Žitný chléb z domácí pekárny

Lenicka ART Kuchařka: Lenicka ART

1 bochník Domácí pekárna 12 názorů

Suroviny

150 g žitné mouky
1 lžíce oleje 
2 lžíce kmínu 
100 ml vlažného mléka
1/2 lžičky cukru 
1 lžíce octa 
130 ml vlažné vody 
150 g hladké mouky 00 
3 lžičky soli
1/2 kostky droždí
přidávám ještě různá semínka třeba slunečnici nebo dýni :)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny uvedené suroviny, (tekuté i sypké), dáme do domácí pekárny.
    Nejdříve dáváme tekuté, pak sypké. Přidáme i koření.

  2. Zapínám na pečení 2 hodiny a 30 minut. Záleží, jakou máte pekárnu :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 40 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žitný chléb z domácí pekárny

  • jirinaa jirinaa

    chléb je opravdu výborný jen na mě moc soli, ale jinak nemá chybu: yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Možná by bylo dobré upravit recept i vyměnit fotku, tohle je opravdu odrazující...

    Odpovědět

  • gogyna gogyna

    Chleba jsem včera upekla je vynikající droždí je tam dost dala jsem 9 g a stejně trochu spadl.Dala jsem jen 1 čajovou lžičku kmínu a soli úplně to stačí. .:yes:

    Odpovědět

  • Hedwika Hedwika

    cathleen: casino: Děkuji. :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Hedwika: :-( omlouvám se, tohle jsem přehlédla - původně jsem nakoukla s očekáváním celožitného chleba z DP, ze kterého se nakonec vyklubal chléb pšenično-žitný....na pěkné, "jedlé" a světlé fotce jsem si všimla "uší" chlebíka, proto jsem psala o tom droždí.....a dál jsem nečetla.
    Ale soli je v receptu opravdu velice moc - na 250 g mouky dávám rovnou malou lžičku (mělo by to být 5 g soli). Toho kmínu je tu opravdu hodně, ona i ta uvedená lžíce octa je spíš na 500 g mouky - pokud budeš chtít zkoušet.;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "3 lžičky soli"
    Hedwika:
    Já dávám na dvojnásobné množství (600g) mouky 2KL soli;-)
    (a kmnínu na 300g mouky ne 2PL!!! jako zde, ale pouze 1/2KL)
    No, každému podle chuti, že:-)

    Odpovědět

  • Hedwika Hedwika

    Recept mne láká k vyzkoušení. S mlékem jsem ještě nepekla. Množství kvasnic upravím, cathleen je velmi zkušená chlebová pekařka, její rady opravdu nepřehlížím. Jenom mně nesedí to množství soli, tři lžičky se mi zdají příliš. Nebo se mýlím?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    redwinn: sušeného se dává 2,5x méně než čerstvého. Na 300 g mouky by ti měla stačit malinko větší půlka kávové lžičky (celá, mírně dovrchovata se dává na 500 g mouky);-)

    Odpovědět

  • redwinn redwinn

    cathleen: kolik bych měla dát sušeného droždí?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Lenicka ART: nemáš zač :-8 peču dlouho a často. Tak kdybys něco potřebovala, stačí napsat;-)

    Odpovědět

  • Lenicka ART Lenicka ART(autorka receptu)

    cathleen: Super, děkuji za doporučení jsem ještě nováček :)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Tohle je pšenično-žitný chlebík, ne žitný. ;-) Při pečení se mu propadl střed, že? Droždí tam máš velice mnoho, vyzkoušej se 6 g čerstvého droždí, bude to určitě stačit. Mohla bys to pak upravit pro ty, co by recept chtěli vyzkoušet. Na 500 g mouky dávám 10-12 g čerstvého droždí, jinak chleba při pečení zušákovatí.

    Odpovědět

Tématické fráze: chleb z domaci pekarny domaci zitny chleb recept na chleba v domácí pekárně chleba z domácí pekárny recepty recepty na domácí chleba z pekárny recepty na chleba z domácí pekárny recept na domácí žitný chleba recept na chléb z domácí pekárny recept na domácí žitný chléb recepty na domácí chléb z pekárny recepty domácí chleba do domácí pekárny recepty na chleba domácí pekárna chleba v domácí pekárně recept na chleba z domaci pekarny recept na chleba do pekarny chléb z domácí pekárny recepty recepty na chleba v pekárně tmavý chléb z domácí pekárny domácí chleba do pekárny recepty domácí chléb z pekárny

Zapomněl/a jsem heslo