Uzbecké lepjošky, housky

Slané pečivo Doba přípravy: 1,5 hod. 2 názory

Slané pečivo Doba přípravy: 1,5 hod. 2 názory

Suroviny 1 velká lepjoška, 10 houstiček

500 g hladké mouky
250 ml mléka (teplého)
80 g másla (rozpuštěného)
20 g droždí
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 vejce (na potření)

Postup přípravy receptu

  1. Rozpustíme máslo a z teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Do mísy nasypeme mouku a sůl.

  2. Do mouky přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a uhněteme hladké těsto. Těsto dáme na 1 hodinu na teplé místo vykynout.

  3. Po vykynutí vytvarujeme lepjošku nebo housky a potřeme je rozšlehaným vejcem. Můžeme je posypat černuchou (černý kmín), sezamem, solí (podle chuti) a dáme je péct do vyhřáté trouby na 180-190°C / cca 20-30 min., dokud nebudou z vrchu zlaté. Po vyndání necháme pečivo vychladnout a můžeme servírovat, třeba k polévce a nebo i jen tak k zakousnutí.

Poznámka od kuchařky

Pečeme na pečícím papíře, aby se nám nepřilepily. Já si lepjošky tvaruji rovnou na plechu s peč. papírem, protože se špatně přendávají. Manžel je Uzbek a mé lepjošky si nemůže vynachválit. Snad se i Vám povedou. Dobrou chuť! :-)

Komentáře k receptu Uzbecké lepjošky, housky

  • Jamila1995 Jamila1995(autor receptu)

    Zdenka: Tak to jsem ráda, že chutnaly! :-K Děkuji za hodnocení. :-K U nás doma také všem chutnají :-)

    Odpovědět

  • Zdenka Zdenka(neregistrovaná)

    Tak odzkouseno, manza je take uzbek a rekl ze jsou jako od maminky:) dekuji za recept :-8:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: uzbecké rohlíky uzbecke pecivo uzbecké recepty