Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí do sklenic

Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.

Hodnocení receptu je 4,9 (61×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení zelí a kvašení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení zelí a kvašení)

7. 10. 2008 19:47

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

2. 9. 2014 11:26

Pepa lišák: Já ho steriluju, aby vydrželo, máme teplý sklep. Po vykysání steriluju jen krátce, jen, co chytnou víčka, t.j. asi 10 minut :-)

cathleen cathleen (moderátorka)

2. 9. 2014 10:26

spagetka: pokud steriluje zelí, udělané podle tohoto receptu, bude to sterilované kysané zelí :-D Sterilované, ale pořád kysané.

spagetka spagetka

2. 9. 2014 10:10

Pepa lišák: Pokud ho sterilizujete, není už kysané, ale sterilizované. Chuťově je trochu jinde. Kysané, pokud uskladníte ve tmě, chladu (netřeba lednice) vydrží v pohodě přes sezonu a i déle :yes::yes:

Pepa lišák

2. 9. 2014 09:53

Chtěl sem se optat zelí nakládané do sklenic se nesterelizuje vařením díky za odpověď.

JanaDorazinova JanaDorazinova

16. 2. 2014 17:23

Malys: Aháááá!!! :-)) Tak to ano, samozřejmě;-)

Malys

16. 2. 2014 17:18

Děkuji za odpověď,ale já jsem to zelí dělal před 18cti dny. Bylo to zelí uskladněné z mé zahrady ,6kg a chtěl jsem to jen zkusit,jako kluk jsem doma šlapal zelí,ale to už je hooodně dávno.

JanaDorazinova JanaDorazinova

16. 2. 2014 16:24

Malys: Určitě je to v pořádku. Je lepší mít zelí tvrdší, myslím, než měkké, které jsem mívala ze sudu. A taky obdivuji, že jste ho až dnes načli!:-)) Já už mám polovinu pryč;-)

Malys

16. 2. 2014 15:52

Děkuji za recept,kvašení proběhlo perfektně,po 5 dnech v teple jsem ho pŕemístnil do chladna (asi 12 stupnů C).Dnes jsme zelí poprvé ochutnali - velmi chutné,ale tvrdší- i po delším vařením nebylo stále měkké,jak by mělo být,ale velice dobré.Je to vpořádku?Asi musím počkat do těch 5 až 6 neděl,aby změklo.

JanaDorazinova JanaDorazinova

27. 11. 2013 17:52

Jirka: Klidně to dejte do sklepa, nebo kde to chcete mít uležené, někde do chladu i stěmi vyfouklými víčky;-). Já je mám někdy taky dlouho vyfouklé a už zelí používám.

Jirka

27. 11. 2013 15:52

Pěkný den! Rád bych se jen zeptal na následující. Zelíčko jsem zkoušel. Mám je nyní v technické ca 5 týdnů (ca 20stupňů)a víčka jsou pořád nafouklá. Navíc jsem o víkendu zkusil jednu sklenici otevřít a zelí se pomalu valilo ještě ven! :-O Ale musím říct, že bylo dobré. Jde mi jen o to, jestli musí být zelí opravdu v chladu po těch ca 3 týdnech nebo je to jedno. Předem díky. Jen doufám, že jsem nic nezkazil. Jirka.

zdenkam

10. 10. 2013 23:12

Tak jsem dnes zase naložila zelí do sklenic. Již to dělám asi 4 roky - dříve soudek - zjistila jsem, že poměr soli na kg zelí je stejný co dělala moje babička, maminka i maminka manžela. Na dno soudku jsme dávaly kopr - tak kousek kopru dávám i do sklenice. Cibuli jsem se naučila dávat do uvařeného zelí-zcedím, přidám nakrájenou cibuli a kousek sádla, lehce zamíchám a přiklopím pokličkou, než dávám na talíř cibulka je jemňoučká a provoní zelíčko.

Pepinka Pepinka

13. 3. 2013 11:31

No,protože loňské zelí,dělala jsem asi přes 20kg jsem hodně tlačila do sklenic a tudíž nemá skoro žádnou šťávu,tak jsem zkusila nanečisto z jedné hlávky a jen tak dusat,aby tam nebyly vzduchové mezery a povedlose,je fakt šťavnatější :-D:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 3. 2013 13:18

Pepinka: Jsem strašně ráda, že se povedllo a že chutná;-)

Pepinka Pepinka

11. 3. 2013 10:31

Ahojte,tak jsem si teď v zimě z jedné hlávky zelí udělala tři sklenice a v lavorku jsem to nakrouhané zelí prosolené s kmínem semo tamo pořádně prošlapávala nerez šťouchadlem na brambory a když jsem to plnila do sklenic,tak jsem to moc neudusávala a nechala tak 2-3cm od vrchu a dolila tou zbylou šťávou a tím pádem to zelí není tak suché a musím říct,že po měsíci kvašení jsem teď první sklenku otevřela a to zelí nemá chybu,sice ten smrádeček z kvašení byla síla páč jsem to měla v pokoji-pracovně nebo trucovně ve tmě pod skríňkou ale smrádeček není nic proti té super chuti.Takže už nebudu to zelí tolik tlačit do sklenic,jen tak,aby nebyly mezery.pa:-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

4. 3. 2013 13:48

Lucie: pokud je zelí již předvařené, tak ne. Udělala bych z ní asi salát;-)

1 5 6 7 8 9 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty

Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq