Suroviny
Porce: cca 250 ml
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 902 kJ / 1 172 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,51 g |
Tuky | 15,39 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 50 mg |
Sodík | 50 mg |
Sůl | 0,13 g |
Sacharidy | 254,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Příprava domácího karamelového sirupu je mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Nepotřebujete žádné zvláštní suroviny (pravda, tento recept používá kukuřičný sirup, který ale bez problému sežene v prodejně zdravé výživy) a je to rychlovka. Můžete ho podávat teplý i studený a hodí se skvěle jako poleva na zmrzlinu, koláč, cheesecake nebo třeba jablečný koláč/ štrúdl.
Moje jediná poznámka se týká opatrnosti. Jakmile přivedete cukr s vodou k varu, bude směs velmi horká. Víc než vařící voda. Při přidání smetany a másla bude směs bublat a pěnit, což vás může vylekat. Lepší je tedy použít vyšší, tedy hlubší kastrol a vařečku. Krok 2: Za stálého míchání přivedeme cukr, sirup a vodu v hrnci k varu. Krok 3: Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu, přestaneme míchat a necháme vařit/ bublat, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Krok 4: Sundáme z plotny a pomalu vmícháme smetanu. Mícháme dohladka. Krok 5: Přidáme máslo a sůl. Promícháme. Krok 6: Jakmile sirup lehce vychladne, přidáme vanilkový extrakt a řádně promícháme.
Moje jediná poznámka se týká opatrnosti. Jakmile přivedete cukr s vodou k varu, bude směs velmi horká. Víc než vařící voda. Při přidání smetany a másla bude směs bublat a pěnit, což vás může vylekat. Lepší je tedy použít vyšší, tedy hlubší kastrol a vařečku. Krok 2: Za stálého míchání přivedeme cukr, sirup a vodu v hrnci k varu. Krok 3: Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu, přestaneme míchat a necháme vařit/ bublat, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Krok 4: Sundáme z plotny a pomalu vmícháme smetanu. Mícháme dohladka. Krok 5: Přidáme máslo a sůl. Promícháme. Krok 6: Jakmile sirup lehce vychladne, přidáme vanilkový extrakt a řádně promícháme.
Zveřejněno 19. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LRoW
Moje poznámka
Karamelový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LRoW
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 14 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 16 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 1 hodinou
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 1 hodinou
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 2 hodinami
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 4 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 5 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 6 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 6 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 8 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 8 hodinami
Salát Coleslaw
LA.63 před 8 hodinami
Tématické fráze:
kukuřičný sirup recept,
domácí karamelový sirup,
jak udělat karamelový sirup,
karamelový sirup-recept,
kukuřičný sirup recepty,
domácí jablečný sirup recept,
příprava karamelu,
kukuřičný sirup,
domácí karamel sirup,
karamelovy top na zmrzlinu,
karamelový syrup recept,
recept na domácí karamel,
marabelovy sirup,
příprava karamelového sirupu,
karamelový větrníky recept,
jak udelat karamelovy sirup recept,
karamelový sirup z cukru recept,
jablečný koláč s jablky,
karamelovej sirup,
domácí karamel sirup recept
Suroviny:
cukr,
sirup kukuřičný,
voda,
smetana,
máslo,
extrakt vanilkový,
sůl
Komentáře (8)
Dá se nahradit medem. Ale klidně ho kupte, můžete ho mít doma roky..., dá se zpracovat např. do marokánek.
Zde ho můžete klidně vynechat. Podobně vyrobený karamel je polotovar pro přípravu karamelové šlehačky, např. do větrníků.
http://www.toprecepty.cz/recept/38473-karamelova-s...