Pečená hovězí plec na sladko-kysané smetaně

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: 2,5 hodiny 8-10 porcí Hovězí maso 12 názorů

Suroviny

1,5 kg hovězí plece
4 větší petržele
8 větších mrkví
1 střední celer
1 větší cibule
1 litr smetany na vaření
1 zakysaná smetana
30 dkg uzeného špeku
máslo
sůl
plnotučná hořčice
bobkový list
nové koření
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí plec - špalek svážeme špagátem do tvaru válečku, potřeme plnotučnou hořčicí a polejeme rozpuštěným máslem.Takto naložené maso dáme do lednice uležet na 1-2 dny. Nesolíme!

  2. Maso před pečením zprudka orestujeme za pomocí másla které ulpělo na mase při naložení.

  3. Nakrájíme na kostky všechnu kořenovou zeleninu včetně cibule a orestujeme ve výpeku z masa a lehce posypeme krystalovým cukrem, který nám lehce zkaramelizuje.

  4. Následně přendáme orestovanou zeleninu do pekáče a do vytvořeného důlku v zelenině vložíme špalek masa. Podlejeme cca 3 dcl vody, přikryjeme a pečeme na poloviční výkon trouby cca 2 hodiny. Mezítím můžeme maso otočit.

  5. Po upečení maso vyjmeme a zeleninu přendáme do kastrolu, kam vlijeme 1 litr smetany na vaření a rozmixujeme do skorohladka. Lehce dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a před koncem přidáme zakysanou smetanu.

  6. Maso nakrájíme na plátky a brusinkovým kompotem ozdobíme.

    Příloha "nadéchané moravské" knedlík.

Poznámka

Během vaření není použit ani gram mouky, jelikož samotná zelenina se smetanou provede zahuštění. Někdy je nutno doředit i mlékem nebo vodou - dle chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 148 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená hovězí plec na sladko-kysané smetaně

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    Ivettt - jo a bobkáču tak 4-5 listů a 8-10 noveho koření. Soráč:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    Ivettt - neboj to dáš - bobkáč a n.koření přidáš k té zelenině co dáš do toho pekáče. A to maso se se svazuje proto, aby zůstal přiměřeně oválnej tvar a nebyla z něj placka. Neboj se toho a prostě to maso převaž a stáhni tak, aby to byl váleček. Hodně štěstí a ta chuť je automatická. Jo a dej mi vědět jak jsi dopadla, ale věřím, že to dáš.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivettt Ivettt(neregistrovaný)

    :-)Zdravím,tak tohle vypadá hodně lákavě,ale jelikož to budu dělat úplně poprvé a nechci to pokazit-kdy dám ten bobkový list a kolik a nové koření kdy a kolik.Děkuji moc totky jsou užasné.No vlastně ještě to balení masa nevim jak:((

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Mně se naopak zase zdá, že při takovém množství zeleniny ten litr smetany je akorát. Zeleniny je opravdu dost a po rozmixování je z ní hustá kaše a ten litr se v ní ztratí. A ještě to hustí zakyska.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Otíku, taky si myslím, že litr smetany je zbytečně hodně, ale jinak to opravdu nemá chybu!:yes:

    Odpovědět

  • Renča Renča(neregistrovaná)

    co jsem vdaná, a to je už hoodně dlouho, dělám svíčkovou jedině takto, i s tou hořčicí a karamelem. Jen tam tedy neleji 1 litr smetany na vaření, jen 300 ml.
    Velmi doporučuji dělat tento pokrm v pomalém hrnci, smetana se přidává, až když je omáčka v PH hotová.;-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Colombo - já svíčkovou dělám z jakéhokoliv pěkného kousku hovězího, např. moje tchýně ji dělá nejraději z krku, z pravé svíčkové ji nedělám nikdy. A také nezahušťuji moukou. Dávám hodně zeleniny, hlavně celer, protože omáčka je pak krásně světlá;-). Moje sousedka ji zase nakládá a peče v troubě, stejně jako ty zde.
    Vím, že se tvůj recept liší - hořčice, máslo ... atd., ale při pohledu na tvé nádherné fotky prostě vidím svíčkovou. Tak se na mně nezlob. Určitě jste si pochutnali.:-p:yes:;-)

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    Kdyby to byla svíčková tak to tak pojmenuji, ale je tam hovězí plecko a jiné drobnosti lišící se od svíčkové. Nicméně ať si tomu říká kdo chce jak chce hlavně ať Vám chutná a hlavně bez " móóóky " !!!
    :-D:-D:-DP.S. Brněnské hantec - móka = mouka:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Colombo - takže je to vlastně téměř svíčková, že?

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Tak tento postup vůbec neznám... Rozhodně ukládám a už se těším, až budu mít tu čest podle receptu vařit a ochutnat výsledek. :-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • pipre pipre

    Super! :-):yes:+1.

    Odpovědět

Tématické fráze: naložení svíčkové pečená svíčková pečená svíčková na smetaně pečená svíčková na smetaně recept svíčková na smetaně pečená pecena masa svíčková z hovězí plece hovězí plec svíčková hovězí plec recept plecko na smetaně plec na smetane pečená hovězí plec svíčková pečeně cukeťák s mrkví naložená svíčková na smetaně recept hovězí na smetaně hovězí plec recepty svíčková na smetaně naložená hovězí svíčková pečeně hovězi plec na svičkovou

Zapomněl/a jsem heslo