

Staročeská zeleninová polévka
Suroviny 2-3 porce
- 200 g kořenové zeleniny
- 1 stonek zelené cibulky
- 1-2 lžíce oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 2 vajíčka natvrdo
- zelená petželka
Postup přípravy receptu
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky a orestujeme ji na oleji.
Osolíme, opepříme, zalijeme 1 naběračkou vývaru a podusíme.
Když je zelenina téměř měkká, nakrájíme na kolečka zelenou cibulku, přidáme ji k zelenině a odstavíme.
Z másla a mouky připravíme jíšku. Zalijeme zbytkem vývaru a 15 minut vaříme.
Pak do uvařené jíšky přidáme podušenou zeleninu, nastrouháme žloutky a vše prohřejeme.
Nakonec nasekáme bílky a přidáme do polévky. Na talíři zdobíme petželkou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-Chvilka v kuchyni paní Pavlína Srncová
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Staročeská zeleninová polévka
-
-
Pejli: Fakt?? Týý jo, to jsem ráda!
-
Šmakovala mi
-
ivulinka:
-
Jani, pochutnala bych si
-
já jsem polívková, může být moc dobrá
-
Bibinka: Jani, není nový!! Já jen, že polévky sice vařím pro Láďu většinou na večeři, ale já je moc nejím, snad někdy vývar
. Takhle polévka mne zaujala. Je velmi jemná, není to klasická zeleninová a za dobře provařená jíška dělá své. Děkuji všem za hezké komentáře
-
Bez komentáře, byl by zbytečný.
bod přidělen
-
Jani, že by ses dala také na polévečky
hmm, novej talířek, jestli se nemýlím a polévka v něm je prima.máš 3.bod
-
Jani, polévečka, která může být i jako hlavní jídlo. Takové mám také ráda
. Dělám podobnou, akorát přidávám pár kapek octa.
-
velmi zdařilé... všechno