Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí do sklenic

Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.

Hodnocení receptu je 4,9 (61×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení zelí a kvašení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení zelí a kvašení)

7. 10. 2008 19:47

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Lucie

4. 3. 2013 13:43

Dobrý den,potřebovala bych radu,zbyla mi asi středně velká hlava zelí kterou jsem nespracovala,ale je na pul uvařena mužu jí také tak zavařit - naložit ? děkuji :):-K:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 2. 2013 22:53

zdeněk : Já mám zelí ještě z loňského roku a je v pořádku. Víčka se mi přicucla, sklenice mám ve sklepě. Letos jsem zelí nedělala. Pokud ale sklenici otevřu, vždy ji dolévám troškou vody se solí, zelí utlačím ve sklenici, aby bylo vlhké. Někde zde v komentářích se zmiňuji o tom, že pokud zůstalo ve sklenici hned v začátku málo zelné vody, může se stát, že zelí zhnědne. Mi se to však ze 20 sklenic stalo u dvou. Ostatní byly v pořádku. A ještě k té sterilizaci. Pokud otevřu sedmičku zelí, odeberu si z ní množství, které potřebuji k vaření, zbytek zelí utlačím, zaleju malým množstvím vody se solí, přikryju víčkem a dám do lednice, nemám důvod sterilizovat!! Mám takto otevřenou sklenici v lednici několik týdnů a zelí je naprosto v pořádku. Někdy je spotřebuji během týdne, někdy později, ale nikdy se mi ještě nezkazilo;-)

zdeněk

14. 2. 2013 21:21

vidím, že nejsem sám, co má problém se šťávou. Udělal jsem 18 sklenic, takže je spotřebuji za půl roku. Jak ale uchovám zelí, když sklenice otevřu a doleju slanou vodu, aniž bych je musel sterilizovat? Původně jsem myslel, že víčka se přicucnou, sklenice budou neprodyšně uzavřené a zelí bude ve vlastní šťávě. Namísto toho je skoro úplně suché. Poradí někdo?

1974andrea 1974andrea

14. 2. 2013 14:40

Jana Remkova:Já ho mám v teplém sklepě, kde je kolem 20C. Když kysalo, první dva dny vytékala šťáva ven a pak přestala. A dosud jsem dolévat vodu nemusela. Vždycky ho jenom zmáčknu a šťáva ho zase shora potopí.

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 2. 2013 14:35

1974andrea: Andreo, ale jde hlavně o zelí, které už otevřeš. Je sušší, podle toho, v jak chladné, nebo teplé místnosti ho skladuješ. Já ho otevřu a taky je sušší. Lépe je ho zalít vodou, aby nezačalo hnědnout. Taky už se mi ale stalo, že bylo zelí sušší a nepustilo tolik šťávy. Ale do těch sklenic to bylo dost.

1974andrea 1974andrea

14. 2. 2013 14:32

jirken:To zelí bude málo ušťouchané, když šlapu zelí ve velkém lavoru nebo šťouchám do soudku vždycky šťávy je strašně moc, dokonce ji vylévám. Není možné, aby vám zelí pustilo jenom 3dcl šťávy.

Jinak Jani, to zelí mám doteď ve sklenicích (3l) krásně bílé a vodu jsem zatím ani nedolévala. Občas, tak jednou za 14 dnů je otevřu, stlačím a je všechno ok.;-):yes:
A sklenice jsem plnila tak 5cm od okraje.

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 2. 2013 14:05

jirken: nemělo by. Mluvím jen teoreticky, já jsem to vždy dávala do sedmiček doplna. Zalijte převařenou, osolenou a vychlazenou vodou a zelí opět pořádně utlačte. Mělo by být-pokud už je otevřené, vždy pod lákem.

jirken

14. 2. 2013 13:03

Jana Remkova:a myslíte že nevadí že nemám sklenici plnou ale půl? nebude vytékat přebytečný lák, to nevadí?

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 2. 2013 12:54

jirken: Můžete;-), nic se mu nestane a voda se solí bude stejně kyselá, jako původní šťáva;-)

jirken

14. 2. 2013 12:21

Jana Remkova:mám zelí v 5L sklenici, ale zelí mám cca do půlky, ale jak píšu při krouhání a odležení mámtak 3dcl štávy co zelí pustilo, ale když zelí dám do sklenice a zaleju štávou tak nemám zelí ponořené, proto se ptám jestli můžu svařit vodu se solí a dolejt aby bylo zelí ponořené. Vám zelí pustí tolik štávy, že nemusíte řešit problém jako já?

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 2. 2013 12:10

jirken: Nerozumím, jako do soudku?? Určitě tím nic nepokazíte, když ho zalijete vodou se solí.

jirken

14. 2. 2013 10:11

Jana Remkova: jenže já jsem zelí teprv nakládal a mám hrozně málo štávy co zelí pustilo, tak nevím jestli svařit vodu se solí a dolít.

Jana Remkova:

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 2. 2013 09:42

jirken: Určitě!!! Každou sklenici, kterou otevřu ihned zalívám vodou a trošku to posolím. Kvašením tekutina ubývá, takže je jí ve sklenicích méně.

jirken

14. 2. 2013 08:28

Jana Remkova: zdravim, tak jsem včera taky zkusil naložit zelí, ale nemám kruhadlo tak jsem jen nakrájel na jemno, zelí mi pustilo hrozně málo štávy, tak nemůžu ani sklenice naplnit sosem k okraji- nevíte čím to je? můžu popřípadě svařit vodu se solí a zalít?
:-?

JanaDorazinova JanaDorazinova

7. 12. 2012 22:41

Hanes: Jo, přesně tak. To 1 kilo vleze tak do jedné sedmičky;-)

1 6 7 8 9 10 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty

Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq