Pečené hranolky alias domácí „hrancle”

MishkaVkuchyni Kuchařka: MishkaVkuchyni

2 plechy Bramborová jídla 10 názorů

Suroviny

1,2 kg syrových brambor (nejlépe typ C - moučné)
30 ml oleje
čerstvá petrželka
pažitka
sůl
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory důkladně omyjeme, pokud chcete, můžete oloupat. Nakrájíme na hranolky zhruba 1 cm široké. Dáme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené. Necháme odležet minimálně 30 minut, já většinou dávám do lednice přes noc, protože hranolky pak mají lepší chuť.

  2. Scedíme a důkladně osušíme. Zakápneme olejem, doporučuji olivový. Promícháme a rozložíme na pečící papír. Pečeme na 225°C dozlatova. Je třeba si čas ohlídat podle vaší trouby. Já pekla 20 minut a poté promíchala a 10 minut dopekla pod grilem. Upečené hranolky osolíme, promícháme s posekanými bylinkami a můžeme servírovat.

  3. Tip: Pokud použijete olivový olej, doporučuji hranolky ochutit rozmarýnem. Nebojte se experimentovat. Hranolky můžete obměnit třeba česnekem, parmazánem nebo mletou paprikou.
    K hranolkům si můžete dát domácí kečup ...http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup-od-mishky/ nebo zdravější variantu tatarky ... http://www.toprecepty.cz/recept/41904-smakoneza-a-smatarka/

Poznámka

http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup...http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup...http://www.facebook.com/mishkavkuchyni

Videorecept:

http://www.youtube.com/watch?v=Bn1Vb7yPkPA

Hranolky - křupavé voňavé kousky brambor usmažené v oleji. Milují je lidé po celém světě, prodávají se snad na každém rohu, mražené je koupíte v každých potravinách. Ovšem ne vždy se jedná o 100% bramborové hranolky. Někteří výrobci umí do hranolků kromě brambor přidat ještě dalších 8 přísad. Hodně lidí tvrdí, že hranolky zkrátka musí být mastné a 2x smažené, jinak to nejsou ty pravé hranolky. Pokud je to pravda, tak se bez takových hranolek velmi ráda obejdu a raději sobě a své rodině dopřeji poctivé chutné domácí pečené „hrancle,” které neplavou v oleji a soli.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 223 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečené hranolky alias domácí „hrancle”

  • Mar La Mar La

    Děkuji za skvělý tip :yes: Ještě jsem koupila superúžasný kráječ na hranolky od Tescomy (doufám, že nedělám nedovolenou reklamu) a už nikdy kupované hranolky :-p

    Odpovědět

  • Kammila Kammila

    Mňam :-p:yes:

    Odpovědět

  • ZuzanaK ZuzanaK

    Merylas: Určitě vyzkouším, díky za tip. A přesně - často na domácí prostě není čas...

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    ZuzanaK: Já preferuji hranolky od Farm Frites, jsou opravdu lepší, než od McCain, někdy vyzkoušejte:-) Ale holt, domácí jsou domácí, ale vždy nemám čas, abych je udělala:-)

    Odpovědět

  • novelis novelis

    To vyzkouším - vypadají úžasně! Ještě jsem domácí hranolky nedělala - občas koupím hranolky do trouby, v oleji nic nesmažíme - děti to pak nejedí. Ale tyhle domácí by jim určitě chutnaly - díky za inspiraci.:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    ZuzanaK: Já raději hranolky jiné značky;-). Ale mám prosbu: vaše rádoby skrytá reklama značky je víc než zjevná, prosím, už toho nechte. Dost to skutečně otravuje a moderátorky to příště budou mazat.

    Odpovědět

  • ZuzanaK ZuzanaK

    Je zajímavé sledovat rozmanitost receptů na domácí hranolky. Taky jsem četla, že po poprášení moukou získají takovou tu kůrčičku, ale ještě nenašla odvahu to zkusit. Přítomnost mouky je totiž přesně to, co mě většinou odrazuje od kupovaných mražených hranolek. Ale když jsem líná, hodím do trouby hranolky od McCain, ty si s domácími nezadají. :-)

    Odpovědět

  • senky senky

    S domácí tatarkou je to mana nebeská :yes::yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Dajda: taky peču v troubě:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Jsou skvělé, jiné ani nedělám. Často s rozmarýnem, ale také s kmínem. Brambory ani nekrájím na hranolky, ale na půlměsíčky, menší na půlky. V horkovzdušné tvorbě jsou hotové raz dva. :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí bramborové hranolky z trouby domácí hranolky v troubě hranolky domácí výroba domácí hranolky z trouby domácí bramborové hranolky v troubě hranolky v remosce hranolky v horkovzdušné troubě domácí bramborové hranolky vyroba hranolek domácí hranolky do trouby domácí hranolky pečené v troubě vyroba domacich hranolek výroba bramborových hranolku mrazené hranolky v troubě výroba domácích hranolků domácí výroba hranolek domácí hranolky recept domácí výroba bramborových hranolků typ brambor na hranolky jak se vyrábí bramborové hranolky