

Kližka v celerovo-kaki smetanové omáčce
Suroviny 5-6 porcí
- 900 g hovězí kližky vcelku (nejlépe 1 celý sval)
- 300 ml hovězího vývaru (pokud nemáme, podlijeme horkou vodou)
- 200 ml sladké smetany
- 1 plátek másla silný cca 2 cm
- 1 lžíce oleje
- 2 větší cibule
- 3 kaki
- 1/4 bulvy ze středně velkého celeru
- Do sítka (vajíčka) na louhování čaje vložíme:
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 cm celé skořice
- Dále budeme potřebovat:
- sůl
- citronovou šťávu na dochucení
- niť (na utažení masa)
Postup přípravy receptu
Maso opláchneme, osušíme, lehce osolíme a pro lepší držení tvaru ho utáhneme nití.
V papiňáku na rozehřátém oleji s máslem restujeme nadrobno nakrájené cibule, až zesklovatí. Vložíme maso, které necháme ze všech stran prudce osmahnout. Podlijeme vývarem, přidáme vajíčko s kořením a oloupané kaki s celerem, nakrájené na větší kousky.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum, dusíme podle velikosti masa 50-60 minut.
Po ochlazení hrnec otevřeme, odstraníme koření a měkké maso zbavené nití uchováme v teple.
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme a necháme 2 minuty provařit. Maso nakrájíme na porce a podáváme s knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Pokud se nebojíte experimentovat s ovocem, zeleninou a šťavnatým masem, vřele doporučuji vyzkoušet. Zvláště po uležení do druhého dne má jídlo velice příjemnou chuť.
Na přílohu byly hrnkové knedlíky se smaženým hráškemhttp://www.toprecepty.cz/recept/41582-hrnkove-kned...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kližka v celerovo-kaki smetanové omáčce
-
Marie Svarcova: Maruško děkuji
V sezoně kaki dělávám dost často.Jen nevím,jaké budou letos ceny...
-
moc hezky to vypadá a určitě skvěle chutná
-
jarka skrobakova:Dana61:Jaruš,Danuš děkuji
cathleen:Ivi,nemáš"jiné"chutěKaki,jen tak samostatně podušené je opravdu nevýrazné chuti.Proto jsem na dochucení přidala celer a uvedené koření
-
Drahuško to je krása a ty knedlošky
-
velmi zajímavý receptík
a božský pohled na papáníčko
-
Nevím, jestli mám "jiné" chutě, ale mně vařené kaki připadá velice nevýrazné. Asi jako marmeláda z broskví (oproti meruňkové zcela mdlá).
Jako Danca i zizala - jedině čerstvé -
Danca:Nejsem závistivý člověk
ale to Ti Danuško vážně závidím
Já ovoce,ani zeleninu v syrovém stavu nesmím,tak ty manželovy"velkonákupy"zpracovávám alespoň takto
Ale někdy ten plátek kaki,které mi moc chutná,také"sežeru"zasyrova
-
Danca:
A dobře děláš, ono je pěkně zralé zasyrova nelepší
-
Drahuško, Ty s tím kaki teda kouzlíš
. Už několikrát jsem chtěla některý z těch receptů vyzkoušet, mám ale problém: pro ten účel koupené kaki pokaždé s odpuštěním "sežeru" zasyrova
.