Pikantní hovězí kližka z papiňáku

Hovězí maso Doba přípravy: marinování masa +55 minut vaření v papiňáku 16 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: marinování masa +55 minut vaření v papiňáku 16 názorů

Suroviny 3-4 porce

750 g hovězí kližky vcelku
150 g vyuzené slaniny(obyčejného špeku)
3 větší cibule
1/2 kostky hovězího bujónu
na marinádu:
3 PL hořčičné omáčky s pepřem(zakoupeno v Lidlu)
2 PL oleje
1 PL sušeného tymiánu
kůra z citronu
alobal (na zabalení masa)

Postup přípravy receptu

  1. Z hořčičné pepřové omáčky, oleje, tymiánu a nastrouhané citronové kůry si umícháme marinádu a připravíme si delší plát alobalu nejlépe daný dvojitě na zabalení masa.

  2. Maso opláchneme, osušíme a ostrým delším nožem pečlivě propícháme. Čím více bude dírek, tím lépe marináda do masa prosákne. V připravené marinádě maso pečlivě obalíme, můžeme si pomoci i rukama a všechno do masa pořádně vetřít.

  3. Takto připravené maso položíme na plát alobalu, zabalíme a dáme nejlépe do druhého dne odležet do lednice.

  4. Oloupanou cibuli si rozkrojíme na poloviny a ty překrájíme na jemné půlkolečka.

  5. Slaninu nakrájíme na cca 1x1cm stejné kostičky.

  6. Na sporák si dáme rozehřát papiňák (tlakový hrnec) a vsypeme nakrájenou slaninu, kterou necháme 2minuty škvařit.

  7. Poté přidáme půlměsíčky cibule a za občasného promíchání ji necháme orestovat.

  8. Takto připravenou slaninu s cibulí odhrneme na okraj hrnce a do vyškvařeného tuku vložíme z lednice vytažené marinované maso, které necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme 4dl horké vody, rozdrobíme ½ bujónu a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.

  9. Až začne hrnec hodně syčet, ubereme plamen na minimum a pod tlakem vaříme 55minut.

  10. Po ochlazení a snížení tlaku hrnec otevřeme, maso a část hustého(slanina a cibule)odebereme a šťávu ponorným mixérem rozmixujeme.

  11. Maso nakrájíme na silnější plátky, které vložíme do rozmixované šťávy společně s odebranou částí slaniny a cibule. Ještě chvíli prohřejeme a servírujeme nejlépe s rýží, kterou můžeme na talíře nandat pomocí malého trychtýře, nebo vhodné skleničky na víno.

Poznámka od kuchařky

Já jsem si na svou dnešní improvizaci zvolila hovězí kližku.Máme ji rádi,je celkem finančně dostupná a po úpravě velmi chutná a šťavnatá. Hodí se hlavně k přípravě gulášú, nebo k různým omáčkám např.koprové,rajské ap.Pokud se připravuje vcelku, je lepší použít právě zmiňovaný papiňák, ve kterém je maso hotové za kratší dobu. Uvedená doba vaření je orientační, záleží i na stáří hovězího kusu. Mě těch 55minut stačilo, ale když se stane, že ještě vidlička masem po otevření hrnce prochází špatně, hrnec znova uzavřeme a pod tlakem vaříme ještě 10minut.

Věřím, že přípravu všichni zvládnete a v závěru si pochutnáte na šťavnatém, marinádou natáhnutém masu. Šťávu jsem ničím nedochucovala, byla akorát:-)

Komentáře k receptu Pikantní hovězí kližka z papiňáku

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak dlouho varit hovezi v papinaku hovězí maso v papinaku hovězí v papináku jak dlouho vařit hovězí maso v papináku jak dlouho vařit hovězí maso v tlakovém hrnci hovězí kližka recepty hovězí kližka vařená hovězí kližka vařené hovězí maso v papiňáku hovězí kližka recept vaření hovězího masa v papináku jak dlouho vařit maso v papináku jak dlouho varit hovezi klizku jak dlouho vařit kližku recepty hovězí maso v papiňáku jak dlouho vařit hovězí vaříme z klížky hovězí klížka v tlakovém hrnci vareni v papinaku recepty z hovězí kližky