Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí do sklenic

Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.

Hodnocení receptu je 4,9 (61×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení zelí a kvašení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení zelí a kvašení)

7. 10. 2008 19:47

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Hanes

7. 12. 2012 22:03

Jana Remkova:Děkuji za radu.Zelíčko se u nás asi dlouho neohřeje,takže nebude mít příležitost zhnědnout:-)),protože je opravdu výborné.Já jsem udělal z 12kg 12sklenic 0,7l.Tak s tímhle počtem vydržíme tak do konce ledna.Příští rok musím udělat
aspoň z 20kg:-p

JanaDorazinova JanaDorazinova

6. 12. 2012 20:19

Hanes: Mám velkou radost a radím. Pokud nespotřebujete hned celou sklenici, tak do zbytku nalejte cca 1/2 dcl vody a trošku osolte -tak špetka soli stačí;-). Utlačte zbytek zelí ve sklenici a dejte do ledničky. Už jsem to tady někde psala. Když jsou sklenice uskladněny v místnosti, kde není vysloveně chladno, tak nálev vysychá a může se stát, že zelí zhnědne. Já to mám stejně, ale ten rok to většinou vydrží a stačí se spotřebovat-u nás, jsme 2 tak cca 15 sklenic zelí;-)

Hanes

6. 12. 2012 19:58

Dobrý večer p.Remková,tak jsme letos také skusili udělat zelí podle vašeho receptu.Dnes jsme otevřeli první sklenici a musím říci,že lepší zelí jsem strašně dlouho nejedl, kam se hrabe zelí z obchodu,chválím super:yes:. Jen se chci zeptat jestli to do těch sklenic moc nepěchuji,protože po otevření zelí vylezlo ven a šťávička,nikde:-O.Je to tak správně,nebo tam ta šťáva má být?

zuna

15. 11. 2012 14:09

moc dobrý !

JanaDorazinova JanaDorazinova

12. 11. 2012 14:02

Vaclav Fronek: Určitě!!;-)

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

12. 11. 2012 10:23

Jani. Už jsem dělal a povedlo se. Již jsem psal. Od té doby nakládám do malého keramického soudečku a už také nyní beru. Domácí je domácí.

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 11. 2012 20:04

jarka skrobakova: Mazat se nic nebude!!:-) Děkuji Jaruš, mám velkou radost!!:-)

jarka skrobakova

11. 11. 2012 18:36

Milá Jani, dnes po třech týdnech jsem otevřela zelíčko a musím říct, že mi to moc chutná. Dělala jsem z 10 kg měla jsem 12 sklenic. Přidala jsem i jablíčko z jadrniček. No příští rok budu dělat znovu. posílám velkého bodíka za príma recept a foto když tak smázni. A teď s tím teda pádím do sklepa do chladna.:-p:-p:yes::yes::yes::-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K mám ráda tvé recepty:-))

JanaDorazinova JanaDorazinova

1. 11. 2012 15:44

Irena: Zátáhnu!!;-)

Irena

1. 11. 2012 14:24

Jana Remkova:Dobrý den,chci se ještě zeptat,zda víčka zatáhneme a nebo sklenice jen víčky přikryjeme.Děkuji Irena

JanaDorazinova JanaDorazinova

16. 10. 2012 20:10

Frenky: děkuji za komentík. Zajímavé s tím koprem, možná pár sklenic vyzkouším. Taky už ho děláme spoustu let, kdysi to bylo v receptáři;-)

Frenky

16. 10. 2012 18:58

Ještě jsem zapomněl dodat to nejdůležitější, že to zelí šlapeme. :-8

Frenky

16. 10. 2012 16:59

Koukám, že se zelí do sklenic dost ujalo. My ho takto děláme už asi 10 let a pořád stejný postup a stejný recept. V podstatě podobný, jako máte Vy Jano, jen nedáváme pepř, ale dost kopru, trochu cibule, a trochu křenu. Soli na 1kg/2dkg. Pár kuliček jalovce a kousek kyselého jablka.
Po zkušenostech z minula to sice také pěchujeme (manželka, neboť má menší ruku ;-) ) ale nahoře necháváme 2 až 3cm volného prostoru, který dolijeme lákem a zavíčkujeme. Jednou jsme to napresovali více a u některých sklenic nám vystřelila víčka. Běžně máme z 10kg asi 11 až 12 sklenic.

Mohu se pochlubit tím, že vloni se naše zelí, na místní zelné olympiádě, umístilo na 2 místě z 12 vzorků. Z nichž jediné bylo ze sklenic.

Běžně děláme 30kg a asi přidáme, neboť naši mladí to to brali ve velkém. Zajímavé je, že se to zelí vůbec nekazí. Někdy je otevřené v ledničce i měsíc (zapomenuté) a přitom mu nic není.

Zítra jdeme dělat letošní zelí, už se na to těším .... :-p

Ilona

30. 9. 2012 22:36

Paní Remková, moc děkuji za odpověď a budu se těšit, že mé zelí dopadne také dobře.To poznám za 2 až 3 týdny.:-))

JanaDorazinova JanaDorazinova

30. 9. 2012 18:35

Ilona: Já jsem celou dobu dávala pouze nešroubovací víčka. Pak se mne holky na Vareše ptaly, jestli mohou použít i ta šroubovací a já jsem jim neuměla odpovědět, až to jeden rok něterá vyzkoušela se šroubovacími a dopadlo to dobře!:-) Takže letos mám víčka obojí z loňského zelí a zelí je vpořádku!! Takže ano, mohou být i šroubovací víčka;-)

1 7 8 9 10 11 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty

Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq