Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí do sklenic

Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.

Hodnocení receptu je 4,9 (61×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení zelí a kvašení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení zelí a kvašení)

7. 10. 2008 19:47

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Maryla337 Maryla337

9. 9. 2014 19:58

vyzkoušim zatím z jednoho pak se uvidí

rozmarynaH rozmarynaH

2. 9. 2014 18:40

1974andrea:Naprosto souhlasím. Poslední zelí jsme jedli v červenci, bohužel bylo poslední. Hlavní je, aby bylo stále ponořené. Maminka vždycky do zelné šťávy (když se blížilo léto)přidávala pár naběraček láku z rychlokvašek, který si minimálně půl roku schovávala a říkala tomu "ustalovač".

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 9. 2014 17:18

1974andrea: A já mám zkušenost, že mi zelí vydrží i 2 roky, pokud ho mám hodně. Vždycky nechávám dost šťávy, ale stane se, že když ho otevřu, je sušší, máme hodně teplý sklep. Nicméně odeberu, kolik potřebuji, zaliju troškou studené vody, utlačím, dám do lednice a zelí je pořád skvělé;-). Nikdy nesterilizuji:-)

1974andrea 1974andrea

2. 9. 2014 16:17

Přátelé, tak dávám do placu moji zkušenost. Tohle zelí dělám už po několikáté, nesteriluji, mám teplý tmavý sklep a o víkendu jsem otevřela poslední třílitrovku. Zelí jsem nakládala někdy na podzim loni a musím říct, že je pořád skvělé. Část odeberu, stlačím a nad zelím je opět zbylá šťáva. Kysané zelí můžete sterilovat a zůstane kysaným zelím. Jinak prodávané sterilované zelí může být i ve sladkokyselém nálevu, což není totéž jako když si sterilujete vlastní kysané.

spagetka spagetka

2. 9. 2014 13:43

jarda Kadic: hm, blbá formulace, ale vyjadřuje, že už to není čistě kysané zelí, za tím si stojím

jarda Kadic jarda Kadic

2. 9. 2014 13:37

spagetka: Já nejsem z těch,který by se chtěl dohadovat, ale napsala jsi 2.9. 2014 10:10:05 toto: Pokud steriluje zelí,není už kysané,ale sterilované.;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 9. 2014 13:28

Pepa lišák: Na mne, je to MOJE zelí ;-)

spagetka spagetka

2. 9. 2014 13:09

cathleen: Myslela jsem to jinak, prostě ta chuť se změní, já to tak cítím, snad jsem mohla písnout to, jak to cítím já, nebo ne? Já nesteriluju, protože máme radši jen kysané zelí bez dalších zásahů.

Coleta: jsem ráda, že jsem přispěla k tvé dobré náladě:yes::yes:, za svým názorem si stojím a je snad každého právo nejen vyjádřit svůj názor (jak jsi někde psala) ale i napsat, co si myslím :-D:-D:-D:-D:-D:-D a bacha, kde je věta, že se mění v nekysané? :-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-D:-D:-D:-D:-D

Coleta

2. 9. 2014 13:04

Pepa lišák:Já ještě doplním svou zkušenost, a to pokud by bylo na zelí málo vody a nesterilizoval by jste ho, tak přilévám osolenou vodu, kterou nechám vychlanout. Když chybí voda,tak občas zelí hnědne.

Ale to kysané zelí, co se krátkou sterilizací změní v nekysané mě teda pobavilo:-D

Pepa lišák

2. 9. 2014 12:55

Jardo tak dám na tví rady a moc ti děkuji
i paní Janičce Remkové.:-K:yes:

cathleen cathleen (moderátorka)

2. 9. 2014 12:28

jarda Kadic: :yes: Jardo :-) taky steriluji, teď už pro jistotu. Už dvakrát se mi zelí zkazilo, takhle vím, že vydrží do spotřeby.

jarda Kadic jarda Kadic

2. 9. 2014 12:14

Pepa lišák: pokud chceš mít zelí normální,nacpi ho do sklenic a hned steriluj, pokud chceš mít kysané,udělej podle Jany Remkové,ale pak pro každý případ chvilku steriluj,jak říká Zizala;-) to,co psala Špagetka je nesmysl,já, protože mám taky teplý sklep,tak po vykvaseni taky chvilku steriluju,a mám kysané zelí,jako víno:yes: jo a papriky plněné zelím jsou:yes::yes::yes::yes:

Pepa lišák

2. 9. 2014 11:53

Tak a teť na koho mám dát
aby mi zelíčko vydrželo.;-(

Pepa lišák

2. 9. 2014 11:48

Tak vám děvčata moc děkuji za radu aspoň
nemusím vyhazovat zbilé zelí které jsem
dával do paprik. Moc vám ještě jednou děkuji.:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 9. 2014 11:45

Pepa lišák: Nesterilizuje :-);-)

1 4 5 6 7 8 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty

Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq