Burek
Inspirujte se balkánskou kuchyní a připravte si domácí burek. Originální receptura si žádá tenoučké listové těsto, kterému se říká filo. Sehnat ho můžete ve specializovaných obchodech, ovšem do našeho receptu vám postačí i to klasické.
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 12 538 kJ / 2 997 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 152,36 g |
Tuky | 183,67 g |
Vláknina | 8,92 g |
Cholesterol | 644 mg |
Sodík | 1,58 g |
Sůl | 3,71 g |
Sacharidy | 180,60 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Burek můžeme péct i v troubě, když do pekáčku nalijeme malé množství oleje. Já ho raději smažený.
Zdroj: recept je mnou improvizovaný z balkánské kuchyně.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 3. 2010 10:33
Dášenko, docela jsem na to čekala a byla zvědavá, tak díky, že jsi ho vyzkoušela a jsem ráda, že chutnal
1. 3. 2010 15:45
Jak jsem slibíla, tak udělám, bylo moc výborné...
1. 3. 2010 11:51
dnes se na to jdu vrhnout, akorát jsem zapoměla koupit sýr, tak pro něj musím ještě běžet pak sem napíšu výsledek a snad sem dám i nějaké fotečky, posílám bodík
25. 10. 2009 21:04
Tak dnes jsem ho také zkusila.Nejdříve jsem udělala velké šišky,takže jsem musela ubrat,abych to vůbec zamotala. Nakonec se povedlo a musím říci že je to mňamka,dávám do oblíbených a samozřejmě
3. 4. 2009 09:53
Marsii, ale i tak vám chutnalo, tak příště dej tymiánu méně(asi větší štipec)a paqk to bude dokonalé! Chybama se člověk učí, takže v pohodě.
2. 4. 2009 22:38
Moc dobré jídlo. Akorát jsem to trochu přehnala s tymiánem
1. 4. 2009 21:52
Kedlubno, není to aprýl, že ne? NE, tak si mi udělala radost
1. 4. 2009 21:36
TAK UŽ I U NÁS VYZKOUŠENO
31. 3. 2009 14:06
Opravdu lákavé.Budu to muset také vyzkoušet.Díky!
16. 3. 2009 19:16
zdravím všechny a ještě jednou se vracím k burku..přikládám recept - bosenský, ale je nepříliš podstatné odkud je, když vzpomenu dobu kdy Jugoslávie byla Jugoslávií..zkopírovala jsem ho z netu,ale stejný je také v jugoslávské kuchařce a mám ho vyzkoušený. Náplně jsou růzmé.Přiznám, že improvizovat při vaření neumím, a každý, kdo je v kuchyni takto odvážný má můj obdiv. Nicméně ctím původní recepty a jejich názvy, tak pa, pa,ať se vám daří dobře vařit...
POSTUP PŘÍPRAVY
Testo: mouka, sul, troska oleje, voda
Mouku dame do misy( ca 300g), osolime (2 lzice) pridame olej (2lzice) a pomalu stridave pridavame vodu . Testo vypracujeme rucne!!!
Dale pripravime masovou plnku, hovezi mlete maso osolime, opeprime, cibulka najemno nakrajena, troska oleje + brambory nakrajene na kosticky velmi jemne ca5x5mm. Nestrouhat !!! Krajet!! vse promichame.
Testo dame na ubrus a poolejujeme a pockame, pak vytahujeme testo do jemna, pak poklademe masovobramborovou smesi ,Jinak jak se to mota, to testo mame vytahane do jemna na tom ubruse a pak vzdy polozime pruh plnky na okraj testa, poolejujeme. Nadzvedneme ubrus a ten pruh jako trochu zamotame, Pak odrizneme od testa a prendame do vymasteneho pekacku, timto postupem postupujeme dokud nezdelame vsechny suroviny. Troubu predehrejeme a peceme 30 min na 250`C. Po upeceni pokamene trochou vody s maslem, prikrijeme uterkou a nechame chvelku odstat a pak uz jen papame.
POSTUP PŘÍPRAVY
Testo: mouka, sul, troska oleje, voda
Mouku dame do misy( ca 300g), osolime (2 lzice) pridame olej (2lzice) a pomalu stridave pridavame vodu . Testo vypracujeme rucne!!!
Dale pripravime masovou plnku, hovezi mlete maso osolime, opeprime, cibulka najemno nakrajena, troska oleje + brambory nakrajene na kosticky velmi jemne ca5x5mm. Nestrouhat !!! Krajet!! vse promichame.
Testo dame na ubrus a poolejujeme a pockame, pak vytahujeme testo do jemna, pak poklademe masovobramborovou smesi ,Jinak jak se to mota, to testo mame vytahane do jemna na tom ubruse a pak vzdy polozime pruh plnky na okraj testa, poolejujeme. Nadzvedneme ubrus a ten pruh jako trochu zamotame, Pak odrizneme od testa a prendame do vymasteneho pekacku, timto postupem postupujeme dokud nezdelame vsechny suroviny. Troubu predehrejeme a peceme 30 min na 250`C. Po upeceni pokamene trochou vody s maslem, prikrijeme uterkou a nechame chvelku odstat a pak uz jen papame.
16. 3. 2009 09:02
ahoj kočky tak aby bolo jasne burek nie je chorvatske jedlo,ale vychdza z moslimskej kuchyne a skor srbskej ako chorvatskej. Majstri na burek su Albanci ako aj na zmrzlinu. Nie je vobec tažke urobit cesto na burek,takzvane kore ktore su tenke a chutneeeeeee. Ak si pozriete v mojich receptoch ma recep na Zemiakovu pitu. Burek original je masovy a robi sa z ovčieho mleteho masa,teraz už robia z hov. a miešaneho....Burek od syra a iny to su pity Albanci si už zvykli,že burekov je viac,ale origoš je Mesni burek. Nepišem tu koli kritike,len koli bližšim info. Klobuk dole pred improvizaciou. Ja som ho na Slovensku robila zo štrudloveho cesta,ktore maju v Kauflande. Ak ak si otvorite stranku Youtube a zadate burek alebo pita tak mate videa ako sa robi to cesto velmi nazorne ukazane. Ja zatim vložim recep na cesto ok tak paaaaaaaaaaa a dik za inšpiraciu
15. 3. 2009 22:35
po kladné odezvě dávám do oblíbených a vyzkouším
15. 3. 2009 22:23
Holky, ať je to jak chce, ale Burek je šmakózní a je vidět kolik z nás to dělalo- má hodně bodů a to mě těší moc. Měla bych to ty Chorvaty naučit pořádně....a Kašička nad ním pláče- je to přece moje improvizace, podobná chorvatskému burku(mám to tak i napsaný), takže na pohodu jo
15. 3. 2009 22:02
kasicka ulavilo sa mi, ze to takto beries...a myslim to uplne vazne. pa
15. 3. 2009 21:49
výbušná - nedotkla, to je úplně v klidu,, tvoje vstupy se mi líbí, jsi vtipná a pohotová, a myslím, že i pohodová., a áš ráda dobré jídlo a to já též. tak zase na někdy...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 14 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 14 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 15 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 2 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 7 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 8 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 9 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 10 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 10 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 10 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 12 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Další recepty
Tématické fráze: chorvatsky burek mleté maso recepty burek se sýrem těsto na burek burek s masem karbenátky z mletého masa burek s mletým masem burek se zelím recept na burek se sýrem burek recept těsto burka burek se špenátem burek se zelím recept burek se sýrem recept boule recept ovocná boule recept burek z listového karbenátky z mletého masa recept chorvatsky burek recept burek z listoveho těsta
Suroviny: míchané mleté maso, sýr nastrouhaný, těsto listové, česnek, vejce, olej, pepř, tymián, petržel, sůl
Burek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31zn
100 názorů