

Pečené hranolky alias domácí „hrancle”
Suroviny 2 plechy
- 1,2 kg syrových brambor (nejlépe typ C - moučné)
- 30 ml oleje
- čerstvá petrželka
- pažitka
- sůl
Postup přípravy receptu
Brambory důkladně omyjeme, pokud chcete, můžete oloupat. Nakrájíme na hranolky zhruba 1 cm široké. Dáme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené. Necháme odležet minimálně 30 minut, já většinou dávám do lednice přes noc, protože hranolky pak mají lepší chuť.
Scedíme a důkladně osušíme. Zakápneme olejem, doporučuji olivový. Promícháme a rozložíme na pečící papír. Pečeme na 225°C dozlatova. Je třeba si čas ohlídat podle vaší trouby. Já pekla 20 minut a poté promíchala a 10 minut dopekla pod grilem. Upečené hranolky osolíme, promícháme s posekanými bylinkami a můžeme servírovat.
Tip: Pokud použijete olivový olej, doporučuji hranolky ochutit rozmarýnem. Nebojte se experimentovat. Hranolky můžete obměnit třeba česnekem, parmazánem nebo mletou paprikou.
K hranolkům si můžete dát domácí kečup ...http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup-od-mishky/ nebo zdravější variantu tatarky ... http://www.toprecepty.cz/recept/41904-smakoneza-a-smatarka/
Poznámka od kuchařky
http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup...http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup...http://www.facebook.com/mishkavkuchyni
Videorecept:
http://www.youtube.com/watch?v=Bn1Vb7yPkPA
Hranolky - křupavé voňavé kousky brambor usmažené v oleji. Milují je lidé po celém světě, prodávají se snad na každém rohu, mražené je koupíte v každých potravinách. Ovšem ne vždy se jedná o 100% bramborové hranolky. Někteří výrobci umí do hranolků kromě brambor přidat ještě dalších 8 přísad. Hodně lidí tvrdí, že hranolky zkrátka musí být mastné a 2x smažené, jinak to nejsou ty pravé hranolky. Pokud je to pravda, tak se bez takových hranolek velmi ráda obejdu a raději sobě a své rodině dopřeji poctivé chutné domácí pečené „hrancle,” které neplavou v oleji a soli.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečené hranolky alias domácí „hrancle”
-
Děkuji za skvělý tip
Ještě jsem koupila superúžasný kráječ na hranolky od Tescomy (doufám, že nedělám nedovolenou reklamu) a už nikdy kupované hranolky
-
Mňam
-
Merylas: Určitě vyzkouším, díky za tip. A přesně - často na domácí prostě není čas...
-
ZuzanaK: Já preferuji hranolky od Farm Frites, jsou opravdu lepší, než od McCain, někdy vyzkoušejte
Ale holt, domácí jsou domácí, ale vždy nemám čas, abych je udělala
-
To vyzkouším - vypadají úžasně! Ještě jsem domácí hranolky nedělala - občas koupím hranolky do trouby, v oleji nic nesmažíme - děti to pak nejedí. Ale tyhle domácí by jim určitě chutnaly - díky za inspiraci.
-
ZuzanaK: Já raději hranolky jiné značky
. Ale mám prosbu: vaše rádoby skrytá reklama značky je víc než zjevná, prosím, už toho nechte. Dost to skutečně otravuje a moderátorky to příště budou mazat.
-
Je zajímavé sledovat rozmanitost receptů na domácí hranolky. Taky jsem četla, že po poprášení moukou získají takovou tu kůrčičku, ale ještě nenašla odvahu to zkusit. Přítomnost mouky je totiž přesně to, co mě většinou odrazuje od kupovaných mražených hranolek. Ale když jsem líná, hodím do trouby hranolky od McCain, ty si s domácími nezadají.
-
S domácí tatarkou je to mana nebeská
-
Dajda: taky peču v troubě
-
Jsou skvělé, jiné ani nedělám. Často s rozmarýnem, ale také s kmínem. Brambory ani nekrájím na hranolky, ale na půlměsíčky, menší na půlky. V horkovzdušné tvorbě jsou hotové raz dva.