

Řepný sirup - Syrop z buraka cukrowego
Suroviny
- 1 ks řepa cukrovka
Postup přípravy receptu
Maminka mi říkávala, když jsem byla malá, že takovýto sirup dělávala moje babička, protože byla bída a na cukr nebylo.Pro zajímavost a ze zvědavosti jsem se rozhodla si ho vyrobit. Od přítelkyně jsem dostala bulvu cukrovky. Cukrovku jsem dobře omyla, oloupala, nakrájela na plátky a potom ještě na drobnější kousky. Není to nic jednoduchého, řepa je dost tvrdá.
Nakrájené kousky jsem vložila do papiňáku, zalila vodou a vařila do změknutí. Řepa po uvaření lehce zežloutla.
Nechala jsem to celé vychladnout a pak vyndala z vody a umixovala v mixeru.
Do hrnce se širokým dnem vylila vodu z vaření a umixovanou masu jsem přes plínku přepasírovala do toho hrnce.
Pak jsem to na pomalém ohni redukovala až do momentu, kdy to nabralo zlatistý nádech a začala se tvořit pěna.
Příště si dám pozor a redukci ukončím o něco dříve. Mám raději sirup více tekutý.
Po vychladnutí se ukázala zlatobronzová masa, podobná lesnímu medu. Bouhužel z jedné bulvy vyšla jen malá sklenka.
Ještě dobře, že mám ve sklepě dvě řípy, určitě ještě jednou udělám takovou pochoutku, to si nenechám ujít.Řeknu ale upřímně, že až dokonce jsem nebyla příliš přesvědčena o úspěchu, ale překonalo to všechna moje očekávání. Navíc je to zdravé, obsahuje spoustu kyseliny listové a vůbec.
Poznámka od kuchařky
Recepis mi laskavě poskytla internautka roxanahcv - moc hodná holka.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Řepný sirup - Syrop z buraka cukrowego
-
Víte, že se tato dobrota dá koupit v Německu, levně a také s příchutěmi nebo ovocem.
-
Já při vaření řepného sirupu postupuji tak, že cukrovku okrájím od slupky, aby byla čistá, rozkrojím na polovinu nebo čtvrtku (podle velikosti bulvy)a dám asi na 20 minut povařit do papiňáku. Změklou řepu potom nastrouhám na hrubém struhadle, jde to nyní mnohem snadněji a rychleji nežli strouhat syrovou řepu, která je příliš tvrdá. Nastrouhané "řízky" dám potom zpět vařit do papiňáku do původní vody asi na 30 minut. Potom zcedím a řízky zaleju novou vodou, aby byly potopené a znovu asi 30 minut povařím. Mám papiňák obsahu 9 litrů, takže se tam vejde várka asi 3-4 velkých nebo 6 -8 malých cukrovek. Druhou vodu opět zcedím a přidám k prvnímu zcezenému vývaru. Do toho ještě řízky (po vychladnutí, abychom se neopařili) přes plátynko vylisuji. Získanou tekutinu potom v širokém kastrolu pomalu redukuji. Ke konci, když tekutina začne houstnout je potřeba dávat pozor na připálení, proto stále míchat. Jakmile hmota začne pěnit (pozor, může i vykypět), je hotovo. Papiňák práci značně urychlí, vaření v normálním hrnci je hodně zdlouhavé.
-
pepa: Znám, ale bez syrobu
http://www.toprecepty.cz/recept/3451-muzika-vocet-... -
Naše maminka vařila "ovoucku",polévku ze sušeného ovoce,řepného syrobu a zahuštěno perníkem.Nezná někdo recept.
-
Sice jsem trochu mimo (buráka znám jenom jako oříšek
) - ale líbí se mi to
-
Dělám si šťávu z řepy denně, ale jinak a také z jiné řepy, ale je to poctivý sirup ten Tvůj recept, líbí se mi
-
Také děláme! Je to mňamka
na Vánoce sirupem poléváme makové buchtičky s perníkem a necháváme pár dní odležet, to je teprv lahoda
-
koukám a nemám slov, hodně jsem o tom slyšela, ale nikdy nejedla, tak snad přístí rok