Vepřový bok s vůní citronu, česneku a tymiánu

Suroviny

přes 3/4 kg vepřového boku s kostí (ale klidně i bez)
2 slabší polévkové lžíce lístků čerstvého tymiánu
citronová kůra ze 2 větších citronů (popř. 4 menších)
4 stroužky česneku
1,5-2 polévkové lžíce oleje
sůl
pepř
drcený kmín podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Večer předem jsem si bůček omyla, osušila a do kůže jsem udělala ve zhruba centimetrovém rozmezí zářezy.

  2. V misce jsem si smíchala 1 polévkovou lžíci tymiánových listů, kůru z 1 velkého citronu (popř. 2 malých), prolisovaný česnek a olej. Zbylý tymián a kůra budou využity při pečení.

  3. Maso jsem ze všech stran osolila, opepřila a posypala kmínem. Sůl, pepř a kmín jsem se snažila vetřít i do zářezů. Totéž jsem udělala se směsí. Jednoduše rukama jsem celý kus potřela a aby maso pořádně chytlo chuť, vetřela jsem směs i do zářezů. Takto jsem nechala maso odpočívat přes noc (cca 12 hodin) v plastové krabičce v lednici.

  4. Druhý den jsem si zapnula troubu na 220°C. Bůček jsem dala do pekáčku, podlila trochou vody (v podstatě jsem vypláchla nádobu, v níž jsem jej nechala v noci odpočívat) a na půl hodiny dala nepřikrytý do trouby. Poté jsem teplotu snížila na 190-200°C, přikryla pekáč víkem a za občasného podlévání vodou a přelévání výpekem jsem jej v troubě nechala péct cca hodinu a 3/4.

  5. Nakonec jsem teplotu snížila na 160°C, sundala víko, vrch bůčku jsem posypala zbylou citronovou kůrou a lžící čerstvého tymiánu a nechala péct 30-45 minut.

Poznámka od kuchařky

Vím, je to trochu zdlouhavé. Ale opravdu můžu zaručit skvělou chuť a maso, které se bude téměř rozpadat, jak bude křehké.

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2014/05/veprovy-...

Komentáře k receptu Vepřový bok s vůní citronu, česneku a tymiánu

  • Xristina Kiki Xristina Kiki(neregistrovaný)

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jééžišku, to je krása :-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Teda Ty jsi mi navnadila chuťové buňky;-):-))Krása:-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Dnes jsem pekla k obědu:-p, tedy masénko je vynikající a jakt to vonělo po celém domě, když se peklo.:-p:-p:-p Bodík jsem již poslala, ukládám mezi oblíbené. I manželovi moc chutnalo, díky za inspiraci:-K

    Odpovědět

  • Eliška Havelková Eliška Havelková(neregistrovaný)

    Mňám!!! V sobotu upeču - díky za inspiraci.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca

    :-p:-p určitě bych nepohrdla :yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Kaczik: Katko, ten recept se mi vážně líbí a tak 8.bod:yes:

    Odpovědět

  • Miro kuchár Miro kuchár(neregistrovaný)

    Recept mě zvedl ze židle. Odcházím do city sehnat suroviny.Po upečení
    doma zamknu,zalígruju a nikoho k nám nepustím.
    :-p:-p:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Tak to musí být skvělé:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Lákavé jídlo :-p:yes:

    Odpovědět

  • Kaczik Kaczik(autor receptu)

    Ten flák, co jsem měla, by vyšel tak na 4, možná i 5 přiměřených porcí. Je to přeci jen tučnější kousek masa, tak ho není třeba příliš. Ale u nás z toho asi budou tři a čtvrt, neboť spolustolovník si ještě přidal :-D. Zároveň je to jakýsi ukazatel chutnosti tučného jídla - nesnáší tlusté na mase. Ale tady prý ta kůže byla to nejlepší ;-) a až na nějakou křupku nezůstalo na talíři vůbec nic. Jinak větší flákota = víc kůry, česneku a tymiánu, ale to asi víte ;-).
    A kdo ozkoušíte, dejte vědět, na tohle jsem docela zvědavá, jak to bude chutnat i někomu jinému :-)).

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    To se mě moc líbí,použité ingredience máme rádi. Do konce týdne už mám obědy naplánované, takže ho udělám až příští týden.:-p:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Bůček vypadá moc krásně:-p, hned odpoledne ho koupím a zítra upeču, už se mi sbíhají sliny;-):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Vůni tymiánu máme moc rádi a to ostatní taky. Myslím, že by i plecko chtělo býti provoněné ;-);-):-p:-p:yes::yes:
    Ještě bych dodala, že to je dobré i pro pomalý hrnec, tam se ty chutě propojí dokonale :yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřový bok recept vepřový bok na česneku veprovy bok recepty vepřový bok s kostí bucek na tymianu vepřový bok s kostí recept recept vepřový bok recept na vepřovy bok pečený vepřový bok na timiánu vepřový bok v mrkví vepřový bok v česneku veprovy bok s kminem bůček v tymiánu vepřový bok s kostí recepty vepřový bok bez kosti recept pečeme vepřový bok vepřový bok vepřový bok na česneku a tymiánu kura z česneku a citronu recepty na vepřový bok