Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Tradiční český zákusek, který je sice náročnější na přípravu, ale odvděčí se vám neskutečně lahodnou chutí a nadýchanou strukturou. Podle originálu do nich patří ořechy, ale často se používá i kokos, který jim dodá zase úplně jiný chuťový rozměr. Laskonky s karamelovým krémem zkrátka stojí za to.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 12 123 kJ / 2 897 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 28,30 g |
Tuky | 115,35 g |
Vláknina | 5,10 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 258 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 433,99 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Laskonky, které koupíme v cukrárně, bývají často šizené. Domácí jsou přece jen domácí. Jejich chuť můžeme snadno upravit přídavkem jemně mletých ořechů nebo strouhaným kokosem. A když na to přijde, nemusíme se ani složitě rozhodovat; stačí těsto rozdělit na dvě části a potěšíme jak milovníky ořechů, tak i kokosu.
Ovšem nezapomeňme, že se při tvorbě laskonek neobejdeme bez speciální šablony, díky které budou všechny kousky stejné (k dostání je v prodejnách s potřebami pro cukráře). Určitě se pak nemusíme bát, že ji dostatečně nevyužijeme. Jakmile si práci s ní jednou zkusíme, budou laskonky u vás doma na stole často. Plnit je můžeme různými krémy, ale nejvíce se osvědčil máslový s přídavkem zkaramelizovaného kondenzovaného mléka (celá plechovka se 2 hodiny vaří ve vodě), nebo můžeme použít karamelový základ na šlehačku do větrníků.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 10. 2023 14:46
Taky dělám bez šablony, i když jí doma mám. Tvořené šablonou vypadají jako kupované a to mi vadí. Taky upřednostňuji máslový krém, ten šlehačkový je vynikající, ale do sněhového pečiva dost "mokrý". Jinak dělám podobné
13. 11. 2021 21:08
Vyzkoušela jsem a mě tedy stačilo šlehat 7minut, a už to bylo tak tuhé že by se z toho dali dělat bábovičky. A vyšlo mi to tak na plech a půl. A chuťově moc dobrý.
1. 5. 2021 17:41
krém jsem dělala jiný, ale korpusy jsou moc dobré, nemám ani šablonku, ale drží krásně tvar jakkoliv.
21. 3. 2020 17:08
jak to je? jinak jsem si koupila už v plechovce
21. 3. 2020 10:30
Ahojte, ja jsem drive v tlakovem hrnci varila salko jen pul hodiny. Ted jsem cetla na FB, ze to salko se da udelat na panvicce a je to za 10 min hotove. Priste vyzkousim.
hezky den
hezky den
18. 12. 2016 20:17
Dnes jsem je dělala a jsou super .Prostě mňamka. děkuji za recept.
25. 11. 2016 20:54
na ty taky vzpomínám. Karamel z griliáše se rozpustil v jemnou tekutinu uvízlou v krému... prostě báseň . Néjaké kokosové napodobeniny s indiferentním krémem- to mě nenadchne.
casino:
casino:
8. 12. 2015 18:24
a ako sa robí krém do laskoniek
12. 11. 2015 15:00
eva:Doma varené salko je oveľa lepšie ako kupované karamelové, to býva niekedy riedke. Veľmi praktické je uvariť naraz 3 - 4 konzervy, lebo šetríte energiu a určite sa to množstvo počas Vianoc spotrebuje na rôzne zákusky. Po uvrení ho mám odložené aj 4 mesiace a bez problémov.
23. 10. 2015 16:58
Ponořená plechovka a stopovat od začátku syčení. Ale jde koupit i karamelové Salko, takže nemusíte doma vařit.
22. 10. 2015 18:08
Severinka:zdravím,chtěla jsem se zeptat, v tom tlakáči, jak jste to vařila hodinu, jste tu hodinu stopovala, když to blbě řeknu, od vložení na sporák anebo až od začátku syšení a musí ta plechvka být v tom tlaáči ponořená ve vodě, nebo stačí jen z části, pčedem moooc díky
21. 10. 2015 10:31
Vypadají nádherně,vyzkouším je.Děkuji.
17. 1. 2015 23:27
casino: http://ekucharka.net/laskonky
17. 1. 2015 18:47
Sbíhají se mi sliny
17. 1. 2015 14:58
Severinko, děkuji za radu
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pudinkové dortíčky
Přidáno před 13 hodinami
Zeleninová polévka s červenou čočkou a lahůdkovým droždím
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí supreme sous-vide zapečené s rozmarýnovými bramborami v MTH
Přidáno 24. 5. 2024 21:44
Vepřové na pivě se zeleninou a chlebem
Přidáno 24. 5. 2024 16:18
Pomazánka s avokádem a ředkvičkami
Přidáno 24. 5. 2024 10:05
Jahodový dezert do skleničky
Přidáno 24. 5. 2024 09:00
Právě bylo uvařeno:
Základní krémové rizoto
Spojka2 uvařila před 34 minutami
Jahodové řezy Mrož
Panova uvařila před 45 minutami
Kynutý meruňkový táč
Vrtule1980 uvařila před 8 hodinami
Hovězí na žampionech
drdar uvařila před 10 hodinami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
p.Nat uvařila před 11 hodinami
Dršťková polévka z předvařených drštěk I.
Lisa444 uvařil před 13 hodinami
Brokolice zapečená se sýrem
anetasudkova464 uvařil před 13 hodinami
Pravý vepřový guláš
LukyRi uvařil před 13 hodinami
Tilápie na rozmarýnu s česnekem
alcerm uvařil před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak podle cukráře Josefa Maršálka dovést k dokonalosti laskonky a makronky? Fígl je v přípravě italského a švýcarského sněhu
Kalendář vánočního pečení: Kdy zadělat na perníčky i rohlíčky a kdy začít cukroví plnit?
Jak na to, aby sněhové pusinky nepraskaly? Vyhněte se 4 častým chybám
Další recepty
Tématické fráze: laskonky recept laskonky ořechové laskonky forma na malé laskonky laskonky ořechové recept na laskonky krém do laskonek laskonky video ořechové laskonky recept recept laskonky recept na ořechové laskonky karamelový krém do laskonek laskonky recepty laskonka cukroví z bílků laskonky kokosové pusinky z kondenzovaného mléka laskonky top recepty recepty z bílků laskonka recept recepty laskonky
Suroviny: bílek, cukr krupice, ořechy, cukr moučkový, cukr krupice, smetana ke šlehání
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qrD7
Mocca placičky
Hella
Hodnocení receptu je 4,8 (16×)