Plněné vinné listy II.

magdalenka Kuchař: magdalenka

Mleté maso 24 názorů

Suroviny

500 g mleté maso - mix
250 ml ryže
1 menšia cibule
1 PL oleje
3 stroužky česneku
sůl
petrželová nať
černý pepř
feferonkový krém (možno vynechať)
vinné listy
Na zalití:
200 ml rajčatová šťáva
vývar podľa potreby
sůl
3 stroužky česnekuku
černý pepř
nové koření
bobkový list
špetka skořice
trochu feferonkového krému (možno vynechať)
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Listy umyjeme, povaríme vo vode - asi 1 minútu. Vždy som chytila cca 15-20 ks naraz a ponorila, varechou pridŕžala pod hladinou. Vyberieme, necháme odkvapkať a vychladnúť.

  2. Náplň: Na oleji udusíme pokrájanú cibuľu, necháme vychladnúť. Zmiešame ju s mäsom, nevarenou ryžou, soľou, korením, posekanou petržlenovou vňaťou,feferónovým krémom (štipľavou paprikou, feferónkou apod.). Výrazne koreníme a solíme, ryža i listy spotrebujú dosť soli aj korenia.

  3. Listy položíme lesklou stranou nadol, odštipneme stopku, ak sme ju pred varením nechali. Na povarené listy ukladáme valčeky náplne a zvinieme. Najprv kus listu zdola nahor, potom z bokov a na koniec zrolujeme - pozri foto (prípadne len zrolujeme). Chce to trochu cviku a trpezlivosti, ale ide to, mne 60 ks trvalo 30 minút. Najprv som si urobila valčeky z náplne, potom rozložila listy a balila.

  4. Ukladáme na dno hrnca, potom ďalšiu vrstvou. Na dno i na vrch uložíme zvyšok listov. Zalejeme paradajkovou šťavou, ktorú sme zmiešali s vývarom, ochutili cesnakom, koreninami a soĺou - dosť silne ochutíme, vo výsledku chuť bude miernejšia, množstvo cca 2 cm nad závitkami. Zaťažíme tanierikom a pomaly varíme cca 1 hodinu, kontrolujem a príp. dolejeme vývar, vodu. Vo finále má byť tekutina vstrebaná. Chutí k tomu skvele tabbouleh a cesnakom ochutený jogurt. Je to trochu prácne jedlo, ale námaha sa oplatí.

Poznámka

http://www.toprecepty.cz/recept/13675-kuskusovy-sa...

Do podobných som pridala recept od Aishe, je to originál arabská verzia.

Roky som sa chystala vyskúšať plnené hroznové listy, až teraz som sa k tomu dostala. Zistila som na Internete rôzne verzie s rôznymi koreninami (aj bez mäsa), varia ich Turci, Arabi, Chorváti, Gréci, aj Maďari atď...

Moja verzia je prispôsobená našim chutiam.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Plněné vinné listy II.

  • clupmi clupmi

    Zasloužená 13 :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Dík, holky. :-K Bola to makačka, ale stála za to.

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Magdalenko, i tvoje variace "vinných listů" vypadá chutně a tak též ukládám do oblíbených:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Magdalenko,musela sis máknout;-)ale výsledek za tu práci rozhodně stál:yes:Mě by chutnalo:-p:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Ďakujem.

    Odpovědět

  • Peppa Peppa

    Velmi hezky okomentovane fotografiemi! Mas to moc uhledne! Jedla jsem jich na turecke slavnosti. Ted mame vinnou revu, takze i listy budou:-).
    Posilam bodik!:-8

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    magdalenka: Nemas opravdu zac.
    Prapuvodni je dolma e sarma, tedy zavitky z vinnych listu. Kde nebyly k mani (treba protoze v zime reva chybela), byly nahrazovany treba zelnymi, kapustovymi atd. listy. Proste to, co bylo zrovna po ruce. Vzdy se ony "nahrazky" povari v okyselene vode prave proto, aby dostaly onu zvlastni a jemne nakyslou chut vinnych listu. Tedy krome listu kysaneho zeli, ty to nepotrebuji.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jitkas: dík za zástup, ja som sa ku komentu "Anny" nevedela vyjadriť, akosi som nepochopila zmysel jej príspevku.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Anna: Krome Golubcu existuje tez Dolma a tez Sarma, tedy zavitky z vinnych listu.

    Odpovědět

  • Anna Anna(neregistrovaná)

    No možná je to dobré i z těch vinných listů, ale klasika je klasika že Magdo- tzv. holubky ale já to stejně nejím, strašně nafukovací jídlo:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jana Remkova: dobrota veliká...;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Magdi, to je super!:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    maiva: ďakujem. To vieš, snažila som sa...;-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Magdalenko, určitě moc dobré. Jedla jsem plněné masem, rýže nevím zda byla. Maminka párkrát dělala. Moc se Ti povedly, jeden závitek jako druhý:-p+:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Ďakujem vám, je to pochúťka...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: plněné vinne listy vinné listy plněný vinný list řez vinné révy pro začátečníky vinny list vinný list plněný recept závitky z vinných listu vinné listy v kuchyni mleté maso ve vinném listu vinné listy recept plněné hroznové listy recept na džem z vinné révy vinný list recepty vinny list recept maso ve vinném listu recept vinne listy list vinné révy závitky ve vinném listu plněné vinné listy recept recept na vinné listy