

Žitný chléb z domácí pekárny
Suroviny 1 bochník
- 150 g žitné mouky
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce kmínu
- 100 ml vlažného mléka
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžíce octa
- 130 ml vlažné vody
- 150 g hladké mouky 00
- 3 lžičky soli
- 1/2 kostky droždí
- přidávám ještě různá semínka třeba slunečnici nebo dýni :)
Postup přípravy receptu
Všechny uvedené suroviny, (tekuté i sypké), dáme do domácí pekárny.
Nejdříve dáváme tekuté, pak sypké. Přidáme i koření.Zapínám na pečení 2 hodiny a 30 minut. Záleží, jakou máte pekárnu :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Žitný chléb z domácí pekárny
-
Vyborny chleba, pecu pravidelne...
Davam jen 1 a1/2 lzicky soli, navic 1/2 lzicky chleboveho koreni a 10 g drozdi....
-
Moc dobrý chléb, včera jsem pekla a dnes ke snídani výborný.
-
Také jsem dala trochu méně soli. Chléb je naprosto luxusní! Nečekala jsem, že si můžu na "obyčejném chlebu" opravdu pochutnat. Děkuji a vřele doporučuji.
-
chléb je opravdu výborný jen na mě moc soli, ale jinak nemá chybu: yes:
-
Možná by bylo dobré upravit recept i vyměnit fotku, tohle je opravdu odrazující...
-
Chleba jsem včera upekla je vynikající droždí je tam dost dala jsem 9 g a stejně trochu spadl.Dala jsem jen 1 čajovou lžičku kmínu a soli úplně to stačí. .
-
cathleen: casino: Děkuji.
-
Hedwika:
omlouvám se, tohle jsem přehlédla - původně jsem nakoukla s očekáváním celožitného chleba z DP, ze kterého se nakonec vyklubal chléb pšenično-žitný....na pěkné, "jedlé" a světlé fotce jsem si všimla "uší" chlebíka, proto jsem psala o tom droždí.....a dál jsem nečetla.
Ale soli je v receptu opravdu velice moc - na 250 g mouky dávám rovnou malou lžičku (mělo by to být 5 g soli). Toho kmínu je tu opravdu hodně, ona i ta uvedená lžíce octa je spíš na 500 g mouky - pokud budeš chtít zkoušet. -
"3 lžičky soli"
Hedwika:
Já dávám na dvojnásobné množství (600g) mouky 2KL soli
(a kmnínu na 300g mouky ne 2PL!!! jako zde, ale pouze 1/2KL)
No, každému podle chuti, že -
Recept mne láká k vyzkoušení. S mlékem jsem ještě nepekla. Množství kvasnic upravím, cathleen je velmi zkušená chlebová pekařka, její rady opravdu nepřehlížím. Jenom mně nesedí to množství soli, tři lžičky se mi zdají příliš. Nebo se mýlím?
-
redwinn: sušeného se dává 2,5x méně než čerstvého. Na 300 g mouky by ti měla stačit malinko větší půlka kávové lžičky (celá, mírně dovrchovata se dává na 500 g mouky)
-
cathleen: kolik bych měla dát sušeného droždí?
-
Lenicka ART: nemáš zač
peču dlouho a často. Tak kdybys něco potřebovala, stačí napsat
-
cathleen: Super, děkuji za doporučení jsem ještě nováček :)
-
Tohle je pšenično-žitný chlebík, ne žitný.
Při pečení se mu propadl střed, že? Droždí tam máš velice mnoho, vyzkoušej se 6 g čerstvého droždí, bude to určitě stačit. Mohla bys to pak upravit pro ty, co by recept chtěli vyzkoušet. Na 500 g mouky dávám 10-12 g čerstvého droždí, jinak chleba při pečení zušákovatí.