Opičí bábovka

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
špetka soli
15 g kvasnic
40 g cukru krupice
50 g másla
1 vejce
100 ml vlažné vody
50 ml mléka
1 lžíce rumu
Poleva:
100 g másla
110 g třtinového cukru
2 lžíce mléka
1 rovná lžička skořice
70 g oloupaných nasekaných mandlí

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme obě mouky a špetku soli, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme vlažným mlékem.

  2. Necháme vzejít kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek cukru, lžíci rumu a vlažnou vodu, zaděláme vláčné těsto, které necháme 40 minut kynout.

  3. V kastrůlku rozpustíme 100 g másla, 110 g třtinového cukru a 2 lžíce mléka, zahříváme dokud se cukr nerozpustí, pak přidáme skořici.

  4. Vymažeme si sádlem bábovkou formu.

  5. Z vykynutého těsta vyválíme obdélník (tloušťka 1 cm), nakrájíme čtverečky, z kterých tvarujeme kuličky.

  6. Kuličky namáčíme ze všech stran do vlažné polevy a rovnáme do formy, každou vrstvu posypeme nasekanými mandlemi.

  7. Bábovku necháme na teplém místě 30 minut kynout.

  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 - 40 minut dozlatova. Špejlí zjistíme, jestli je bábovka upečená. Necháme vychladnout a potom vyklopíme.

Poznámka od kuchařky

Cukr v polevě se mi nechtěl rozpustit, tak jsem přidala 2 lžíce mléka. Formu naplňte tak do 3/4, těsto hodně nabude.

Recept jsem našla na internetu.

Alternativy k tomuto receptu

Komentáře k receptu Opičí bábovka

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Maryla337: přeložíte mi slovo - nemumu;-)

    Odpovědět

  • Maryla337 Maryla337

    tak se nemumu dělat obdelníčky stačí odkrajovat

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    "Monkey bread" peču už x let, ale nikdy by mě nenapadlo těsto válet, vykrajovat z něj čtverečky a pak z nich tvořit kuličky - vždyť to jde odebírat jednoduše rovnou z hotového těsta rukou nebo lžící...

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi

    Moc zajímavé, určitě zkusím:yes::-p

    Odpovědět

  • tessinka1 tessinka1(autor receptu)

    Proč opičí není známo. Možná je to podle způsobu, jakým se může konzumovat. Odtrhávání kousků, může připomínat, jak si opice uždibují jídlo.
    http://scribbler.cz/jidlo-2/monkey-bread-americky-opici-chleb/
    My ho krájíme klasicky jako bábovku, těsto je i druhý den měkké a vláčné s příchutí karamelu a mandlí.

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    Proč válet a krájet čtverečky, rovnou bych lžicí ukrajovala z mísy kousky a ta poleva mi připomíná karamel. Opičí ?

    Odpovědět

  • fanynka fanynka(neregistrovaná)

    hihihi, když chodím do ZOo , podívat se na gorily, ony dostávají k obědu kuličky, sice ne z těsta ale z tvarohu doplněném vitamíny. Kdyý jsem viděla postup a tam bílé kuličky, hned jsem si na gorilky vzpomněla a ještě ten název. Úsměvné.:-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-):yes::yes::yes: Proč opičí?;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: opičí máslo opice druhy fotky opičí chlieb recept opičí chleba opičí chléb recept opici chleb bábovka z kuliček scribbler.cz monkey bábovka opice z těsta http//scribbler.cz/jidlo top recepty opičí chleba opiči chleb-monkey bread obsah cukru babovka opici tvarohová bábovka opici ruka bábovka recepty recepřt na opičí máslo opičí máslo bez cukru bábovka z kuliček recept