Bramborový krém s parmazánovou kůrou

magdalenka Kuchař: magdalenka

4 porce Polévky 16 názorů

Suroviny

100 g kůry z parmazánu
400 g brambor
1 menší cibule
1 PL máslo
2 stroužky česneku
500 ml vývar (ev. voda)
500 ml mléko
sůl
pepř
muškátový ořech
200 ml smetana na šlehání
100 ml sherry (lze vynechat)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Parmazánovú kôru pokrájame ostrým nožom na menšie kúsky - cca 1x1cm.

  2. Na masle osmažíme do sklovita pokrájanú cibuľu, potom pretlačíme cesnak a necháme zavoňať.

  3. Očistené a pokrájané zemiaky a parmazánové kúsky pridáme do hrnca, premiešame, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme čiernym korením a orieškom. Prilejeme aj mlieko a varíme cca 30 min., zemiaky aj kôra zmäknú.

  4. Obsah hrnca rozmixujeme tyčovým mixérom - ak sa úplne nedá, nič sa nedeje, je príjemné pri konzumácii polievky natrafiť na kúsok parmazánovej "žuvačky".

  5. Vlejeme šľahačku a sherry - ochutnáme a príp. dosolíme. Už nevaríme, len prehrejeme. Podávame napr. s opečenou topinku, ja som dnes zvolila omeletu pokrájanú na pásky.

Poznámka

Ak kupujeme väčšie kusy parmazánu, obyčajne nám ostáva kôra - síce skvelá, ale ťažko sa konzumuje. Polievka s ňou je výborná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Bramborový krém s parmazánovou kůrou

  • mysulka mysulka

    :-O:yes: zajímavý nápad :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jitkas:ĎAKUJEM! Vedela som, že nesklameš! V mrazničke mám -ešte od minulej talianskej návštevy schovanú asi polkilovú kôru...vedela som, že sa zíde! :-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Já ji (kůru z parmezánu) dávala do ribollity, když jsem ji jednou vařila. Ona varem změkla a šla pěkně žvýkat :-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jitkas: hm, zajímavé využití :yes::yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Ja ji davam i do "minestrone" a tez do dele varenych rajcatovych omacek, typu "ragù napoletano", pri priprave masovych vyvaru. Muzes ji i pohodlne zamrazit a pouzit pozdeji, jinak ztvrdne jako beton. Muj syn si ji nahrival v troube a pak "zvykal", v lete klidne na gril, taky dobrota. Kdyz je cerstva, lze ji i nakrajet na male kousky a pridat pri priprave obycejneho risotta, hned v pocatku, je to slusna pracicka, chutove ovsem dobrota...
    Predstav si, ze je mozno ji dat i malym detem, kdyz jim rostou zubany, ony je "zuzlaji" s velkou intenzitou a desne si pri tom pomlaskavaji, pochopitelne pak "voni" totalne po parmezanu a je nutno je vykoupat ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jitkas: Mala som tu cez sviatky na návšteve príbuzných od Parmy, obdarovali ma (aj) veľkým kusom skvelého syra z malej syrárne u nich, žiaden reťazec. Medzi iným sme sa bavili aj o využití "kôry" z parmezánu, majú vo zvyku variť z nej polievku.
    Možno aj ty vieš nejakú? Zdravím!

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jitkas:;-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    magdalenka: Neboj, zadne hnusne "svinstvo" na kure neni, naopak, je to koncentrat mineralu a vitaminu. V Italii se rika, ze parmazan je jako cunik po zabiti, proste se vyuzije cely, nic nezbyde. Jen se "kura" pred pouzitim oskrabe tupou stranou noze, aby se odstranil vosk, kterym je potazena. Nebo, je-li kus vetsi, lze vosk postrouhat na struhadle, ale pozor na prstiky....Pepe by se mel seznamit lepe s vyrobou tohoto syru a pak teprve psat svoje "usudky"....

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    prosciuto: Vďaka za rozšírenie obzorov.

    Odpovědět

  • prosciuto prosciuto(neregistrovaný)

    Zrejme neviete, že v tej kôre (nielen na Parmezáne, ale na každom syre) sa počas zrenia syra zhromažďuje všetko "svinstvo", ktoré síce nie je jedovaté, ale nie je vhodné na konzumáciu. Preto sa vyhadzuje.

    Odpovědět

  • maris maris

    Moje gusto je to taky:-):yes:, ale bohužel nemám tu kůrku, o které to je;-):-))

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    :yes::yes:Paráda:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Holky, dík za záujem i body!:-K

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    A přesně i moje gusto ;-):-p

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    :-O tak to je přesně moje gusto!!!:-p:-p:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bramborový salát využití parmezánu kora z parmezanu