Hovězí kližka na jablku a mrkvi, dušená v papiňáku

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: do 60 minut 4 porce Hovězí maso 5 názorů

Suroviny

700 g hovězí kližky
200 g cibule
400 g jablek
200 g mrkve
300 ml červeného vína
200 ml smetany (použila jsem 31%)
3 prolisované stroužky česneku
1 lžíce oleje
1 cm silný plátek másla
sůl
mletý pepř na dochucení
Do sítka na louhování čaje nebo do kousku gázy uvážeme:
10 kuliček pepře
20 lístků čerstvého rozmarýnu
3 cm dlouhou skořici
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev a jablka oloupeme. Z jablek odstraníme jádřince a vše nakrájíme na větší kusy.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do papiňáku na rozehřátý tuk restovat do sklovita. Orestovanou cibuli odhrneme ke kraji hrnce, do hrnce dáme kostky masa a necháme ze všech stran prudce osmažit.

  3. Poté podlijeme vínem, přidáme jablka, mrkev a koření ve vajíčku. Osolíme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 35 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, odstraníme koření a měkké maso odložíme stranou.

  4. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme smetanu, prolisovaný česnek, podle potřeby sůl a mletý pepř a 3 minuty provaříme. Maso prohřejeme buď přímo v omáčce nebo v kastrůlku na pařáku.

  5. Podáváme s bramborovým knedlíkem, nebo přílohou, která nám vyhovuje.
    Pokud budeme maso připravovat v obyčejném kastrolu, postup je stejný, jen doba dušení se o něco protáhne. Během dušení po troškách podléváme horkou vodu, nebo vývarem a občas ode dna promícháme, aby se suroviny v hrnci nepřichytily.

Poznámka

Smetany můžeme dát i menší množství. Záleží, jak chceme mít omáčku hustou. Víno můžeme nahradit hovězím vývarem. Závěrečnou chuť omáčky můžeme doladit pár kapkami citronové šťávy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 47 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí kližka na jablku a mrkvi, dušená v papiňáku

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    maiva:Děkuji za pochvalu;-):-K

  • maiva maiva

    Kombinace by mě také nenapadla, může být dobré:-p+:yes:. Nám doma moc maso+ovoce nesedí. Aničko, máš ale moc hezké foto:yes:

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Děkuji za komentáře:-K

    mika59:Kombinace masa,ovoce a zeleniny je u nás oblíbená,tak zkouším:-))
    hanes24:Jiříku bramborovou kaši nastavenou pohankou,nebo kroupama mám i já moc ráda:-pU těch kousků jablek a mrkve mi příjde,že ta chuť po rozmixování je lepší:-8

  • hanes24 hanes24

    Drahuško super, dělávám podobně, pouze nemixuji, mám rád kousky jablek a mrkve. Podávám s kuskusem, pohankovo-bramborovou kaší(největší pochoutka).:-8:-8:-8:-8:yes::yes::yes::yes:

  • mika59 mika59

    No taková kombinace by mně nenapadla, ale moc se mi líbí :-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze: hovězí kližka hovězí na jablkách hovezi s mrkvi v papinaku hovězí na mrkvi v papiňáku hovězí kližka recept hovězí kližka recepty hovezi klizka v mrkvi hovězí kliška na mrkvi dušená mrkev v papiňáku hovězí kližka s mrkvi mrkev v papiňáku hovězí v mrkvi v papiňáku hovězí na jablkách a mrkvi kližka s mrkví kliska s papinaku hovězí dušené v mrkvi a jablkách hovezi klizka na rozmarynu s mrkvi hovezi klizka na mrkvi hovězí kližka na mrkvi a pivu ako sa pripravuje agnesi

Zapomněl/a jsem heslo