Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 174 kJ / 1 476 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 207,83 g |
| Tuky | 36,27 g |
| Vláknina | 21,50 g |
| Cholesterol | 480 mg |
| Sodík | 903 mg |
| Sůl | 2,30 g |
| Sacharidy | 38,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud budou mít v masně hezkou kližku, koupíme větší množství vcelku, než je uvedeno v surovinách. Doma si z ní vyřízneme krásný kus svalu, který použijeme na tento recept. Ze zbývající části můžeme udělat, guláš, nebo podusit na různé zelenině, slanině a podobně(viz recepty z hovězího masa).
Krok 2: Z celého kusu kližky si nařežeme silnější plátky. Ostrým nožem ukrojíme silnější plátek, nedořízneme až do prkýnka a druhým, stejně silným řezem dořízneme.
Krok 3: Takto připravené plátky masa jen zlehka paličkou naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se nám při další úpravě maso nekroutilo. Maso opepříme a necháme chvilku, než si přichystáme zeleninu odpočinout na talířku.
Krok 4: Rajčata nařízneme ostrým nožem do kříže, spaříme vařící vodou a po minutce ochladíme. Sloupneme a nakrájíme na větší části.
Krok 5: Čisté řapíky nakrájíme na drobné půlněsíčky. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do papiňáku(tlakového hrnce) na rozehřátý olej orestovat do zlaté barvy.
Krok 6: Přidáme opepřené plátky masa a necháme je zprudka z obou stran zatáhnout. Mírně osolíme, přidáme nakrájené řapíky a rajčata a promícháme. Podlijeme bílým vínem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Krok 7: Od doby varu pozvolna dusíme na slabém plameni přibližně 45 minut.
Krok 8: Poté měkké maso z hrnce vyndáme a uchováme v teple. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a dle potřeby naředíme na námi vyhovující hustotu. Podle vlastní chuti můžeme dochutit solí a pepřem.
Krok 9: Horký krém servírujeme na talíř, poklademe plátky masa a ozdobíme osmaženou slaninou a lístky řapíkatého celeru. Přílohu si zvolíme podle vlastního uvážení. Hodí se rýže, ale i různé těstoviny, např. rýžové nudle, nebo špagety.
Zveřejněno 8. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí kližka v řapíkovo rajčatovém krému
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J1q2
Moje poznámka
Hovězí kližka v řapíkovo rajčatovém krému
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J1q2
Nejnovější recepty
Dvoubarevné hvězdičky
Přidáno před 11 hodinami
Roláda s pečeným čajem
Přidáno před 20 hodinami
Losos podle Marka Raditsche
Přidáno před 21 hodinami
Vaječná omeleta s tuňákem, sýrem a slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Pomerančové cukroví
Přidáno před 22 hodinami
Jehněčí guláš s kapií
Přidáno 3. 12. 2025 21:27:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Janule25 před 10 minutami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Stefi.f před 52 minutami
Domácí kmínový chleba
boomgo před 2 hodinami
Biskupský chlebíček II
káťa před 7 hodinami
Pomazánka "Uheráček"
Kajkajak před 8 hodinami
Krupičná kaše
Kajkajak před 8 hodinami
Vločková kaše
Kajkajak před 8 hodinami
Těstoviny s omáčkou ze špenátu a čerstvého smetanového sýru
poirotka před 10 hodinami
Kakaová roláda V2
Ketynna před 11 hodinami
Nejlepší marokánky
kocourer před 11 hodinami
Tématické fráze:
hovězí kližka recepty,
hovezi kližka,
hovězí klizka recept,
rajčatový krém,
rapikovo rajčatová polévka,
hovezi klizka na celeru,
recepty z kližky,
úprava kližky,
co udělat z hovězí klížky,
jak dlouho dusit hovězí kližku,
recept na hovězí v kuse,
kližka v celku,
pecena kližka v celku,
hovězí klizka v celku,
část masa kližka,
bramborák s hovězí kliškou,
recepty z hovězí kližky
Suroviny:
kližka hovězí,
celer řapíkatý,
rajče,
víno bílé,
cibule,
olej,
sůl,
pepř mletý,
slanina,
Komentáře (15)
Rebuško i Tobě
yanull:Janinko,kdyby jsi věděla,jak se mi nechce
máš to velice krásně upraveno- jako vždy