

Vepřový bok s vůní citronu, česneku a tymiánu
Suroviny
- přes 3/4 kg vepřového boku s kostí (ale klidně i bez)
- 2 slabší polévkové lžíce lístků čerstvého tymiánu
- citronová kůra ze 2 větších citronů (popř. 4 menších)
- 4 stroužky česneku
- 1,5-2 polévkové lžíce oleje
- sůl
- pepř
- drcený kmín podle chuti
Postup přípravy receptu
Večer předem jsem si bůček omyla, osušila a do kůže jsem udělala ve zhruba centimetrovém rozmezí zářezy.
V misce jsem si smíchala 1 polévkovou lžíci tymiánových listů, kůru z 1 velkého citronu (popř. 2 malých), prolisovaný česnek a olej. Zbylý tymián a kůra budou využity při pečení.
Maso jsem ze všech stran osolila, opepřila a posypala kmínem. Sůl, pepř a kmín jsem se snažila vetřít i do zářezů. Totéž jsem udělala se směsí. Jednoduše rukama jsem celý kus potřela a aby maso pořádně chytlo chuť, vetřela jsem směs i do zářezů. Takto jsem nechala maso odpočívat přes noc (cca 12 hodin) v plastové krabičce v lednici.
Druhý den jsem si zapnula troubu na 220°C. Bůček jsem dala do pekáčku, podlila trochou vody (v podstatě jsem vypláchla nádobu, v níž jsem jej nechala v noci odpočívat) a na půl hodiny dala nepřikrytý do trouby. Poté jsem teplotu snížila na 190-200°C, přikryla pekáč víkem a za občasného podlévání vodou a přelévání výpekem jsem jej v troubě nechala péct cca hodinu a 3/4.
Nakonec jsem teplotu snížila na 160°C, sundala víko, vrch bůčku jsem posypala zbylou citronovou kůrou a lžící čerstvého tymiánu a nechala péct 30-45 minut.
Poznámka od kuchařky
Vím, je to trochu zdlouhavé. Ale opravdu můžu zaručit skvělou chuť a maso, které se bude téměř rozpadat, jak bude křehké.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřový bok s vůní citronu, česneku a tymiánu
-
-
Jééžišku, to je krása
-
Teda Ty jsi mi navnadila chuťové buňky
Krása
-
Dnes jsem pekla k obědu
, tedy masénko je vynikající a jakt to vonělo po celém domě, když se peklo.
Bodík jsem již poslala, ukládám mezi oblíbené. I manželovi moc chutnalo, díky za inspiraci
-
Mňám!!! V sobotu upeču - díky za inspiraci.
-
určitě bych nepohrdla
-
Kaczik: Katko, ten recept se mi vážně líbí a tak 8.bod
-
Recept mě zvedl ze židle. Odcházím do city sehnat suroviny.Po upečení
doma zamknu,zalígruju a nikoho k nám nepustím.
-
Tak to musí být skvělé
-
Lákavé jídlo
-
Ten flák, co jsem měla, by vyšel tak na 4, možná i 5 přiměřených porcí. Je to přeci jen tučnější kousek masa, tak ho není třeba příliš. Ale u nás z toho asi budou tři a čtvrt, neboť spolustolovník si ještě přidal
. Zároveň je to jakýsi ukazatel chutnosti tučného jídla - nesnáší tlusté na mase. Ale tady prý ta kůže byla to nejlepší
a až na nějakou křupku nezůstalo na talíři vůbec nic. Jinak větší flákota = víc kůry, česneku a tymiánu, ale to asi víte
.
A kdo ozkoušíte, dejte vědět, na tohle jsem docela zvědavá, jak to bude chutnat i někomu jinému.
-
To se mě moc líbí,použité ingredience máme rádi. Do konce týdne už mám obědy naplánované, takže ho udělám až příští týden.
-
Bůček vypadá moc krásně
, hned odpoledne ho koupím a zítra upeču, už se mi sbíhají sliny
-
Vůni tymiánu máme moc rádi a to ostatní taky. Myslím, že by i plecko chtělo býti provoněné
Ještě bych dodala, že to je dobré i pro pomalý hrnec, tam se ty chutě propojí dokonale