Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 9. 2014 19:58
vyzkoušim zatím z jednoho pak se uvidí
2. 9. 2014 18:40
1974andrea:Naprosto souhlasím. Poslední zelí jsme jedli v červenci, bohužel bylo poslední. Hlavní je, aby bylo stále ponořené. Maminka vždycky do zelné šťávy (když se blížilo léto)přidávala pár naběraček láku z rychlokvašek, který si minimálně půl roku schovávala a říkala tomu "ustalovač".
2. 9. 2014 17:18
1974andrea: A já mám zkušenost, že mi zelí vydrží i 2 roky, pokud ho mám hodně. Vždycky nechávám dost šťávy, ale stane se, že když ho otevřu, je sušší, máme hodně teplý sklep. Nicméně odeberu, kolik potřebuji, zaliju troškou studené vody, utlačím, dám do lednice a zelí je pořád skvělé. Nikdy nesterilizuji
2. 9. 2014 16:17
Přátelé, tak dávám do placu moji zkušenost. Tohle zelí dělám už po několikáté, nesteriluji, mám teplý tmavý sklep a o víkendu jsem otevřela poslední třílitrovku. Zelí jsem nakládala někdy na podzim loni a musím říct, že je pořád skvělé. Část odeberu, stlačím a nad zelím je opět zbylá šťáva. Kysané zelí můžete sterilovat a zůstane kysaným zelím. Jinak prodávané sterilované zelí může být i ve sladkokyselém nálevu, což není totéž jako když si sterilujete vlastní kysané.
2. 9. 2014 13:43
jarda Kadic: hm, blbá formulace, ale vyjadřuje, že už to není čistě kysané zelí, za tím si stojím
2. 9. 2014 13:37
spagetka: Já nejsem z těch,který by se chtěl dohadovat, ale napsala jsi 2.9. 2014 10:10:05 toto: Pokud steriluje zelí,není už kysané,ale sterilované.
2. 9. 2014 13:28
Pepa lišák: Na mne, je to MOJE zelí
2. 9. 2014 13:09
cathleen: Myslela jsem to jinak, prostě ta chuť se změní, já to tak cítím, snad jsem mohla písnout to, jak to cítím já, nebo ne? Já nesteriluju, protože máme radši jen kysané zelí bez dalších zásahů.
Coleta: jsem ráda, že jsem přispěla k tvé dobré náladě, za svým názorem si stojím a je snad každého právo nejen vyjádřit svůj názor (jak jsi někde psala) ale i napsat, co si myslím a bacha, kde je věta, že se mění v nekysané?
Coleta: jsem ráda, že jsem přispěla k tvé dobré náladě, za svým názorem si stojím a je snad každého právo nejen vyjádřit svůj názor (jak jsi někde psala) ale i napsat, co si myslím a bacha, kde je věta, že se mění v nekysané?
2. 9. 2014 13:04
Pepa lišák:Já ještě doplním svou zkušenost, a to pokud by bylo na zelí málo vody a nesterilizoval by jste ho, tak přilévám osolenou vodu, kterou nechám vychlanout. Když chybí voda,tak občas zelí hnědne.
Ale to kysané zelí, co se krátkou sterilizací změní v nekysané mě teda pobavilo
Ale to kysané zelí, co se krátkou sterilizací změní v nekysané mě teda pobavilo
2. 9. 2014 12:55
Jardo tak dám na tví rady a moc ti děkuji
i paní Janičce Remkové.
i paní Janičce Remkové.
2. 9. 2014 12:28
jarda Kadic: Jardo taky steriluji, teď už pro jistotu. Už dvakrát se mi zelí zkazilo, takhle vím, že vydrží do spotřeby.
2. 9. 2014 12:14
Pepa lišák: pokud chceš mít zelí normální,nacpi ho do sklenic a hned steriluj, pokud chceš mít kysané,udělej podle Jany Remkové,ale pak pro každý případ chvilku steriluj,jak říká Zizala to,co psala Špagetka je nesmysl,já, protože mám taky teplý sklep,tak po vykvaseni taky chvilku steriluju,a mám kysané zelí,jako víno jo a papriky plněné zelím jsou
2. 9. 2014 11:53
Tak a teť na koho mám dát
aby mi zelíčko vydrželo.
aby mi zelíčko vydrželo.
2. 9. 2014 11:48
Tak vám děvčata moc děkuji za radu aspoň
nemusím vyhazovat zbilé zelí které jsem
dával do paprik. Moc vám ještě jednou děkuji.
nemusím vyhazovat zbilé zelí které jsem
dával do paprik. Moc vám ještě jednou děkuji.
2. 9. 2014 11:45
Pepa lišák: Nesterilizuje
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 2 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 7 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 7 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Fit salát
Přidáno před 19 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15
Právě bylo uvařeno:
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 40 minutami
Frankfurtská jemná polévka
Pavla91 uvařil před 1 hodinou
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 1 hodinou
Jogurtový ovocný moučník
Martina babička uvařila před 1 hodinou
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 4 hodinami
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 5 hodinami
Špagety "Alfredo"
Valis uvařila před 5 hodinami
Pórková polévka
Med.brejcha uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé domácí kysané zelí? Jednoduchý postup zaručí dobrý výsledek i v paneláku, stačí dodržet několik zásad
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Další recepty
Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty
Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
242 názorů