilometrov na vyhodenie starého chleba tiež nikto nemôže žiadať, keďže tamojší obyvatelia majú ten istý problém, ako je tu (chlieb na vyhodenie). Dúfam, že toto vysvetlenie mnohým z Vás trochu pozmení mienku o mne (či žijem na Mesiaci a pod.). Tunajšia kuchyňa nepoužíva chlieb na zahusťovanie, pretože polievky sa tu nejedia, len v lete Gazpacho (studená nevarená polievka z čerstvej zeleniny)a omáčky sa varia pomerne zriedka a sú riedke, nanajvýš poprášené trochou múky. Guláš varíme len my (miestna obdoba gulášu "Estofado" nemá veľa s gulášom spoločné) a guláš varíme tak, ako v Maďarsku a ten sa tiež nezahusťuje.
    My nevyhadzujeme potraviny preto, lebo nemáme ekonomické problémy, ale preto, lebo sú nepoužiteľné, povedala by som priamo nebezpečné pre zdravie.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    nofrona::-)):-))Nic se neděje,to je v pohodě:yes:Jen mě mrzí,že jsem ke šťouchaným bramborům uvedla v poznámce problémy se strouhankou:-D:-DJinak by tato bouřlivá debata nevznikla;-)
    K těm rohlíkům a bílému pečuvu-pokud si je připravuji pomocí domácí pekárny doma a nestačím zužitkovat,tak po důkladném usušení zhotovená strouhanka nemá chybu.Je to úplně jiná chuť,než z kupovaných rohlíků.
    Co se týká chleba-ještě se mi nestalo,že bych ho někdy vyhodila(to samé i ostatní potraviny.Od mala jsme byly se sestrou doma vychovávány tak,aby jsme ničím neplýtvaly a obzvlášť jídla si vážily.A když nám někdy třeba moc nejela svačinka ve škole,tak by jsme si nedovolily ji vyhodit)Dnes,pokud nám doma zbude chleba,který je už po 3 dnech trošku ohleděný,tak jsou buď topinky obyč,nebo ve vajíčku,chlebové bramboráky na které je na Top soustu variant,dá se usušit a nastrouhat jako zahušťovadlo do polévek,nebo omáček a gulášů)Pokud se ale opravdu někdy podaří,že se pečiva nahromadí o něco víc,než spotřebujeme,tak hlavně teď v zimě,kdy jede ústřední topení na plné pecky se všechno hezky usuší a 1x za měsíc zaveze známým pro zvířátka:-)
    Myslím si,že je úplně jedno,ve které části světa žijeme;-),ale rozhodně není jedno,jak se chováme a jak s čím zacházíme:-)

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Magda K. :Komu se nechce, řekne nemůžu. Usušit a schovat jde snadno a pak jednou za měsíc odnést do lesa zvířátkům není dle mě tak nemožné. A tím končím na téma vyhazování chleba!

    Aničko promiň za mé komentáře, ale nedalo mi to:-S

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Magda K. :Jsem asi příliš zvědavá,ale kde tedy prosím?:-?:-O

    Odpovědět

  • Magda K. Magda K. (neregistrovaný)

    nofrona:
    Tá záruka 48 hodín na chlieb je u Vás, kde sa ešte chlieb pečie viac-menej ako kedysi (pri návštevách na Slovensku som ale už ten pocit nemala...). Určite je rozdiel medzi jednotlivými miestami a mestami. Tu kúpite chlieb, ktorý pečú z mrazeného polotovaru priamo v obchode. Ten istý môžete kúpiť ešte neupečený (mrazený) a upiecť ho doma. Tiež bude po niekoľkých hodinách nejedlý. Musím podotknúť, že je lepšie balený, než som videla na Slovensku. Nikto, opakujem nikto nemá možnosť prísť s ním do styku (čo na Slovensku tak ani zďaleka nebolo vidieť), jedine personál, ktorý ho pečie. Neexistuje krájanie chleba v obchode na menšie kusy, ako som na Slovensku bežne videla. A slovo hygiena je zatiaľ neznámy pojem... Nechcem tým nikoho uraziť, ale chuť od chleba mi prešla ešte v obchode. Prečo nepečú chlieb v polovičnej dávke?

    Samozrejme, že poznáme chlieb vo vajci, topinky atď., ale to tiež nie je možné jesť každý deň.
    V meste nie je veľa možností dať potraviny zvieratám, pretože hoci je tu neuveriteľné množstvo psov a mačiek, všetci ich kŕmia priemyselne vyrobeným krmivom. A tak neostáva nič iné, než vyhodiť. Z obchodov a pekární zostáva denne tiež mnostvo chleba, ktorý sa nepredal.
    Pred 30 rokmi a možno ešte i pred 20 bola situácia iná. Vtedy Vás v pekárni upozorňovali, že zajtra je sviatok (vtedy nebolo dovolené otvárať obchody v nedeľu a vo sviatok) a tak si vezmite chlieb na 2 dni. Dnes by sa z toho každý dobre zasmial. Dnes je otvorené každý deň a ak chcete jesť chlieb, musíte si poň ísť aj v nedeľu či vo sviatok.

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Magda K.:Záruka na chleba z obchodu je 48 hodin. Já si chleba z 90% peču sama a nikdy bych ani ten kupovaný nevyhodila! Chleba ve vajíčku, topinky, krutonky....to neznáte?? A nebo usušit a šup zvířátkům do lesa??
    Žádný kousek jídla se u nás opravdu nevyhodí, co nesníme my, sní zvířátka.

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Magda K.:Já jsem to pochopila tak,že nežijete v Česku či na Slovensku a máte tedy zřejmě na mysli bílý chléb.Jinak nevím.Stejně nedokážu jakékoli jídlo vyhodit,pokud na něm zrovna neroste penicilin.V nejhorším případě vozím jedné paní pro slepičky.Zdravím.:-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Magda K.:ty po několika hodinách vyhazuješ chleba???:-O po této době se už nedá jíst??? jistě, nedá se jíst na druhý den, pokud si jej uložíš v tom úžasném papírovém obalu, protože to už je pak na broušení zubů leda. ale když si koupím klasický konzumní chleba, je v poho druhý i třetí den. takže i já nabývám dojmu, že jsi z Měsíce.
    nevšimla jsem si, že by po třech hodinách chleba stahovali z prodeje a slyším to i prvně:-S

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Magda K. Já chleba i pečivo nakupuji samozřejmě v pekárně a z toho pečiva si i dělám strouhanku, ale i třeba v Albertu se u nás dá koupit opravdu dobrý chléb, nevím, kde nakupujete vy.A jinak říká se: Nejsem tak bohatý, abych mohl kupovat laciné věcí.Tak si radši příplatim. A nevyhodim nic.

    Odpovědět

  •  Magda K. Magda K.(neregistrovaný)

    jarda Kadic:
    Alexiss:
    tejaja:
    Nežijem na Mesiaci, ale chlieb a strúhanku kupujem, pretože chlieb upečený v obchode sa na druhý deň nedá jesť a strúhanku používam zriedka a tak kúpim takú, ktorá je do mysleného receptu (jedla) najvhodnejšia. Oficiálne platí nariadenie, že chlieb nesmú predávať, ak bol upečený pred viac ako 3 (tromi) hodinami. Preto pečú neustále v menšom množstve podľa dopytu.
    Vaša stará matka by urobila to isté (by ho na druhý deň tiež vyhodila), keby ste doniesli taký chlieb, ako sa v obchodoch predáva. Ak si dajú záležať a dodržia predpísaný čas pečv tom momente enia, tak je veľmi dobrý. Ale po niekokých hodinách má s chlebom už len málo spoločné a na druhý deň je celý vykrivený a skutočne sa temer nedá krájať a nedá jesť. A preto ho vyhadzujeme.
    Kedysi, keď sme chlieb kupovali v pekárni, tento problém neexistoval. Po liberalizácii v obchodnom sektore (nariadenie EÚ) všade môžu prakticky všetko predávať a tak v obchodoch s potravinami začali chlieb piecť. Ľudia si postupne odvykli od kupovania chleba v pekárni, zvykli si kupovať všetko pod jednou strechou a tie pekárne, ktoré prežili, dnes predávajú taký istý chlieb ako aj v ostatných obchodoch (na druhý deň nejedlý).

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Magda K.:???

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Magda K.: Strúhanku skladujem, minimálne mesiac, niekedy viac, pretože veľký nákup robím 1x mesačne. Nerobím ju doma, lebo pečivo nekupujem, ani chlieb a čo upečiem, to skonzumujeme. Ešte nikdy sa jej nič nestalo, pokiaľ je skladovaná v suchu, a dobre uzavretá, je v pohode aj o niekoľko mesiacov.
    A chlieb fakt na druhý deň vyhadzujete ? :-O:-O:-O Vy ste teda ale gazdiná...aj starší chlieb sa dá predsa spotrebovať. Keby som bola povedala doma, že vyhodím chlieb, tak mi babička ruky doláme. Žiadne potraviny sa nevyhadzujú.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Já dělám šťouchané brambory s máslem, matka moc něco.opeceneho nemůže kvůlivá žlučníku:-/

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: štouchané brambory s bylinkami brambory jinak stouchane brambory dietní šťouchané brambory top recepty štouchané brambory co ke štouchaným bramborům osmazene brambory štouchané brambory recept brambory magda jak upravit brambory opečené šťouchané brambory šťouchané br jak upravit šťouchané brambory recepty na štouchané brambory recept štouchaní brambor šťouchané brambory s máslem štouchaní brambory úprava brambor dieta šťouchané brambory pečv

Zapomněl/a jsem heslo