

Mazanec dle nás
Suroviny dle počtu strávníků
- 700 g hladké mouky
- 0,5 l mléka
- 70 g cukru
- 30 g kvasnice
- 100 g másla
- 1 ks vejce
- sůl
- vanilka
- citrónová kůra
- rozinky
- mandle
- vejce na potření
Postup přípravy receptu
Zaděláme si kvásek - trochu vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžička cukru - promícháme a necháme na teplém místě vzejít.
Do mouky uděláme důlek, přilejeme kvásek, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme tuhé těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Pak rozdělíme na dva kusy, vytvarujeme mazanec a nechéme ještě tak 20 min kynout, pomažeme vajíčkem, posymeme lupínky mandlí, uděláme nožem kříž a pečeme zhruba na 180°C 30-45 min dle zkušeností s troubou. Jestli je mazanec upečený, se dá vyzkoušet i špejlí. Já těsto zadělávám klasicky v pekárně - napřed tekuté, pak ostatní, rozinky přidávám 5 minut před koncem hnětení.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mazanec dle nás
-
Aby mazanec nepraskl, musí dostatečně nakynout. Pokud je málo nakynutý a teprve v troubě dokyne, praskne
-
Já také křížek nedělám a ani jsem to nikdy nezkoušela, protože mám obavu právě z těch prasklin. Letos už je mazanec upečený a pomalu i snědený. Dálší už péct nebudu - právě jsem si rozřízla palec na levé ruce o síťku na bramborách. Jak se říká "ničemné maso musí pryč".
-
Jani,to praskl,ale jen v místech kde je křížek..Ten další,co jsem pekla,jsem křížek neudělala a nepraskl..
-
jana: Já křížky běžně vůbec nedělám. Letos jsem to udělala poprvé a naposledy. Nikdy před tím mi mazance nepraskly
-
Zítra peču 4. mazanec, aby nepraskl, měl by se naříznout křížek velký 2 cm.
-
Koukám, že nám to všem praská! Ale jinak super