Vláčný velikonoční mazanec
Velikonoce se blíží, a tak je na čase oprášit recept na mazanec. Vláčný bochánek se peče jednou za rok, tak ať stojí za to. Těsto musí vonět máslem, přidat můžete i vanilku a citrón. Hlavně nezapomeňte na typický křížek a mandlovou posypku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 042 kJ / 2 639 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,39 g |
Tuky | 102,45 g |
Vláknina | 18,15 g |
Cholesterol | 703 mg |
Sodík | 1,86 g |
Sůl | 4,54 g |
Sacharidy | 351,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek, na který smícháme v míse polohrubou a hladkou mouku. Uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
Krok 2: Po 30 minutách vmícháme cukr, máslo, vejce, sůl a extrakt, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce to bude trvat o něco déle.
Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle. Krok 3: Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo nebo plast, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí). Krok 4: Po odpočinutí těsta z něj vytvarujeme bochánek (tzn. pořádně jej utáhneme, aby při kynutí v troubě drželo tvar), dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem velmi pomalu vrací zpět. Krok 5: Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže (řez by měl být hlubší, mělký se může roztrhnout). Krok 6: Troubu rozehřejeme na 160 °C a pečeme 40–50 minut dozlatova.
Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce to bude trvat o něco déle.
Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle. Krok 3: Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo nebo plast, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí). Krok 4: Po odpočinutí těsta z něj vytvarujeme bochánek (tzn. pořádně jej utáhneme, aby při kynutí v troubě drželo tvar), dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem velmi pomalu vrací zpět. Krok 5: Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže (řez by měl být hlubší, mělký se může roztrhnout). Krok 6: Troubu rozehřejeme na 160 °C a pečeme 40–50 minut dozlatova.
Zveřejněno 27. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vláčný velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/By32
Moje poznámka
Vláčný velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/By32
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 17 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 19 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
kacaba10 před 45 minutami
Krkovička na česneku
Ostluzina před 1 hodinou
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Vladik. před 2 hodinami
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
káťa před 10 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Vytvarnik před 12 hodinami
Ostravská kapustnice
Kajkajak před 14 hodinami
Brambory s brynzou a smetanou
Ana_Kreb před 15 hodinami
Velikonoční hlavička
ivka315 před 16 hodinami
Zapečené žampiony s nivou
oligarda před 16 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční mazanec top recepty,
vláčný mazanec,
velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec z hladké mouky,
mazanec z hladké mouky,
velikonoční mazanec recept,
recept na vláčný mazanec,
vláčný mazanec kynutý,
recepty babiččin vláčný mazanec,
velikonoční mazanec bez kynutí,
vláčný mazanec recept,
mazanec bez kynutí,
mazanec nejlepší recept,
těsto na velikonoční mazanec,
mazanec vlacny,
nejlepší velikonoční mazanec,
lehký mazanec,
mazanec top recepty,
velikonoční mazanec ládi hrušky,
recepty vláčný mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
máslo,
sůl,
vejce,
extrakt vanilkový,
extrakt citronový,
rozinky,
mandle loupané,
vejce,
lupínky mandlové
Komentáře (32)
Určitě u tohoto receptu zůstanu.
První pokus o mazanec dopadl na 1*
Neni suchý ani přeslazený.....je pěkně nadýchaný ale nedrobí se,chuť 👌🏼
Upečeno na 160st/50min,z dvou dávky,místo másla Rama(trochu méně) a tekuté sladidlo namísto cukru,špetka muš.oř./badyanu.Aroma rum/van./citr. Ostatní dle receptu...Přidal jsem foto,do uvařeno....asi 🤔😁
Děkuji za skvělý recept