 
		
Šlehačky
Různě ochucené šlehačky čítají mnoho druhů, i ty, které by vás nikdy nenapadly. Šikovná cukrářka vás naučí, jak připravit karamelovou, kávovou, pařížskou a jiné druhy šlehaček, které dodají moučníkům nový chuťový rozměr.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 37 002 kJ / 8 844 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 82,89 g | 
| Tuky | 725,80 g | 
| Vláknina | 14,56 g | 
| Cholesterol | 2,27 g | 
| Sodík | 1,08 g | 
| Sůl | 2,83 g | 
| Sacharidy | 487,69 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Smetanou rozumějte smetanu ke šlehání s obsahem tuku 33% (215 g je klasický kelímek Kunín, Olma aj.). Aby bylo možno smetanu dobře vyšlehat, měla by být dobře vychlazená (2-6 °C).
	Krok 2: Šleháme vždy od nejnižšího stupně a když začne houstnout, rychlost šlehače zvyšujeme. Cukr přidáváme vždy až před ukončením šlehání. Čokoládu na vaření můžete nahradit čokoládovou polevou.
	Krok 3: Sladká šlehačka: 
Dle postupu výše vyšleháme pevnou šlehačku a těsně před došleháním přidáme cukr. Krok 4: Kávová šlehačka:
Smetanu svaříme s jemně mletou kávou a cukrem. Vychladlé necháme uležet v lednici do druhého dne, kdy pak vyšleháme. Krok 5: Karamelová šlehačka:
Cukr rozpustíme na pánvi nebo v kastrolku na karamel a do něj opatrně zamícháme 100 g, tj. půl kelímku HORKÉ smetany. Na mírném ohni rozvaříme, až je karamel bez kousků a necháme vychladnout. Zbytek smetany (kelímek a půl) vyšleháme, malou část šlehačky smícháme s vychladlým karamelem a pak přidáme do zbytku šlehačky. Krok 6: Pařížská šlehačka (lehká):
Vše krátce prošleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Po krátkém svaření a vychlazení necháme odležet do druhého dne v ledničce. Poté vyšleháme do husté šlehačky. Krok 7: Pařížská šlehačka (těžká):
Smetanu, cukr a kakao za stálého míchání svaříme a do horké směsi zamícháme čokoládu na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Za občasného míchání - aby se vše krásně spojilo - necháme vychladnout. Dáme do druhého dne do ledničky. Před vyšleháním směsi do šlehačky mírně nahřejeme. Tato šlehačka má trvanlivost až 3 dny a lze ji uplatnit i jako náplň do různých korpusů. Krok 8: Čokoládová šlehačka:
Vše dohromady krátce povaříme, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se hezky spojily. Necháme vychladnout, do druhého dne dáme do ledničky a pak vyšleháme. Krok 9: Náhradní šlehačka:
Mléko s máslem ohřejeme a 3 minuty mixujeme. Necháme dobře vychladit a pak ušleháme běžným způsobem šlehačku. Krok 10: Sněhová šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme prosátý moučkový cukr a vanilkový cukr. Takto připravený sníh vmícháme do hustě ušlehané smetany. Krok 11: "Falešná" šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech všleháme cukr. Rozpuštěné a prochladlé máslo přidáváme jen po kapkách a zašleháváme.
Dle postupu výše vyšleháme pevnou šlehačku a těsně před došleháním přidáme cukr. Krok 4: Kávová šlehačka:
Smetanu svaříme s jemně mletou kávou a cukrem. Vychladlé necháme uležet v lednici do druhého dne, kdy pak vyšleháme. Krok 5: Karamelová šlehačka:
Cukr rozpustíme na pánvi nebo v kastrolku na karamel a do něj opatrně zamícháme 100 g, tj. půl kelímku HORKÉ smetany. Na mírném ohni rozvaříme, až je karamel bez kousků a necháme vychladnout. Zbytek smetany (kelímek a půl) vyšleháme, malou část šlehačky smícháme s vychladlým karamelem a pak přidáme do zbytku šlehačky. Krok 6: Pařížská šlehačka (lehká):
Vše krátce prošleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Po krátkém svaření a vychlazení necháme odležet do druhého dne v ledničce. Poté vyšleháme do husté šlehačky. Krok 7: Pařížská šlehačka (těžká):
Smetanu, cukr a kakao za stálého míchání svaříme a do horké směsi zamícháme čokoládu na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Za občasného míchání - aby se vše krásně spojilo - necháme vychladnout. Dáme do druhého dne do ledničky. Před vyšleháním směsi do šlehačky mírně nahřejeme. Tato šlehačka má trvanlivost až 3 dny a lze ji uplatnit i jako náplň do různých korpusů. Krok 8: Čokoládová šlehačka:
Vše dohromady krátce povaříme, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se hezky spojily. Necháme vychladnout, do druhého dne dáme do ledničky a pak vyšleháme. Krok 9: Náhradní šlehačka:
Mléko s máslem ohřejeme a 3 minuty mixujeme. Necháme dobře vychladit a pak ušleháme běžným způsobem šlehačku. Krok 10: Sněhová šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme prosátý moučkový cukr a vanilkový cukr. Takto připravený sníh vmícháme do hustě ušlehané smetany. Krok 11: "Falešná" šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech všleháme cukr. Rozpuštěné a prochladlé máslo přidáváme jen po kapkách a zašleháváme.
Zveřejněno 7. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Šlehačky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1nxP
Moje poznámka
					 
				
Šlehačky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1nxP
Nejnovější recepty
	
			 
	
Kuřecí čtvrtky na zelenině z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 2 hodinami
	
			 
	
Restovaná vepřová játra, volská oka a zeleninový salát
Přidáno před 3 hodinami
	
			 
	
Pikantní čočková polévka se zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
	
			 
	
Zapečený květák s nivou
Přidáno před 5 hodinami
	
			 
	
Nejlepší langoše
Přidáno před 6 hodinami
	
			 
	
Grilovaná dýně s vůní ořechů
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
	
Tvarohovo-jablková bábovka
Majavcelicka před 1 hodinou
	
			 
	
Pečené maso a speciální cibulová omáčka
BinaSa před 1 hodinou
	
			 
	
	
Svíčková na smetaně
JohnyCipera před 4 hodinami
	
			 
	
	
Piškotový korpus
Mish_Ellie před 4 hodinami
	
			 
	
Smažené rybí filety s lehkým bramborovým salátem
TondaJ před 5 hodinami
	
			 
	
	
Buchta bez vajec
DenaS před 7 hodinami
	
			 
	
	
Mazanec
[email protected] před 7 hodinami
	
			 
	
Langoše z kyšky
Ivetafrankova před 8 hodinami
	
			 
	
	
Kuře à la husa
Alesik před 9 hodinami
	
			 
	
Dršťková polévka z předvařených drštěk
milan.pohy před 9 hodinami
						Tématické fráze:
						
							šlehacka, 
						
						
							domácí šlehačka ze smetany, 
						
						
							domácí šlehačka, 
						
						
							jak vyšlehat šlehačku, 
						
						
							šlehačka ze smetany, 
						
						
							šlehačka recept, 
						
						
							šlehaní šlehačky, 
						
						
							jak udelat slehacku, 
						
						
							jak ušlehat šlehačku, 
						
						
							rychlá domácí šlehačka, 
						
						
							šlehačka ke šlehání, 
						
						
							recept na slehacku, 
						
						
							recepty ze slehacky, 
						
						
							šlehačka domácí, 
						
						
							šlehačka recept ze smetany, 
						
						
							vyslehani slehacky, 
						
						
							jak se děla šlehačka, 
						
						
							kávová šlehačka, 
						
						
							jak vyšleháme šlehačku, 
						
						
							jak šlehat šlehačku
						
					
						Suroviny:
						
							smetana ke šlehání, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							smetana ke šlehání, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							káva, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							smetana ke šlehání, 
						
						
							smetana ke šlehání, 
						
						
							kakao, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							smetana ke šlehání, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							čokoláda na vaření, 
						
						
							kakao, 
						
						
							smetana ke šlehání, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							čokoláda na vaření, 
						
						
							mléko plnotučné, 
						
						
							máslo, 
						
						
							bílek, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							cukr vanilkový, 
						
						
							smetana ke šlehání, 
						
						
							bílek, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							máslo
						
					
 
	 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
	 
 
 
 
	 
	 
	 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře (7)