Špikovaná a na hříbkách dušená hovězí kližka

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: s přípravou a vařením cca 110minut 4 porce Hovězí maso 29 názorů

Suroviny

900 g hovězí kližky vcelku
200 g valašského špeku
1 lžíce oleje
1 menší cibule
1 velká hrst sušených hříbků
1 kostka zeleninového bujonu
1 zarovnaná lžíce hladké mouky (rozmíchaná v troše studené vody)
voda
na špičku nože mletý pepř
na dochucení sůl
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hříbky namočíme na 30 minut do studené vody.

  2. Ze špeku si nařežeme delší, úzké špalíčky a vložíme je na 20 minut do mrazáku. Poté je vsuneme do kližky, do které jsme si ostrým, úzkým nožem udělali delší tunýlky/otvory.

  3. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí orestujeme na rozehřátém oleji do narůžovělé barvy.

  4. Na takto připravený základ položíme prošpikovanou kližku a necháme ji prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme horkou vodou zhruba do poloviny masa, rozdrobíme bujon a přidáme z vody vymačkané hříbky.

  5. Přikryté poklicí dusíme doměkka. Občas zamícháme a podle potřeby dolijeme horkou vodou.

  6. Pokud budeme maso připravovat v papiňáku, po zatáhnutí masa podlijeme 250 ml horké vody, přidáme ostatní suroviny a od doby varu na slabém plameni dusíme přikryté tlakovou poklicí 40-45 minut.

  7. Měkké maso vytáhneme na prkýnko, nařežeme na plátky a uchováme v teple.

  8. Do vařící šťávy nalijeme ve vodě rozmíchanou mouku a slabým varem provařujeme 10 minut. Šťávu dochutíme pepřem, dle potřeby přisolíme a podáváme s plátky masa a dušenou rýží.

Poznámka

Šťávu můžeme zjemnit smetanou, ve které si rozmícháme hladkou mouku a nebo po vypnutí sporáku do hotové šťávy můžeme přidat plátek másla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 861 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špikovaná a na hříbkách dušená hovězí kližka

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Za přidané komentáře ohledně hříbků děkuji:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: pokud něco dělám se sušenými houbami, tak mi to, že tam jsou víc cítit, opravdu nevadí. nesmí se "přepražit", nebo zhořknou - jen tak, aby změkly a rozvoněly se, pak se stejně podlévá... houby namočené předem mi přijdou jako natenko nakrájený molitan:-D
    Ale je to o zvyku a o chuti, třeba zkus někdy do bramboračky a uvidíš že ti to bude chutnat moc - orestovat s cibulí a zeleninou a pak podlít:-));-)
    Přirovnání k okurkám mi moc nesedí - do okurek se voda nevpije a nic se z nich nevylouhuje, oproti houbám:-))

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    No, možná budu za alibistu, ale nemohu jinak:-//
    Právě jsem dojedl... Na jednom talíři jsem měl obě rizota a porovnával jsem je furt dokolečka dokola. To z máčených hub mi přišlo jemnější, chutnější. To z hub nemáčených je více cítit po sušených houbách. Rozdíl není moc velký, ale je znát.
    Nevím k čemu to přirovnat...
    Je to jako s nakládanými okurky: Okurky nacpané do skla přímo z košíku jsou jinačí než okurky před sterilací namočené na den ve vodě.
    Tož tak:-))

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    hosta: 03.12.2013 16:31:23 píše:
    "...sušené houby pod maso, nenamáčet..., ...Stejně tak připravuji i polévku a cokoliv ze sušených hub..."
    Také sušené houby nemáčím, ale zatím jsem je nezkoušel restovat...
    Dnes jsem uvařil paralelně dvě rizota: jedno ze suš. hub smažených společně s cibulkou, druhé z hub máčených (vodu jsem dál nepoužil, což bych normálně udělal)
    Výsledek:
    Rýže s restovanými houbami měla logicky lepší barvu a nelogicky:-* i lepší chuť:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hrašuľka.Hrašuľka Hrašuľka.Hrašuľka(neregistrovaná)

    maria: Tejaja to napísala úplne presne, ja len dodám, ak mäsiar nevie čo je kliška, treba zmeniť mäsiara.:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Všem Vám děkuji:-K:-K

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Krása nesmírná, dobrota veliká!!!:yes::yes::-D:-D

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    krásné foto,velká bašta na talíři:-p:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Aničko, k této baště prostě není co dodat:yes::-D

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    hosta:Fakt?To musím vyzkoušet,já si vždy sušené houby namáčím den před vařením do studené vody...brácha hajný mně fest zásobuje a dělá to taky tak,prý se chuť hub uvolní,tak teď jsem s toho jeleň,můj bráška je super kuchtík a já nemám odvahu mu zdělit,že to jde i jinak:-D

    Odpovědět

  • senky senky

    Umíííí:yes::-K:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    :-O:-O to je zase krása:-K:-K ty jsi kouzelnice:-):yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Hříbky, houby, vše je výborné, mňam;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Jistě výborná záležitost:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

1 2

Tématické fráze: hovězí na hřibkach hovězí kližka hovězí nožina nožina recept hovězí na hříbkách recept hovězí plátky na hříbkách hovězí kližka recepty hovezi klizka na susenych houbach rizoto z kližky hovězí maso na hříbkách dušená kližka hovězí nožina recepty hovězí kostky na hřibkach nožina na houbách důšená kližka s houbami hovězí kližka na houbách hovězí nožina recepty kližka recept jeleni klizka hovězí maso na hříbkách s rýží

Zapomněl/a jsem heslo