Šťavnaté müsli (švestky, rozinky, jablka)

Sladká jídla Doba přípravy: 40 - 60 minut 2 názory

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Sladká jídla Doba přípravy: 40 - 60 minut 2 názory

Suroviny 47 porcí

1200 g -(množství směsi odhadem; vhodná směs např: větší díl sušených jablek, trochu sušených nakrájených švestek, 1-2 hrsti nakrájených rozinek, 1-2 hrsti nakrájených brusinek, větší díl ovesných vloček odhadem asi polovina směsi)
773 g glukózový sirup velmi hustý (musí téct velmi pomalu nebo vůbec), tvoří asi polovinu celkové hmoty v müsli
cukr vyrobíme z 1 kg balení cukr krystal, vody a trocha kyseliny citrónové
40 - 60 g rostlinného palmového tuku (použil jsem 60), tvoří asi jednu dvacetinu množství směsi

Postup přípravy receptu

  1. Směs připravíme už několik dní předem ze sušeného ovoce nakrájeného na drobné kousky. Musí být buď dobře nakrájená nebo trochu rozmixovaná, aby se müsli nerozpadalo.

  2. V hrnci povaříme glukózový sirup, aby ještě zhoustnul. Nakonec vypneme hořák a přidáme tuk. Necháme chvilku odstát.

  3. Do velké mísy dáme směs a na ní nalijeme horký, ale ne vařící glukózový sirup s tukem.

  4. Promícháme vařechou.

  5. Na plechy nebo pekáče nandáváme kopečky směsi pomocí vařechy. 1 vařecha = 1 kopeček. Dle velikosti pekáče 4-7 kopečků se vleze na pekáč nebo až 9 kopečků na plech.

  6. Nandám takto asi polovinu mísy a pak již ochlazené kopečky beru do dlaně a mačkáním z nich udělám kuličky. Pokud cítím, že je kopeček teplý, tak nejde ještě zpracovat. Mezitím mohu připravit kuličky z vychladlých kopečků.

  7. Mezitím co kuličky chladnou, ze zbytku mísy připravím další kopečky.

  8. Jakmile jsou kuličky hotové, už není třeba spěchat. Vychladlé kuličky mohu rukou vyválet do dokonalé kuličky. Pak dodělám zbytek kuliček (mačkáním) a pak zas v dlaních poválím do dokonalých kuliček.

  9. Navlhčím si dlaně a kuličky rozplácnu o plech.

  10. Nechám ztuhnout na vzduchu 1 den.

  11. Skladuji v krabičkách.

Poznámka od kuchařky

Je to zjednodušená verze tohoto receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/46781-stavnate-mu.... Není třeba dávat do chladničky, ale pro jistotu si přečtěte, jaká je teplota skladování u tuku, který jste použili. Doporučené dávkování 1 ks/den. 1 ks obsahuje cca 1,2 g tuku a 16-30 g cukru. Rozinky jsou velmi sladké, tak opatrně s nimi. Palmového tuku (tj. rostlinného) a glukózového sirupu není třeba se bát, ono to je stejně ve všem, co jíme od pečiva až po zákusky, nanuky a zmrzliny z obchodu. Cenová náročnost tohoto receptu je mezi 100 -200 Kč za vše (švestky a jablka suším, rozinky kupuju).

Komentáře k receptu Šťavnaté müsli (švestky, rozinky, jablka)

  • h4ever h4ever(autor receptu)

    Množství palmového tuku můžete snížit myslím že je ho opravdu zanedbatelné množství. Jde tam hlavně o to že tím se reguluje sladkost. Jako spojovací materiál slouží hlavně glukózový sirup. Ten pokud by byl extra hustý (možná už s nádechem karamelu) dokázal by směs spojit i bez tuku. Tím se ale otevírá další možnost pro fantazii, třeba použít karamel jako spojovací směs, to by taky šlo.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Hm, práve, že je palmového tuku dosť všade (nie každý kupuje kopec cukroviniek a pečiva v obchode), tak by som sa mu v doma robených výrobkoch určite vyhla. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: jablka musli recept musli švestky domácí mussli se švestkami musli se svestkami domácí švestkové musli musli s jablek recept zýákusky ze sušwených jablek domácí mussli z jablek sladké kopečky na plech