Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou

Přestože sezona jahod je skoro pryč, nezoufejte, přichází snad ještě oblíbenější meruňky. Sladké oranžové plody v kombinaci s tvarohovou náplní a křehkým korpusem jsou opravdovou delikatesou, která je navíc korunována bohatou vrstvou máslové drobenky.

Hodnocení receptu je 4,8 (57×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

radiator radiator

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min Bez doby odležení těsta

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava, Bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 kus

kulatá forma o průměru 24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 864 kJ /
3 314 kcal
Bílkoviny74,76 g
Tuky154,69 g
Vláknina7,74 g
Cholesterol 941 mg
Sodík 746 mg
Sůl1,94 g
Sacharidy401,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z mouky, másla, obou cukrů, kypřicího prášku, špetky soli a citronové kůry a vejce vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme mléko nebo jogurt, případně zakysanou smetanu. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout asi 1 hodinu. Krok 2: Smícháním všech surovin připravíme tvarohovou náplň. Krok 3: Na drobenku smícháme mouku, máslo a oba cukry. Promneme v prstech, až vznikne drobivá směs. Krok 4: Meruňky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky. Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Krok 6: Těsto vyválíme na kulatý plát o průměru asi 28 cm (aby těsto vyšlo i na boky formy). Krok 7: Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy a vytvarujeme okraje. Krok 8: Propícháme několikrát vidličkou, naplníme tvarohovou náplní, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Krok 9: Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45–55 minut. Doba i teplota pečení jsou orientační, je potřeba se řídit zkušenostmi s vlastní troubou.

TIP: Jak zpracovat úrodu meruněk

Zveřejněno 17. 6. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yO7P

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yO7P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (56)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 4,0

Doporučuji dát si pozor na teplotu trouby. V receptu je uvedeno péct na 200 stupňů cca 40 minut, ale z mé zkušenosti byla buchta víc než hotová za 30 minut (pečící plech). Podle mně by bylo lepší péct na na klasických 180. Tvaroh není třeba zahušťovat. Také jsem neporozuměla, k čemu se nechává odležet těsto. Po hodině se s ním absolutně nic neudálo. Jinak buchta chutná dobře.

Malinka89: Pokud jde o nastavení teploty trouby. Někdy peču koláče v plechové formě, někdy v keramické u které nastavím teplotu vyšší. Nicméně záleží i na tom v jaké výši máte mřížku v troubě.
Proč se těsto nechává odležet? Podle odborníků je u většiny těst minimální doba odpočinku až 2 hodiny v lednici, záleží na druhu těsta. Odpočinek umožní, aby se chutě jednotlivých ingrediencí lépe propojily. U těst s kypřícim práškem je důležité nechat těsto odpočinout, aby se kypřidla mohla projevit.
Ale máte pravdu, už několikrát jsem koláč z tohoto těsta pekla hned po zpracování a byl dobrý.
Do tvarohu dávám pudinkový prášek protože se během pečení neroztéká.
Jinak mě těší že i tak vám koláč chutnal😊

Meggie1984: Těší mě, že se vám koláč povedl👍...je to můj oblíbený recept na koláčové těsto

Já jsem dala do tvarohové náplně méně cukru, a půl na půl meruňky/jahody a byl vynikající :-8 Děkuji za recept :yes:

1Marie: Jsem ráda, že je koláč dobrý. Pokud jde o to, že byl koláč suchý, tak je v receptu uvedeno: "podle potřeby přidat mléko (případně bílý jogurt nebo zakysaná smetana)", takže to vylepšení vám při dalším pečení koláče určitě zafunguje:-)

Koláč je upečený. Je dobrý, ale strašně suchý. Budu jej muset nějak vylepšit Do drobenky dávám vždy slané arašídy.

Těsto jsem vymackala do plechu, formu na koláč nemám. Vyšlo to jen tak tak. A výsledek super. Vše se povedlo. Děkuji :yes:

Včera jsem pekla s meruňkami a výsledek na jedničku.
Másla jsem dala 75 gramů, vejce jsem přidala 2 malá a ještě 2 lžíce mléka.
Těsto se mi krásně spojilo a šlo dobře po odležení v lednici vyválet. Drobenku jsem dělala z poloviční dávky z receptu na Rebarborový koláč, z odkazu, co sem vložila Tejaja.
Moc nám chutnal, dnes pro velký úspěch peču znovu :-K:yes::yes:

Tématické fráze:
merunkovy kolac s tvarohem, tvarohový koláč s meruňkami a drobenkou, tvarohovo merunkový koláč, koláč s tvarohem a meruňkami, vynikající merunkový koláč, meruńkový koláč, tvarohový koláč s merunkami, tvarohový koláč, meruňkový koláč s drobenkou, tvarohový koláč do kulaté formy, drobenkový koláč s tvarohem a merunkami, drobenkový koláč s meruňkami, koláč s meruňkami a tvarohem, meruňkový koláč do kulaté formy, drobenkovy tvarohovy kolac, tvarohovy merunkovy kolac, recept tvarohovo meruňkový koláč, recept na měruňkový koláč s tvarohem, meruňkový drobenkový koláč, vynikající meruňkový koláč s tvarohem

Suroviny:
mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, sůl, kůra citronová, cukr krupice, cukr vanilkový, vejce, máslo, jogurt bílý, tvaroh měkký, vejce, pudink vanilkový, cukr krupice, kůra citronová, máslo, mouka hladká, cukr krupice, cukr vanilkový, meruňky, tuk, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu