Starodávné ( nejen ) přílohové brambory podle prababičky

Danca Kuchařka: Danca

Bramborová jídla 25 názorů

Suroviny

2 brambory uvařené ve slupce, vystydlé a oloupané
1 PL sádla
1/2 menší cibule
sůl
pepř
Množství surovin odpovídá zhruba jedné porci. Násobíme je tedy, logicky, počtem strávníků.:-)
Recept si zatím oblíbilo 40 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vychladlé a oloupané brambory nastrouháme na hrubých slzičkách. Na pánvi rozpálíme sádlo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pozor, je důležité, aby cibule opravdu jen změkla a zprůsvitněla, pokud bychom ji osmažili dozlatova, získá výsledný pokrm jinou chuť a už to nebude ono.

  2. K hotové cibuli přidáme brambory a opatrně je obracečkou na pánvi přehazujeme, až budou horké. Osolíme, opepříme a ihned podáváme jako přílohu k přírodní pečeni nebo ke karbanátkům.

Poznámka

Tyhle brambory opravdu dělala již moje prababička. Nám, dětem, moc chutnaly a nemusely se podávat jen jako příloha. Pokud totiž brambory, promíchané s cibulí a dochucené, dáte do sádlem vymazaného pekáčku a zapečete v troubě tak, aby trochu chytily barvu, můžete je s úspěchem podávat jako samostatné jídlo např. s kyselou okurkou nebo jinou nakládanou zeleninou. Je to mňamka!!!:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 843 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Starodávné ( nejen ) přílohové brambory podle prababičky

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Ivosisko: :-):-K:-K;-)

    Odpovědět

  • Ivosisko Ivosisko

    Danuško, včera jsem se s tímto "složitým a náročným" jídlem popral :-D a musím říct, že jsem si už dlouho takto prosto-venkovsky nepošmáknul. V myšlenkách mě to zavedlo do dob mého mládí (příjemná nostalgie) a k dokonalé spokojenosti mi už scházel pouze krajač vychlazené kyšky či podmáslí :-) :-Q

    Takže ještě jednou děkuji za připomenutí skvělého jídla dělného lidu a jen houšť :-K :-*

    Odpovědět

  • Cnerolka Cnerolka

    Tyto brambory dělám již několik let,jen z malým rozdílem-nestrouhám je,ale kolečkem na bramborový salát promačkám přímo na cibulku!

    Odpovědět

  • Semeráková Jana Semeráková Jana(neregistrovaná)

    :yes:Není nad obyčejná jídla z dob našeho dětství,byla jednoduchá,chutná a hlavně z čerstvých surovin bez ,,prodloužené trvanlivosti".Zelenina i ovoce byly naší každodenní stravou,masa méně,ale hlavně z našich zdrojů.

    Odpovědět

  • Semeráková Jana Semeráková Jana(neregistrovaná)

  • Danca Danca(autorka receptu)

    lubinka:pipre:Jana Remková:Zdenucka: moc vám všem děkuji :-):-K:-K

    Odpovědět

  • lubinka lubinka

    Moc děkuji za tento nádherný recept, úplně jsem na něj zapomněla, u nás tyto brambory dělávala babička a v kuchyni to vždy nádherně vonělo:-K A někdy když těch brambor měla víc, tak je potom dala do sádlem vymaštěného keramického pekáčku , polila trochou smetany a dala zapéct, bože to byla úžasná dobrota. Už jsem dala vařit brambory a tuto dobrotu budeme mít k večeři, ještě jednou díky moc:-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • pipre pipre

    Mám ráda taková jídla :yes: Jednoduchá a chutná. Škoda, že jsem se víc nezajímala o to, jak vařila moje maminka a nezapisovala jsem si to. Ta, ikdyž se zdálo, že je spížka prázdná, vždycky vykouzlila i z toho minima, co tam bylo, jídlo, které všem moc chutnalo. Když jsem se vdala a konečně začala mít zájem o to, jak to vařila, už bohužel vařit nebyla schopna a později už zapomínala. Chutě podle ní stále dolaďuji dodnes a stejně se mně zdá, že to stále nechutná jako od ní:-)

    Odpovědět

  • Zdenucka Zdenucka

    už vím.co dnes bude:yes:,připomnělo mi to bramborový salát Vodůvka tomu říkal tchán,někde z jižní Moravy,jednoduchý,obyčejný a dobroučký

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    rujet: :-)určitě ano, ale.... snad si časem ještě na něco vzpomenu..:-S:-D:-K

    Odpovědět

  • rujet rujet

    Jako malá jsem je měla často. I dnes si je ráda dám.Dík za připomenutí. Nemáš ještě podobné tipy?:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Díky vám všem!:-K Nenapadlo mě, že tohle jednoduché jídlo vzbudí tolik ohlasů:-O Jsem moc ráda, že jsem spoustě z vás pomohla vyvolat hezké vzpomínky, já to mám podobně. Když dělám tyhle brambory, mám přímo "před očima" prababiččin modrý, trochu oprýskaný, pekáček, ve kterém je připravovala ona :-*:-):-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p krása, určitě vyzkouším:yes::-K

    Odpovědět

  • Pavel Vaner Pavel Vaner(neregistrovaný)

    Dobrý!!!!!

    Ještě mi tu chybí recept na vynikající chlupaté knedlíky mojí babičky.
    Byla z Jizerských hor a nic jiného tam nerostlo,než brambory.Do dneška vzpomínám i na její bramborové koláče a buchty.

    Jenže ,je to v nenávratnu!!!!

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: přílohové brambory recept přílohové brambory starodávné recepty přílohové brambory recepty starodávná jídla brambory prilohove recepty na přílohove brambory modre brambory recepty smetanové brambory prilohove recept na prilohove brambory smetanové přílohové brambory starodavne buchty přílohové brambory recept recepty přílohové brambory starodávný bramborový salát chlupaté knedliky našich prababicek modré brambory recept recepty z modrých brambor recepty prababiček z brambor jak dlouho varit prilohove brambory