

Přírodní hovězí kližka dušená v papiňáku
Suroviny 4 porce
- 900 g hovězí kližky vcelku
- (nejlépe jednolitý sval-karabáček)
- 350 ml silného hovězího vývaru
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plátek másla o síle 2 cm
- 2 velké hrsti nakrájeného medvědího česneku
- nebo nakrájené zelené nati lahůdkové cibule z jednoho svazku
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
Celý sval masa opláchneme, osušíme a vetřeme do něj sůl a mletý pepř. Pro lepší držení tvaru maso utáhneme provázkem.
V papiňáku na rozehřátém oleji restujeme dosklovita drobně nakrájenou cibuli s česnekem.
Položíme maso, které necháme prudce se všech stran zatáhnout. Poté pod něj podsuneme nerezovou podložku, nebo pařák na knedlíky, podlijeme vývarem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum, dusíme 60 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, měkké maso dáme stranou, vytáhneme podložku a ponorným mixérem šťávu rozmixujeme.
Do šťávy dáme nakrájený medvědí česnek nebo cibulovou nať, máslo a prudkým varem chvíli provaříme na hustější konzistenci.
Maso zbavené provázku nakrájíme na porce. Podáváme se šťávou a bramborovým knedlíkem. Vhodná je i rýže.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Přírodní hovězí kližka dušená v papiňáku
-
Milan P.: Díky za komentář
Kuřecí kousky občas v papiňáku"peču",ale jen z uzeného kuřecího masa.To se nemusí dlouho připravovat
https://www.toprecepty.cz/recept/27888-uzena-kurec...
Na čerstvé maso jsem si zatím ještě netroufla.To by se podle mě muselo přidat víc tekutiny,ale maso by pak bylo spíš dušené,než pečené
rihana: linkstrem,když není na jídla z papiňáku zvyklá,možná může"něco"cítit,nevím,to nemůžu posouditU nás doma s tím také nikdo nemá problém
-
To je snad nesmysl, že je z papaňáku něco cítit. To jen snad kdyby byl špatně umytý. Já v něm vařím a dusím různá masa, brambory, rýži a nikdy si nikdo nestěžoval. Je to prostě super pomocník, hlavně když se spěchá.
-
Jen to vidím, už mám hlad. Už se dobře nepamatuji jak, ale peklo se i kuře v papiňáku.Zdraví Vás Milan P.
-
Všem děkuji za komentáře i přidané body
linkstrem: V papiňáku vařila už moje babička,takže mi ty vůně a chutě příjdou normální,jsem na ně zvykláAle věřím,že kdo není na tento zbůsob vaření zvyklý,tak ten rozdíl může poznat
Jsem ráda,že se Vám suroviny líbí,děkuji
-
Suroviny na vaření jsou super,ale v papiňáku nevařím,jelikož potom cítím zejména z hovězího masa něco,co při normálním vařením v hrnci unikne.
-