

Bobový salát s mangoldem a rajčaty
Suroviny
- 350 g boby v suchém stavu (viz foto)
- 10 velkých listů mangoldu is "řapíky"
- medvědí pesto - nebo česnek podle chuti
- olivový olej
- sůl
- 4 ks rajčata
- citronová šťáva
Postup přípravy receptu
Boby umyjeme a namočíme na 12 hodín. Potom uvaríme - cca 40 až 50 minút. Scedíme a v ľadovej vode ochladíme. Listy mangoldu umyjeme, rapíky pokrájame a vhodíme ich do vriacej slanej vody, po 2 minútach pridáme pokrájané listy, necháme zavädnúť a scedíme.
K uvareným bôbom pridáme medvedie pesto - alebo cesnak, scedený mangold, pokrájané paradajky, ešte pokvapkáme olejom, citrónom, prípadne dosolíme. Necháme odstáť v chlade.
Poznámka od kuchařky
Bôb má aj po uvarení tvrdšiu šupku, jeho konzumácia nie je veľmi rozšírená v našich končinách. Je však zdravý, pestoval sa už pred 3.000 rokmi, v Egypte bol základom stravy.
Doba varu môže byť rôzna, zistíme či je bôb uvarený - ak ľahko ide medzi prstami šupku zlúpnuť, je uvarený. Len stisneme a doslova vyskočí. Chutí trochu ako jedlé gaštany. Skúsila som s ním aj niečo ako hummus pomazánku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bobový salát s mangoldem a rajčaty
-
Anna Kocikova: toto je bôb záhradný, iný ako ostatné fazule, pozri foto - také hnedé ploché plody asi 2 cm veľké - aspoň toto čo som kúpila ja...v konzerve som u nás nevidela. Mne chutil iba tak uvarený, osolený, vytláčala som zo šupiek obsah medzi prstami. Aj po uvarení sú šupky dosť tuhé, ale obsah chutí príjemne.
-
Mangold také nemám,ale boby mám v konzervě
Jen se mi podle fotky zdá,že ty plechovkové boby jsou o hodně menší
Krásný receptík+9
-
1974andrea: z počutia viem, že mladý zelený bôb chutí podobne ako hrášok. V obchode vidím iba tento suchý, na budúci rok z neho skúsim strčiť do zeme niekoľko kusov, možno vyrastie niečo...
-
Dá se koupit osivo, pokud chcete někdo pěstovat
např. zde http://www.zahradnicke-potreby.cz/bob-zahradni-pie...
-
-
Hm a další využití pesta z medvědu od Moniky
Andrejko suché boby vede Lídl a snad jsem je viděla i v Kaufu (tím si ale nejsem jistá) -
-
magdalenka:Magdi, já jsem je jedla zatím jenom v tom syrovém zeleném stavu. Měli jsme je v Itálii, byly v minestrone a ještě v těstovinách.V suchém stavu je neznám. Snažila jsem se je sehnat, abych si je zasadila, ale marně, jsou výborné
-
To se mi pozdává, medvědí pesto mám uložené (i když zatím nerealizované), ovšem těm bobům se dosud dařilo unikat mé pozornosti...
Já si na ně počíhám - ve Zdravé výživě asi, že?
-
1974andrea: pa
tu som videla niečo http://www.mimibazar.sk/foto.php?id=9896467 -
Magdi, tyhle boby u nás moc vidět nejsou, teda spíš vůbec. Tvoje saláty už poznám podle brslenu v pozadí
. Mangoldu trhám každý den listy do nějakého pokrmu, mám ho opravdu moc ráda amedvědímu pestu mi dala přivonět Severinka, teda to byla "vůně"
-
Ten mangold mi rastie ako divý...
tak čo s ním?
Zdravím a dík. -
-
magdalenka, bôb nemá chybu, škoda, že sa u nás málo používa. Díky za recept, určite bude mať u nás úspech
-
a pleni a pleni zahon neboheho mangoldu. . .a vari a vari a chute nam dela. . . je nebezpecna, tahle podtaterska kucharinka, jeden aby se bal i o lopuch v koutu zahrady. . .otocim se. . lopuch v haju a na topkach zase nejaka fajnova mnamka do zelena
z