Velikonoční kulajda
Kulajda je polévka plná hub, kořenové zeleniny a brambor. Nejvyšší čas připravit polévku podle tohoto receptu nastává tehdy, pokud vám doma zbyde koprová polévka či omáčka z předešlého dne, tu totiž v receptu hravě zužitkujete!
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 666 kJ / 876 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,91 g |
Tuky | 61,48 g |
Vláknina | 2,20 g |
Cholesterol | 905 mg |
Sodík | 484 mg |
Sůl | 1,08 g |
Sacharidy | 37,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Šalotky oloupeme, nakrájíme na drobno a orestujeme na rozpuštěném másle. Přidáme hrst mražených hub, očištěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu a listy kapusty nakrájené na proužky.
Krok 2: Dochutíme drceným kmínem, solí, majoránkou a přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory.
Krok 3: Necháme krátce zarestovat a zalijeme horkou vodou. Vaříme do měkka asi 15-20 minut.
Krok 4: Pokud máme z předešlého dne zbylou koprovou polévku, přimícháme ji do kulajdy, rozmícháme a znovu přivedeme polévku k varu.
Krok 5: Vedle na pánvi osmažíme na troše oleje 3 vejce, přidáme nadrobno posekanou naťovou cibulku a nasypeme do polévky.
Krok 6: Dochutíme solí, pepřem a přidáme kostku houbového bujónu.
Krok 7: Nakonec posypeme nasekanou petrželovou natí a můžeme zjemnit smetanou ke šlehání, kterou v polévce už jen krátce prohřejeme.
Zveřejněno 6. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q2MZ
Moje poznámka
Velikonoční kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q2MZ
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 21 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 23 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Beatriz před 50 minutami
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 7 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 7 hodinami
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 8 hodinami
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 10 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 11 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 12 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 13 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 14 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 14 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční recepty,
kulajda z mrazenych hribu,
kulajda s mrkvi,
kulajda mrkev petržele,
kulajda z koprovky,
kulajda majoránka,
kulajda z mrazenych hub,
kulajda bujón,
natova cibulka
Suroviny:
brambory,
petržel,
mrkev,
cibule šalotka,
celer,
máslo,
houba hřib,
kapusta,
sůl,
majoránka,
kmín drcený,
vejce,
olej,
smetana ke šlehání,
bujón houbový,
cibulka zelená,
petrželka zelená
Komentáře (1)