Když bábovka, tak ať má pořádné koule
Tato nevšední bábovka exotického vzhledu upoutá na prostřeném stole okamžitou pozornost. Kontrast nejen barev, ale i chutí láká každého k ochutnání.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 156 kJ / 4 339 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,71 g |
Tuky | 217,70 g |
Vláknina | 21,50 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 1,21 g |
Sůl | 3,29 g |
Sacharidy | 465,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 2: Nejprve připravíme koule do náplně: Tvaroh vymícháme s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidáme strouhanou citrónovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujeme. Je-li hmota řídká, zapracujeme do ní pudink bez vaření a po chvilce z ní v dlaních tvarujeme koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíme po kandované třešni.
Krok 3: Všechny necháme na prkénku v chladu ztuhnout (cca 30 minut).
Krok 4: Dále připravíme těsto: Z bílků vyšleháme pevný sníh a po lžících do něj zapracujeme cukr.
Krok 5: Dále přidáváme postupně žloutky, přilijeme tenkým pramínkem olej a pěnu propracujeme.
Krok 6: Zvlášť promícháme v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujeme zvolna stěrkou do vyšlehané pěny.
Krok 7: Část vymíchaného těsta naložíme lžící opatrně na dno bábovkové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.
Krok 8: Do těsta vložíme zchladlé tvarohové koule, formu dolijeme zbylým těstem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 °C cca 35 až 40 minut.
Krok 9: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Krok 10: Mírně zchladlou z formy vyklopíme a vychladlou na talíři poprášíme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 10. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Když bábovka, tak ať má pořádné koule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9EK
Moje poznámka
Když bábovka, tak ať má pořádné koule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9EK
Nejnovější recepty
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 5 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno před 13 hodinami
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno 13. 7. 2025 14:23:11
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňkový koláč výborný
Ennia před 2 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
wolfboss před 4 hodinami
Rajčatovo-okurkový salát s mátou
Dasaja před 6 hodinami
Květák pečený v sýrové strouhance
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 6 hodinami
Brokolicový nákyp
Helen.salemiynah před 7 hodinami
Jablíčková rychlovka
Fitulka před 7 hodinami
Fazolová polévka s uzeným masem
Kajkajak před 7 hodinami
Perník z cukety
Pechova.veronika84 před 9 hodinami
Linecká kolečka III.
Panova před 9 hodinami
Plněné papričky podle mé babičky
Lennulinka před 9 hodinami
Tématické fráze:
bábovka s tvarohovými koulemi,
bábovka s koulema,
hobbymanie.tv,
bábovka s kokosovými koulemi,
hobbymanie,
babovka s tvarohovyma koulema,
medovníková bábovka recept,
dědečkova bábovka,
hobbymaniee,
medovníková babovka,
rychlé a snadné dezerty recepty,
hobbymanie.tv.,
bábovka plněná kokosovými kuličkami,
bábovka s tvarohovými koulemi recept,
moučník s kokosovými koulemi,
tvarohové koule,
bábovka s bílými koulemi,
bábovka s tvarohovymi kulickami,
co udělat z bábovky, když se nepovede,
bábovka plněná pudínkem
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
olej,
mouka polohrubá,
kakao,
sůl,
pomeranče,
kypřící prášek do pečiva,
tvaroh měkký,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
citron,
čokoláda bílá,
med tekutý,
máslo,
pudink vanilkový bez vaření,
třešne kandované,
máslo,
mouka hrubá
Komentáře (13)
Tú čokoládu by som tam tiež nedávala, ona sa pri pečení MUSÍ roztiecť.
Čo ale vôbec nechápem, je ten puding bez pečenia.
Ja takto dávam tvaroh aj do štrúdle a všade, kde chcem mať tvaroh nadýchaný, ale pevne držiaci.
Ale ináč to fakt vyzerá skvele, nech to už piekol, kto chcel.
autorka této bábovky paní Marcelka Matyášová se domnívá, že hlavní problém by mohl být při přípravě tvarohových koulí: Vymíchaný základ na tvarohové koule bývá zpravidla značně řídký a zahustit se tedy musí větším množstvím pudinku bez vaření (např. Olé). Až jej do hmoty důkladně zapracujete, nechte ji odstát, aby pudinkový prášek nabobtnal. Koule z ní tvarujte až po chvíli.
Viz také fotopostup
www.hobbymanie.tv/clanek/kdyz-babovka-tak-at-ma-po...
Chápu i to, proč jste ji sem dal.
Ale řekněte sám, nač je nám tu -byť krásně vypadající, lákavý- recept, který je vlastně nerealizovatelný? Pokud k němu budu mít nějakou otázku, vy mi nepomůžete. Abych šla k vám na portál hledat cukrářku, která pekla....?
Pro mě je to něco jako recepty v nádherně vypracovaných časopisech - jejich realizace se také dost často nevydaří, už dávno to nekupuju.
"Hezký den, nu, to samozřejmě záleží na vás, kolik jich do bábovky dáte. Když se podívám do fotonávodu, tak si jich naše cukrářka připravila cca 7. Pokud budete chtít vědět více detailů, mohu napsat autorce receptu - já tyto příspěvky pouze edituji, sám jsem to nezkoušel, neb jsem mizerný kuchtík :) Jaeroslav Volný, šéfeditor
stejné je to i u vašeho druhého vloženého - krásného - receptu