Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 8. 2016 15:44
lubinka: Jestli máš tu 3l sklenici, víško na ni, tak to dej do větší. Kamarádka měla ve sklepě v sudu a podle mne zkusila tohle jen tak do té větší sklenice a pak si ho nemohla vynachválit . Když to kysá, mám to taky doma a nic nesmrdí!!
20. 8. 2016 13:44
Jana Remkova: Moc děkuju za odpověď. Zkusím to z těch 3 kg zelí a nechát bublat v kuchyni (snad manžel ten smrádeček vydrží, koneckonců bude to hlavně pro něj) na víc kg pro začátek si netroufnu. A ještě jeden dotaz, můžu tam dát celý kmín, nebo dávate drcený
20. 8. 2016 12:40
lubinka: Ahoj. K otázce množství ze 3 kil bych řekla max 4 sklenice 0,7. Kupuji cca 10 kg a mívám tak 10-12 sklenic.
Ohledne toho místa uložení..No, mám sklep, ale je tam docela teplo a ta voda se z toho zelí odpařuje. Když se odpaří hodně, zelí zhnědne a není použitelné. Nicméně, z toho množství, které jsem měla mi za ten rok zhnědly asi 3 sklenice. Ostatní byly skvělé a některé dokonce vydržely ještě z předloňska. Opravdu záleží na tom, kolik té zelné šťávy ve sklenici necháme. Když sklenici pak přinesu ze sklepa, hned otevřu a zaliju studenou vodou. Někdy i mírně osolím, zmáčknu zelí a dám do lednice
Ohledne toho místa uložení..No, mám sklep, ale je tam docela teplo a ta voda se z toho zelí odpařuje. Když se odpaří hodně, zelí zhnědne a není použitelné. Nicméně, z toho množství, které jsem měla mi za ten rok zhnědly asi 3 sklenice. Ostatní byly skvělé a některé dokonce vydržely ještě z předloňska. Opravdu záleží na tom, kolik té zelné šťávy ve sklenici necháme. Když sklenici pak přinesu ze sklepa, hned otevřu a zaliju studenou vodou. Někdy i mírně osolím, zmáčknu zelí a dám do lednice
20. 8. 2016 11:26
A hlavně jsem zapomněla poděkovat za moc hezký recept, moc se mi líbí, přidávám do svých oblíbených + další bodík
20. 8. 2016 11:24
Jani prosím vás, chci letos už konečně to kysané zelé udělat (počkám až bude zimní zelí), kolik je ze 3 kg zelí 0,7 l sklenic ? A pak - bydlíme v paneláku, klasický sklep nemáme, je to jenom taková malá špeluňka na patře, ke ale chladno rozhodně není, vydrží mi to tam ?. Za odpověď děkuju.
9. 11. 2015 13:13
Marie: No jo, zelí zrovna nevoní . Pokud máš teplejší sklep, zanes to tam. Jinak třeba vydržet
9. 11. 2015 00:02
Před třemi dny jsem naložila zelí a teď je puch po celém bytě.kdy to přestane být cítit.vůně dobrá,ale když je něčeho moc....
31. 10. 2015 23:13
karlos: Musí se zavíčkovat. Dokonce jsem zjistila, že se klidně mohou použít i šroubovací víčka
31. 10. 2015 21:34
karlos: chci se zeptat, zda při nakládání zelí do sklenic se omnia víčka jen přiklopí nebo se mají zavíčkovat hlavou. Děkuji za radu.
31. 10. 2015 21:25
Helena:
benzd:
benzd:
25. 10. 2015 19:15
Mates: Hmm, těžko říct. Mám zrovna naloženo, asi 3 dny. Nesetkala jsem se s tím . Kdyby to bylo v sudu, myslím by to nebylo na závadu, ale ve sklenicích opravdu nevím. Třeba někdo poradí, pokud má podobnou zkušenost ..
25. 10. 2015 19:01
Chtěl bych se zeptat na zelí se mi objevil bílý povlak co stim je zkažené?
15. 10. 2015 21:16
Merylas: Maruško a jak to děláš? To otvíráš ty sklenice? Hmm, tak to jsem ještě nedělala. Ale pokud s tím máš zkušenost, nemám problém
15. 10. 2015 16:48
Daša: Já po bouřlivém vykvašení do sklenic, pokud je třeba, dolévám převařenou a malinko osolenou vodu. Studenou.
15. 10. 2015 16:30
Daša: Nemusí to tak být. Já, když to mám doma ze začátku, tak to puká a teče ven. Na plechu, na kterém to mám je kupa vody. Pak se to zmírní. Neboj nic, dobře to dopadne
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 9 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 10 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 10 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 3 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 3 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 4 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 5 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 5 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 5 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 7 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice: Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě. Ta chuť za to rozhodně stojí
Desatero otázek a odpovědí na téma kombucha: Jak používat tibetskou houbu
Nakrouhané a prosolené zelí necháváme odležet. Někdy pustí příliš šťávy, kterou můžeme dále využít při vaření
Další recepty
Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty
Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
242 názorů