Bůčková pomazánka s játry

Milan P. Kuchař:

Doba přípravy: asi 5 hodin s vařením Pomazánky 10 názorů

Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů
511

Suroviny

2 kg vepřového bůčku
2kg kuřecích jater
sůl
pepř
kmín
česnek podle chuti, asi hlavička
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 2 kg bůčku umyjeme, zbavíme kůží, ale není nutné, a naporcujeme na pečení. Posolíme, pokmínujeme, přikryjeme dalším pekáčem a vložíme do předehřáté trouby na 200°C. Osolit můžeme o malinko více, protože játra již nesolíme. Nepodléváme. Pečeme jako normální oběd asi 1,5 hodiny. Maso obracíme a v případě potřeby mírně podlijeme vodou. Česneku dáme podle chuti asi větší hlavičku na plátky. Stáhneme teplotu asi na 160°C.

  2. Když je maso skoro hotové, asi po 1,5 hodině, odstraníme další pekáč a přidáme do pekáče umytá a očištěná kuřecí játra. Pečeme další půlhodinu. Pokud se to někomu zdá dlouho , tak upozorňuji, že čím měkčí bude upečený výrobek, tím méně práce bude s jeho další úpravou.

  3. Upečený bůček vykostíme, půjde to samo, a vše připravíme na mletí. Umeleme na nejmenší otvory, asi 3-4 mm, a pokud bude vše měkké, stačí jedno mletí. Nyní promícháme a případně dochutíme solí, či pepřem. Řádně promíchanou směs vkládáme do skleniček a zavaříme, tradičně - první den asi 1-1,5 hodiny, druhý den 1 hodinu.
    Konzervy neplníme plné, jen 1,5cm pod okra,j a přidáme kávovou lžičku vody.

Poznámka

Nyní Vám objasním, proč používám tolikrát slovo a s i a zato se omlouvám. Tyto věci každý z vás zná a nechci Vám vnucovat moje zkušenosti. Ani přesné množství kmínu, soli apod. Proto píši asi. Každý si upraví teploty i časy podle svých zkušeností a myslím , že to každý z Vás zvládne.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 158 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bůčková pomazánka s játry

  • petras11 petras11

    Recept vypadá dobře, ukládám :yes:

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.(autor receptu)

    Vážené,
    chci Vás pozdravit a popřát všem krásné vánoční svátky, plné odpočinku a pohody po tom předvánočním shonu , které při jiné své práci dokáží vytvořit takovou krásu cukroví, obložených mís, chlebíčů , perníkových vánočních ozdob. Sliny se sbíhají , jen to člověk vidí. Je to pastva pro oči. Pokud se to nějak hodnotí , tak já mám 5 prstů nahoře. Asi jsem odbočil,ale doufám, že tyto krásné věci uvidím i v příštím roce. Ať se Vám daří.
    Zdravím Vás.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Tuhle pomazánku neznám a recept na ni se mi líbí:yes::-8:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Milan P.: moje maminka tu už 10 let není (předčasně zemřela) a recept nemám - i proto tenhle vítám:-K

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.(autor receptu)

    Zdravím Vás a děkuji .
    Všechny to znáte a nebo máte vyzkoušené. Což je dobře. Jen jsem si myslel , že by takto vyrobená mohla někomu chutnat ,když chutná nám a našemu mlsnému vnukovi, když přijede.Proto také ty sklenice. A materiál je snadno dostupný a za rozumnou cenu.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    mysulka: Babička tuhle pomazánku taky dělávala z vepřových jater, tehdy ještě nebyly kuřecí tolik v módě, vlastně se sólo vůbec neprodávaly.
    Ještě jsem zapomněla poznamenat, že takhle pomazánka se skvěle hodí, pokud chcete vzít s sebou něco dobrého na posezení s přáteli nebo mejdánek, zvláště teď, když si k ní každý umí upéci dobrý domácí chleba. <3

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Také dělám z pečeného masa, jen játra dávám vepřová :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Něco podobného dělávala moje maminka - také paštiku jen z pečeného masa:-8:yes::yes:

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.(autor receptu)

    Mluvíte mi z duše .Doplnila jste ,co jsem neuvedl. To o pečení masa i o tom,že každá trouba peče jinak. Záleží na chuti, ale nám se zdá pomazánka chutnější, když upeču ta játra v tom výpeku s masem. A množství se dá vždy upravit, jak jste poznamenala.
    Zdraví Vás Milan P.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Tak tuhle pomazánku dělávám taky, jen ji nekonzervuji - připravuji menší množství na okamžitou spotřebu. Jo a játra dusím zvlášť. Slovo asi je opravdu na místě, protože každé maso se peče jinak, každá trouba je trochu jiná a výslednou chuť si každý přizpůsobí svému vkusu. Takovou domácí pomazánku bez éček a jiné chemie nelze než doporučit, zvláště v zimním čase, kdy potřebujeme té energie trochu víc! :yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo