Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 174 kJ / 1 476 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 207,83 g |
Tuky | 36,27 g |
Vláknina | 21,50 g |
Cholesterol | 480 mg |
Sodík | 903 mg |
Sůl | 2,30 g |
Sacharidy | 38,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud budou mít v masně hezkou kližku, koupíme větší množství vcelku, než je uvedeno v surovinách. Doma si z ní vyřízneme krásný kus svalu, který použijeme na tento recept. Ze zbývající části můžeme udělat, guláš, nebo podusit na různé zelenině, slanině a podobně(viz recepty z hovězího masa).
Krok 2: Z celého kusu kližky si nařežeme silnější plátky. Ostrým nožem ukrojíme silnější plátek, nedořízneme až do prkýnka a druhým, stejně silným řezem dořízneme.
Krok 3: Takto připravené plátky masa jen zlehka paličkou naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se nám při další úpravě maso nekroutilo. Maso opepříme a necháme chvilku, než si přichystáme zeleninu odpočinout na talířku.
Krok 4: Rajčata nařízneme ostrým nožem do kříže, spaříme vařící vodou a po minutce ochladíme. Sloupneme a nakrájíme na větší části.
Krok 5: Čisté řapíky nakrájíme na drobné půlněsíčky. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do papiňáku(tlakového hrnce) na rozehřátý olej orestovat do zlaté barvy.
Krok 6: Přidáme opepřené plátky masa a necháme je zprudka z obou stran zatáhnout. Mírně osolíme, přidáme nakrájené řapíky a rajčata a promícháme. Podlijeme bílým vínem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Krok 7: Od doby varu pozvolna dusíme na slabém plameni přibližně 45 minut.
Krok 8: Poté měkké maso z hrnce vyndáme a uchováme v teple. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a dle potřeby naředíme na námi vyhovující hustotu. Podle vlastní chuti můžeme dochutit solí a pepřem.
Krok 9: Horký krém servírujeme na talíř, poklademe plátky masa a ozdobíme osmaženou slaninou a lístky řapíkatého celeru. Přílohu si zvolíme podle vlastního uvážení. Hodí se rýže, ale i různé těstoviny, např. rýžové nudle, nebo špagety.
Zveřejněno 8. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí kližka v řapíkovo rajčatovém krému
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J1q2
Moje poznámka
Hovězí kližka v řapíkovo rajčatovém krému
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J1q2
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 5 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 12 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno 19. 10. 2025 21:05:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici
Wenamo před 1 hodinou
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 5 hodinami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 6 hodinami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 6 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 8 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 9 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 11 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 11 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 11 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 11 hodinami
Tématické fráze:
hovězí kližka recepty,
hovezi kližka,
hovězí klizka recept,
rajčatový krém,
rapikovo rajčatová polévka,
hovezi klizka na celeru,
recepty z kližky,
úprava kližky,
co udělat z hovězí klížky,
jak dlouho dusit hovězí kližku,
recept na hovězí v kuse,
kližka v celku,
pecena kližka v celku,
hovězí klizka v celku,
část masa kližka,
bramborák s hovězí kliškou,
recepty z hovězí kližky
Suroviny:
kližka hovězí,
celer řapíkatý,
rajče,
víno bílé,
cibule,
olej,
sůl,
pepř mletý,
slanina,
Komentáře (15)
Rebuško i Tobě
yanull:Janinko,kdyby jsi věděla,jak se mi nechce
máš to velice krásně upraveno- jako vždy