Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Budějická zelnice

Když máte kousek hlávkového zelí a nevíte co s ním, uvařte si polévku. Polévka z hlávkového zelí je úplně jiná polévka, než jakou znáte z kysaného zelí. Navíc jí můžete ozvláštnit přidáním bobkového listu, bramborami či opečenou klobásou.

Hodnocení receptu je 4,9 (43×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

1. 9. 2013 13:03

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie3 105 kJ / 742 kcal
Bílkoviny28,13 g
Tuky21,17 g
Vláknina44,33 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 246 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy88,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept na polévku mám od manželovy babičky, která pochází z Plešovic, prý ji tak dělávali, tak jí věřím. :-) A Budějovicím dodnes říká Budějice, takže proto ten název.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Obdobným způsobem lze polévku uvařit i z cukety, je taky výborná. Viz. Podobné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

sidonie

2. 9. 2013 09:45

u nás velice oblíbená,taky ji dělám se štouchanýma bramborama.:-K

Nikina Nikina

2. 9. 2013 07:39

Jak jsem viděla fotku, hned jsem věděla, kdo vařil :-D Opět krása :yes::-K

dzungila

1. 9. 2013 23:31

Andrej, jako jihočeška ji znám stejně. Pouze my, z Třeboňska, polévku zahušťujeme hladkou moukou, rozmíchanou ve vodě a podávají se k ní šťouchané brambory s osmaženou cibulkou. Gurmáni a velcí jedlíci do cibulky přidávají i škvarky.;-):-p
Bodík dávám, protože vím, co je to za úžasnou dobrotu.:yes:

Bibinka Bibinka

1. 9. 2013 16:22

1974andrea:Andrejko, polévek není nikdy dost a přesně tuto jsem dělala minulý týden a vyzkoušej někdy tu mou generační v podobných, je suprová;-). Máš 6.bod:yes:

1974andrea 1974andrea

1. 9. 2013 16:20

jarka skrobakova:Jaruško, ty jsi žena činu, včera hned pohár, dneska polévka...:-D Jsem ráda, že tě inspiruji svými recepty, díky moc i za fotky, jsou krásné:-K

jarka skrobakova

1. 9. 2013 16:01

Andrejko, moc se libí tahle polévka, proto jsem ji dnes uvařila. Měla jsem doma zelí a všechny ingredience. Je to krásně jemné a moc dobré. Posílám bodík č.5 a foto z realizace. Děkuji za fajn rcp :yes::yes::-p:-p:-p:-K

senky senky

1. 9. 2013 14:29

1974andrea:je mi to jasné;-) Kyselica v úvozovkách:-D:-D

1974andrea 1974andrea

1. 9. 2013 14:13

senky:Jani, to je úplně jiná chuť než z toho kysaného, je krásně jemná;-)

senky senky

1. 9. 2013 14:10

Tak kyselica z čerstvého:-?:-? jo, ta bude dobrá:yes::yes:

hosta hosta

1. 9. 2013 13:46

Tak takovou bych si taky dala, ukládám:-):yes:

HankaPu HankaPu

1. 9. 2013 13:24

Andrejko, díky za připomenutí. Tohle je opravdu výborná zelňačka. Moje babička jí taky takhle podobně dělávala. Už je to hodně dávno a já na ní úplně zapomněla a přeorientovala jsem se na tu z kysaného zelí. Budu jí muset zas někdy udělat. A Ty to máš za bodík, máš to moc pěkné :yes: +
Jo a u nás na jihu Čech všichni běžně říkáme Budějce:-D:-D

1974andrea 1974andrea

1. 9. 2013 13:13

:-D Já jí to pak za odměnu pustím, díky;-):-K

yanull yanull

1. 9. 2013 13:11

Andrejko, zelnice by mi určitě chutnala, ze syrového zelí jsem ji ještě nedělala, ale zkusím. A tady máš za dobrou polévku, kromě bodíku, ještě malý přídavek ;-):-K:-K:yes:
http://www.youtube.com/watch?v=8c471zruBYU

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zelnice zelnice bílá z čerstvého zelí jihočeská zelnice bílá zelnice recept na zelnici zelnice z cerstvého zelí zelnice recept budějcká zelnice zelnice bílá zelnice ze sladkého zeli jihočeská bílá zelnice recept na bilou zelnici vyborna zelnice top recepty zelnice bila zelnice recept recept zelnice jihočeskázelnice zelnice z bileho zeli zelnice se smetanou jihočeská zelňačka

Suroviny: zelí bílé, cibule, smetana zakysaná, máslo, jíška máslová, ocet, kmín drcený, sůl

TopRecepty.cz

Budějická zelnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QX5M